Waterballet op muziek

En van de weinige sporten op de Olympische Spelen waaraan alleen vrouwen mogen meedoen, is sychroonzwemmen oftewel waterballet op muziek. Op muziek worden zwemslagen en figuren in het water gemaakt.

Karakteristiek zijn de neusknijpertjes die de zwemsters op hebben om te voorkomen dat er water in de neus loopt. Zo kunnen ze lange tijd onder water blijven om hun oefeningen uit te voeren.Onder water zit een luidspreker waardoor ze de muziek goed kunnen horen en de figuren synchroon kunnen uitvoeren.

Russisch team
Het Russische team voor synchroonzwemmen

In Sydney zijn er synchroonzwemwedstrijden voor teams en tweetallen. Synchroonzwemmen was lange tijd een demonstratiesport. Pas tijdens de Spelen van 1984 in Los Angeles werd er voor het eerst gezwommen om een echte medaille. Op vier achtereenvolgende Spelen gingen de gouden en zilveren medailles naar de Verenigde Staten en Canada. Het brons was steevast voor Japan.

In Sydney lijkt daar nu eind aan te komen. Bij de wereldkampioenschappen in 1998 stootte Rusland beide landen van de troon en won het goud. Zilver was er voor Japan.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">