Mark Huizinga redt eer Oranje-judoka´s

Voor Nederland
in actie:

Mark Huizinga heeft zijn olympische missie voltooid. In de klasse tot 90 kg veroverde hij goud. De luchtmachtofficier versloeg in de eindstrijd de Braziliaan Carlos Honorato op ippon. Wim Ruska was in 1972 de laatste Nederlander die bij de mannen olympisch judogoud won. Hij deed dat destijds in München zelfs tweemaal. Anton Geesink veroverde in 1964 in Tokyo de eerste gouden judomedaille voor Nederland. Hij keek in hal twee van het Exhibition Centre in Sydney toe hoe Huizinga in zijn voetsporen trad.

Mark Huizinga
Mark Huizinga toont trots zijn goude plak

Huizinga legde de basis voor zijn titel al in de eerste ronde door af te rekenen met zijn Cubaanse tegenstander Yosvany Despaigne. "Dat was het moeilijkste duel voor mij", aldus kersverse olympisch kampioen. Na Despaigne werden de Amerikaan Olsen, de Roemeen Croitoru en de Canadees Morgan verslagen. Zwaargewicht Dennis van der Geest (+ 100kg) is de enige Nederlandse judoka die nog op de mat moet verschijnen. Hij wordt getraind door zijn vader Cor van der Geest en was bij het WK vorig jaar goed voor een bronzen plak.

Huizinga en Honorato
Mark Huizinga wint van Braziliaan Carlos Honorato

De vriendin van Mark Huizinga, Edith Bosch, kwam uit in de klasse tot 70 kilo. Zij ging in de kwartfinale onderuit en verloor daarna vroegtijdig in de herkansing. Geen van de Nederlandse judovrouwen viel in de prijzen. Deborah Gravensteijn was de beste Nederlandse met een vijfde plaats. Karin Kienhuis (-78) gold als outsider voor een plaats op het erepodium. Zij moest als laatste Nederlandse deelneemster het toernooi vroegtijdig verlaten, nadat zij haar tweede partij in de herkansing had verloren. De Italiaanse Pierantozzi bleek te sterk.

Jessica Gal en Andersson
Jessica Gal (r) verliest in de tweede ronde van de Zweedse Andersson

Viervoudig Europees kampioene Jessica Gal (-57 kg) had het normaal gesproken ver kunnen schoppen in het judotoernooi bij de vrouwen, maar haar voorbereiding was niet optimaal. Medio juli scheurde ze de binnenste band van haar linkerknie. Voor de genezing staat zon vier maanden. Na een maand krachtraining mocht het gips eraf en stapte ze op de mat. Gal deed zonder veel verwachtingen aan haar vierde Spelen mee. "Ik zie wel hoe het gaat", aldus Jessica. In de tweede ronde werd ze uitgeschakeld door de Zweedse Pernilla Andersson.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">