Holland Acht uitgeschakeld

Voor Nederland
in actie:

Nederland stuurt een fikse roeiploeg naar Sydney. Er zijn 35 roeiers. Daarnaast gaan er zeven reserves mee en tien coaches. De 35 roeiers die in elk geval in actie komen tijdens de Olympische Spelen zijn verdeeld over negen boten. Daarvan is de mannen acht, beter bekend als de Holland Acht II, de belangrijkste.

Nico Rienks
Nico Rienks is teleurgesteld

Die discipline, acht met stuurman, geldt als het koningsnummer van het olympisch roeitoernooi. Vier jaar geleden bij de Spelen in Atlanta roeiden de Nederlandse mannen in de acht nog naar een gouden plaats. In Sydney haalde de ploeg, evenals in Atlanta met Nico Rienks op slag, de finale niet. De ploeg eindigde in de herkansing op Penrith Lake als laatste.

De Holland Acht II kapot en teleurgesteld na uitschakeling

Nico Rienks zet nu een punt achter zijn carrière. Hij reageerde buitengewoon teleurgesteld op de uitschakeling. "We hebben het hele jaar niet goed gepresteerd", zei hij. "Maar er bleef hoop op verbetering. Die is nu vervolgen, helaas."

Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes
Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes

Nederland heeft in Sydney nog twee roeimedailles te verdedigen. Bij de mannen in de lichte dubbeltwee met Pepijn Aardewijn en Maarten van der Linden die in Atlanta naar het zilver roeiden. In de dubbeltwee vrouwen met Eeke van Nes (vier jaar geleden goed voor brons) nu samen in de boot met Pieta van Dishoeck.

De Brit Steve Redgrave, misschien wel de grootste roeier aller tijden, is er in Sydney ook bij. Bij de afgelopen vier Spelen heeft hij vier keer goud gewonnen en hij is zesvoudig wereldkampioen.

Dit keer roeit Redgrave in de vier zonder stuurman. Een gegeven waar het gastland AustraliŽ niet blij mee zal zijn. De vier zonder stuurman is de boot waarmee de AustraliŽrs vier jaar geleden goud wonnen.

Veel aandacht in Sydney zal er ook zijn voor de strijd bij de dubbelvier vrouwen. Daar heeft Duitsland alle gouden medailles in bezit sinds die discipline in 1988 in het olympisch roeiprogramma werd opgenomen.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">