Vijfkamp met geschiedenis

De kleinste olympische sport in Sydney is de moderne vijfkamp. Er strijden 24 vijfkampers om goud. Voor het eerst zijn vrouwen welkom. Ook daar zijn 24 deelnemers. De moderne vijfkamp bestaat uit, de naam zegt het al, vijf onderdelen. Eerst komt het schieten. Dan schermen, gevolgd door zwemmen. Het vierde onderdeel is het paardenspringen. Als laatste moet de vijfkamper drie kilometer hardlopen. Dat moet allemaal in één dag.

Voor de Olympische Spelen van Atlanta vier jaar geleden waren daar nog vier dagen voor uitgetrokken. De moderne vijfkamp is gebaseerd op het verhaal van een Franse officier uit de 19e eeuw die een boodschap door de vijandelijke linies moest afleveren. Hij springt op zijn paard, maar wordt aangevallen. Hij trekt zijn zwaard en verslaat zijn tegenstander. Ondertussen is wel zijn paard doodgeschoten. De officier neemt wraak door de schutter dood te schieten. Om zijn missie te volbrengen moet hij nog wel een stuk zwemmen en hardlopen.

Hongarije maakt een grote kans om het goud te pakken op de moderne vijfkamp. Het land stuurt Peter Sarfalvi (Europees kampioen 1999) en wereldkampioen van 1999 Gabor Balogh naar Sydney. Daar moeten ze het opnemen tegen de huidige wereldkampioen Andrejus Zadneprovskis uit Litouwen. De Fransman Sebastien Deleigne wordt ook gezien als medaillekandidaat.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">