Oranje start met winst tegen Australië

Voor Nederland
in actie:

Honkbal is pas sinds de Spelen van 1992 in Barcelona een olympische sport. Hiervoor was het alleen als demonstratiesport te zien. Cuba is ook dit keer weer torenhoog favoriet. Het land won al twee keer eerder olympisch goud. Bovendien hebben de Cubanen elk wereldkampioenschap sinds 1974 op hun naam geschreven.

Pat Murphy
Coach Pat Murphy

Voor het eerst mogen er tijdens de Olympische Spelen profhonkballers meespelen. Even dreigde er voor Cuba serieuze concurrentie. De kans was aanwezig dat de Amerikaanse honkbalbond spelers uit de legendarische Major League, de honkbalcompetitie, naar Sydney zou afvaardigen. Dat gaat niet door, omdat de profhonkballers zich niet beschikbaar stellen voor het toernooi.

Tijdens de Spelen draait de Major League gewoon door. De coaches hebben nu alleen honkballers uit de lagere Minor League geselecteerd.

Pat Murphy en Rob Cordemans
Coach Pat Murphy overlegt met pitcher Rob Cordemans

De Nederlandse honkballers begonnen hun strijd om het eremetaal op 17 september tegen gastland AustraliŽ. Oranje won met 6-4. De ploeg van coach Pat Murphy speelt daarna tegen Japan, de Verenigde Staten, Cuba, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en ItaliŽ. Elk team speelt tegen de andere zeven deelnemende hockeylanden. De beste vier gaan door naar de halve finales. Oranje heeft nog nooit een olympische medaille gewonnen.© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">