Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 22 september 2001  

 R E I S W E R E L D 

  NEEM EXTRA TIJD VOOR CONTROLE

De verscherpte veiligheidsmaatregelen en uitgebreide controles op Schiphol en andere internationale luchthavens resulteren in lange rijen en wachttijden.

Hier zijn enige tips waarmee het onvermijdelijke ongemak voor individuele reizigers zoveel mogelijk kan worden beperkt.

* Ga zeer tijdig naar Schiphol. Minimaal een uur eerder dan gebruikelijk. Voor intercontinentale vluchten zeker drie uur voor vertrek aanwezig zijn.

* Controleer thuis voor vertrek of de geboekte vlucht volgens plan en tijd wordt uitgevoerd. Raadpleeg daarvoor Teletekst, eventueel de inlichtingennummers of de websites van Schiphol en de KLM.

* Doe huissleutels, muntgeld, eventuele medicijnenstrips, mobiele telefoon en andere metalen voorwerpen die men op zak heeft ruim vóór de röntgen-controle al tijdelijk in de handbagage.

* Beperk handbagage zoveel mogelijk, want vooral handbagage wordt zeer streng gecontroleerd. Overtuig u ervan dat uw handbagage niet groter is dan in de cabine is toegestaan. Regels worden streng nageleefd. Neem geen opvouwbare schaartjes of inklapbare mesjes mee, ook geen andere scherpe attributen die onder normale omstandigheden wèl mogen worden meegenomen in handbagage.

* Accepteer oponthoud. Blijf altijd redelijk en beleefd. Realiseer u dat de veiligheidsmaatregelen slechts een doel dienen: uw veiligheid. Opwinding en ergernis helpen niets en zorgen alleen maar voor meer oponthoud.

* Maak nooit "grappen" over bommen of wapentuig, niet op het vliegveld en ook niet in het vliegtuig. Passagiers, die menen "leuk" te zijn door quasi-grappige opmerkingen over bommen e.d. lopen grote kans op hun vlucht te worden geweigerd. De gezagvoerder heeft hierin altijd het laatste woord. De meeste gezagvoerders accepteren geen "grappen" als het over veiligheid gaat.

* Beperk alcoholgebruik. Aangeschoten en luidruchtige passagiers wekken ergernis bij de bemanning en zullen, zeker onder de huidige gespannen omstandigheden, eerder worden geweigerd of aan de marechaussee worden overgeleverd.

* Informeer buitenlandse zakenrelaties en andere afspraken tevoren over de te verwachten vertragingen.

* Wie met kleine kinderen reist, doet er verstandig aan wat spelmateriaal mee te nemen om eventueel lange wachttijden door te komen zonder dat de verveling toeslaat.

 

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.