Wie eindigt op de tweede plaats

In 1936 in Berlijn werd basketbal een olympische sport. Tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona werd het basketbaltoernooi voor het eerst opengesteld voor profspelers.

Michael Jordan
Meest legendarische basketballer ooit: Michael Jordan. Hij kust de vloer waarop hij zijn laatste wedstrijd speelde

Wie basketbal zegt, zegt sindsdien Dream Team. Het Amerikaanse olympisch team waarin de beste spelers uit de NBA hun tegenstanders alle hoeken van het basketbalveld laten zien. Het eerste DreamTeam was wel het bekendste met legendarische spelers als Larry Bird, Michael Jordan en Magic Johnson.

De vraag is in Sydney dan ook niet wie er wint, maar welk land tweede wordt. Daarbij zal de strijd waarschijnlijk gaan tussen JoegoslaviŽ dat vier keer een zilveren olympische medaille won, en Litouwen. Dat land won basketbalbrons tijdens de Spelen van 1992 en 1996.

Er wordt gespeeld in twee groepen van zes landen. De bovenste vier van elke groep basketballen verder in de kwartfinales. Bij de vrouwen is de strijd om het goud heel wat minder eenzijdig. Ook hier zijn er twaalf landen. De Amerikaanse dames als regerend olympisch kampioen maken natuurlijk weer een grote kans om de finale te halen. Ook China, BraziliŽ, Rusland en gastland AustraliŽ kunnen hoge ogen gooien.© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">