Russen zijn grootste kanshebbers

Al tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 in Athene mochten er profspelers meedoen. Dat was bij het schermen. Er werden toen speciale wedstrijden voor schermleraren georganiseerd.

Bij het schermen in Sydney zijn tien gouden medailles te verdelen. Er zijn zowel bij de mannen als de vrouwen individuele en landenwedstrijden. De mannen schermen met floret, sabel of degen. Bij de vrouwen zijn geen degenwedstrijden.

De schermers die de meeste kans maken op een medaille komen uit Frankrijk, ItaliŽ, Hongarije en Rusland. Bij de vorige Spelen wonnen de Russische schermers vijf medailles bij de zes onderdelen die in Atlanta op het programma stonden.

Arnd Schmitt
Schmitt (r) pakte de wereldtitle na winst op Mazzoni

Maar ook Duitsland heeft een sterke troef in handen. Schermer Arnd Schmitt won in juni van dit jaar de wereldkampioenschappen schermen in Havana. Hij won van de Italiaan Angelo Mazzoni.

De schermers dragen speciale beschermende kleding. De draden die daaraan vastzitten, zijn verbonden met een elektrisch systeem dat automatisch bijhoudt of er een punt wordt gescoord.

Ondanks de voorzorgsmaatregelen kan het wel eens misgaan. Dat bleek tijdens de wereldkampioenschappen in 1982. Toen overleed de Rus Vladimir Smirnov, olympisch kampioen op het onderdeel floret, nadat zijn tegenstander zijn masker had doorboord.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">