Marion Jones wil historie schrijven

De Nederlandse atletiekafvaardiging naar Sydney kent eigenlijk geen medaillekanshebbers. Het WK verleden jaar in Sevilla verliep voor Nederland uitermate teleurstellend. Kamiel Maase was met zijn achtste plaats op de tien kilometer de beste Nederlandse atleet.

Wilbert Pennings
Wilbert Pennings heeft zich als één van de laatste atleten geplaatst

De grootste verrassing van de Nederlandse atletiek de laatste tijd is Bram Som. De 20-jarige 800 meter loper is pas voor het eerste jaar senior. Bij zijn laatste poging om de limiet voor Sydney te halen, slaagde hij met een nieuw persoonlijk record van 1.44.53. Dat was 47-honderdste onder de olympische limiet. Bij de Golden Leaque-wedstrijd in Zürich eindigde hij in een wereldveld met 1.44,01 verrassend als vijfde.

Voor Nederland
in actie:

Atletiek is zonder meer de populairste olympische sport met als hoogtepunt de finale op de 100 meter bij de heren. In Sydney kijkt de hele sportwereld uit naar het optreden van Marion Jones. De Amerikaanse wil maar liefst vijf gouden medailles winnen. Ze wil meedoen aan de 100 en 200 sprint, het verspringen en de 4x100 en 4x 400 estafette. De vliegende Fin Paavo Nurmi is tot nu toe de enige atleet die vijf keer goud won tijdens de Spelen. Dat was in 1924 in Parijs.

Rens Blom
Rens Blom

De technische nummers bij de atletiekwedstrijden staan over het algemeen in de schaduw van de loopnummers. Niettemin valt er heel wat te beleven. De inmiddels 36-jarige Sergei Bubka doet opnieuw mee met het polsstokhoogspringen. Twaalf jaar na zijn gouden plak in Seoul behoort hij nog steeds tot de medaillekanshebbers. Bij het polsstokhoogspringen doet ook de Nederlander Rens Blom mee.

Het speerwerpen belooft eveneens interessant te worden. De Tsjech Jan Zelezny heeft op de laatste twee Spelen dit onderdeel gewonnen. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met de Zweed Eric Lemming en de Fin Jonni Myyrä. Zij wonnen allebei ook twee keer goud bij het speerwerpen, maar dat was voor de Tweede Wereldoorlog.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">