Schoonspringen ook in paren

Een nieuw onderdeel bij het schoonspringen in Sydney is het synchroonspringen. Daarbij wordt gesprongen in paren. Om de sprong goed te kunnen beoordelen is de jury uitgebreid met twee leden. In totaal negen juryleden beoordelen de schoonspringers afzonderlijk en kijken of de sprong synchroon wordt uitgevoerd.

Dmitri Sautin
Olympisch deelnemer Dmitri Sautin won eerder dit jaar de FINA/USA Duik Grandprix in Amerika

Het programma is hetzelfde als bij het individuele schoonspringen. Er wordt gesprongen van de drie-meter-plank en de 10-meter-toren. Er zijn geen Nederlandse schoonspringers in Sydney. De laatste Nederlander die heeft meegedaan aan het olympisch schoonspringen is Edwin Jongejans. Dat was in 1992 in Atlanta en 1988 in Seoul.

Daar deed zich een historisch incident voor. De Amerikaanse schoonspringer Greg Louganis raakte tijdens zijn 10-meter-sprong de toren en belandde met een bloedende hoofdwond in het water. Met hechtingen in zijn hoofd wist hij het toernooi toch uit te springen.

Sterker nog: Louganis veroverde goud op de drie-meter-plank en bij het torenspringen. Een opmerkelijk prestatie. Bij de Spelen vier jaar eerder in Los Angeles had hij ook al twee keer goud gewonnen.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">