Higertova wint opnieuw goud

Stepanka Higertova
Stepanka Higertova wint goud bij de vrouwen

Op de Spelen van 1924 in Parijs konden de toeschouwers voor het eerst kennismaken met kano/kajakvaren. Het ging toen alleen om sprintwedstrijden. Het spectaculaire wildwaterkanovaren/ kajakken oftewel slalom, is pas sinds de Spelen van München in 1974 een olympische sport. De Duitsers moesten toen speciaal voor de gelegenheid een wildwaterbaan aanleggen. Een duur grapje, want dat kostte toen 17 miljoen D-Mark.

Penrith Whitewater Staduim
Het nieuw aangelegde Penrith Whitewater Stadium

Sinds de Spelen in München is het in Sydney pas de vierde keer dat er een olympische wildwatercompetitie wordt georganiseerd. Dat heeft alles te maken met de hoge kosten die aanleg van een kunstmatige wildwaterbaan met zich meebrengt.

Ook in Sydney was er geen wildwater in de buurt te vinden. Dus er moest worden gebouwd. Het resultaat: Penrith Whitewater Stadium. Er werden vier wedstrijden in gevaren. Bij de vrouwen was er alleen de éénpersoonskajak (K1) waarin werd gevaren. Daar ging de overwinning naar de Tsjechische Stepanka Higertova. Dat was een herhaling van haar winst vier jaar geleden in Atlanta.

Hochschorner
De Slowaakse tweeling Hochschorner op jacht naar de goudenplak in klasse C2

De K1 bij de mannen werd met grote overmacht gewonnen door de Duitser Thomas Schmidt. Hij had ruim zes seconden voorsprong op de nummer twee, de Brit Paul Radcliffe. Normaal gaat het bij slalom om fracties van seconden die het verschil uitmaken tussen winst of verlies. De bronzen plak ging naar de Italiaan Pierpaolo Ferazzi.

Bij de C1 (het kanovaren) ging de winst naar de Fransman Tony Estanguet. De Slowaakse tweeling Pavol en Peter Hochschorner pakten het goud op de C2. Zilver was er voor het Poolse duo Kolomanski/ Staniszewski. De Tsjechische wereldkampioenen Marek Jiras en Tomas Mader veroverden enigszins teleurstellend het brons.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">