Australië hoopt op een stuntje

Softbal lijkt erg op honkbal en werd oorspronkelijk als zaalsport beoefend. Ideaal voor honkballers die hun conditie in de wintermaanden wilden bijhouden. De bal die bij het softbal wordt gebruikt, is zachter en groter dan bij het honkbal.

Stadion
Het stadion waar tijdens de spelen zowel honkbal als softbal gespeeld wordt

Desondanks kan de snelheid waarmee de bal wordt gegooid, oplopen tot zoín 110 kilometer per uur. Ter vergelijking: bij het honkbal worden wel eens snelheden gemeten rond de 160 kilometer per uur. Een ander belangrijk verschil met het honkbal is het Ďpitchení. Dat mag bij softbal alleen onderhands.

Softbal kreeg tijdens de Spelen in 1996 in Atlanta een olympische status. Er werd toen alleen een vrouwentoernooi georganiseerd. Dat is nu ook het geval in Sydney. Acht vrouwenteams nemen er aan deel. Daaronder de winnaar van het softbaltoernooi van vier jaar geleden, de Verenigde Staten en de winnaars van het zilver en brons: China en AustraliŽ.

Alle landen spelen een keertje tegen elkaar. De beste vier gaan door naar de halve eindstrijd. De Amerikaanse softbalsters worden in staat geacht hun olympische titel te prolongeren. Maar AustraliŽ zou wel eens roet in eten kunnen gooien als het optimaal weet te profiteren van het thuisvoordeel.© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">