Olympisch kampioen Kroatië afwezig

In 1936 in Berlijn begon handbal als olympische sport. Er werd toen nog buiten gespeeld en elk team bestond uit elf spelers. Na de Tweede Wereldoorlog stond handbal niet meer op het programma. Pas in 1972 in MŁnchen kwam handbal terug als olympische sport. In eerste instantie alleen voor mannen.

Nederland versus Noorwegen
Nederland won tijdens het WK 1999 van de latere kampioen Noorwegen, maar liep wel de Olympische Spelen mis.

De teams bestonden inmiddels uit zeven spelers en er werd nu in de zaal gehandbald. Tijdens de Olympische Spelen van Montreal in 1976 mochten er voor het eerst vrouwenhandbalteams meedoen.

De beste handballers komen momenteel uit Europa. Bij de vrouwen moeten de Denen hun gouden medaille van vier jaar geleden verdedigen. De handbalsters van wereldkampioen Noorwegen en Zuid-Korea, dat in 1988 en 1992 olympisch goud won, worden gezien als andere kanshebbers op eremetaal.

Cuesta en Gohar
Keeper Damian Cuesta van Cuba probeert een schot van Mohamed Gohar van Egypte te stoppen

Er zijn in totaal tien vrouwenteams onderverdeeld in twee groepen. Bij de mannen zijn er twaalf landen die ook spelen in twee groepen. De landen bij de beste vier zitten in de kwartfinale.

Regerend olympisch handbalkampioen bij de mannen KroatiŽ is er niet bij in Sydney. Het team wist zich niet te plaatsen. Het goud wordt nu waarschijnlijk een prooi voor Rusland, JoegoslaviŽ of wereldkampioen Zweden.© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">