&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nieuw themapark Animal Kingdom
huisvest 1000 dieren

Disney op z'n wildst

door HENK DE KONING

ORLANDO - Onlangs opende Disney World in Orlando (VS) een nieuw spectaculair themapark: Animal Kingdom. Een 'mega-pretpark' verspreid over 2.000.000 vierkante meter, waarvan 44 hectare door mensenhanden gevormd tot een afwisselend landschap van savanne, rotsachtige heuvels, rivieren en bos.

Mickey en Minnie Mouse poseren graag even in Afrikaanse stijl in Animal Kingdom.

Circa 1000 grote en kleine dieren bevolken dit stukje 'na-aap Afrika' in subtropisch Florida. Dieren die overcompleet waren in Amerikaanse dierentuinen en Afrikaanse wildparken. In het echte Afrika dreigden enkele olifanten om die reden zelfs te zullen worden afgeschoten, maar bij Disney ging een nieuwe wereld voor ze open.

De indrukwekkende opening van Animal Kingdom in Disneyland in Florida.

Van de vier grote Disney themaparken ter wereld is Disneyworld in Florida veruit de belangrijkste. De veel kleinere Disneylands zijn te vinden in Californië, Parijs en Tokio. Disneyworld op zich is weer opgesplitst in de attracties Epcot, Magic Kingdom en MGM Studio's. Animal Kingdom is daar nu als vierde trekpleister bijgekomen.

In het nieuwe themapark 'Animal Kingdom' van Walt Disney in Orlando Florida mogen de dieren weer gewoon zichzelf zijn. De leeuw brult mocht hij daar lust toe gevoelen zoals een leeuw hoort te brullen, de olifant kijkt je zwijgend en verveeld aan en ook het nijlpaard trekt zijn kolossale bek open om sprakeloos onder water te verdwijnen. Dit lijkt normaal, maar is het niet.

Disney's dieren namelijk zijn per definitie sprekende dieren. Pluto de hond, Mickey de muis, Donald de eend, ze kletsen er aan de hand van de grote tekenmeester wat af.

Animal Kingdom schopt die ijzeren wet, verankerd in miljoenen strips en films, nu verrassend in de war. Want voor het eerst mogen de dieren binnen de magische cirkel van Disney weer normale dieren zijn, met alle normale kenmerken van dien. 'Jungle Book' heeft zichzelf doorgetoverd, van het papier terug naar de werkelijkheid.

Wijze raad

"Stap onderweg vooral niet uit het voertuig, zo wordt de bezoekers op het hart gedrukt, die per speciale terreinwagen aan een spannende, hoewel slechts achttien minuten durende safari-tour door de kunstmatige wildernis van Animal Kingdom beginnen. Een wijze raad, want 'The Lion King' komt u onderweg zeker niet als een oude vriend met uitgestoken poot tegemoet. Hij verscheurt u liever waar u bijstaat. Zoals het een echte leeuw betaamt.

De bezoekers in de safari-jeep kunnen de dieren soms van heel nabij bewonderen.

Animal Kingdom is onderverdeeld in een 'life'-gedeelte met echte dieren; een mystiek gedeelte met prachtig nagemaakte draken, eenhoorns en andere dieren uit de sprookjeswereld en een prehistorisch gedeelte (Dinoland), waar aan de hand van enorme bewegende replica's wordt getoond hoe onze planeet er circa 65 miljoen jaar geleden heeft uitgezien.

Op safari met een op propaangas rijdende truck behoort tot de meest interessante attractie van Animal Kingdom. En u rijdt gezellig met ons mee. Elke drie minuten vertrekt er zo'n wagen met 32 passagiers aan boord. De leeuwen kijken er al helemaal niet meer van op; inmiddels gewend dat zoveel etenswaar, wijzend en roepend, in karretjes aan de lopende band aan hen voorbijtrekt.

De gecamoufleerde trucks lijken nog het meest op oude legervoertuigen, waarvan de overdekte, maar verder open laadbak, met enkele meters is verlengd. De passagiers zitten hier veilig op bankjes die stevig aan de vloerplaat zijn verankerd. De tocht gaat namelijk over speciaal aangelegd oneffen terrein en de kreet 'man over boord' zou sommige vleeseters in het park toch eens op de gedachte kunnen brengen: oerwoud willen ze, oerwoud krijgen ze....




De eerste

Nauwelijks vertrokken of daar vertonen zich tussen het gras, aan het water of op een hoog punt de eerste 'wilde' dieren. Antilopen, neushoorns, nijlpaarden, zebra's, krokodillen, bavianen, leeuwen, wrattenzwijnen en andere dieren die hier relatief vrij mogen rondlopen. Goed gecamoufleerde afrasteringen houden de dieren echter binnen een bepaald gebied opgesloten want het mag niet zo zijn dat kinderen in het safariwagentje de nachtmerrie beleven dat Lion King voor hun ogen zomaar lieve Bambi verscheurt....

Op safari in Animal Kingdom. Alsof je echt in Africa op avontuur bent.

Naar schatting bezoeken 30.000 mensen per dag het park. Gapend van luiheid wachten de wilde dieren echter geduldig op sluitingstijd, wanneer de horden mensen zijn verdwenen en de verzorgers op speciale voederplaatsen met normaal eten verschijnen.

'The Oasis' is de toegangspoort tot de avonturen van Disney's Animal Kingdom. Een verfrissende plek met bloemperken en watervallen. Tussen de planten ontwaar je hertjes, ara's, miereneters, leguanen, luiaarden en boomkangoeroe's.

Levensboom

'Safari Village' is in Animal Kingdom een kleurrijk dorpje vol boetiekjes en restaurants, opgetrokken in Swahili-stijl. Circa 50 meter hoog torent de 'Tree of Life' boven het landschap uit. Een kolossale, door mensen gefabriceerde levensboom, die het middelpunt en het symbool van Animal Kingdom is.

De takken dragen in totaal honderdduizenden blaadjes die er met de hand stuk voor stuk zijn aangezet. Diverse kunstenaars versierden de stam met 325 ingekerfde afbeeldingen van zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten. In de boom bevindt zich een filmtheater met 430 zitplaatsen. Speciale 3-D-films zorgen ervoor dat het lijkt of de torren, mieren en kevers zo van het doek op je afstormen....

Nog zijn we er niet want in het gedeelte 'Discovery River Boats' zien de bezoekers diverse Afrikaanse landen vanaf het water. Onderweg staat hen een aantal verrassingen te wachten, zoals een tien meter hoge dinosaurus, spuitende geisers en een vuurspuwende draak die woest uit een hol opduikt.

'Dinoland U.S.A.' is een speeltuin voor het hele gezin waar zelfs 'echte' resten van dinosaurussen kunnen worden opgegraven. Bijzonder spectaculair is de attractie 'Countdown to Extintion', waarbij de bezoekers, gezeten in treintjes, gigantische dinosaurussen ontmoeten. De kolossale replica's bewegen en brullen, net als 65 miljoen jaar geleden.

Leger

Een compleet leger van biologen, dierenartsen en andere verzorgers zetelt in het veterinaire hoofdkwartier van Animal Kingdom. Zij moeten er voor zorgdragen dat dit enorme namaak-Afrika met zijn veelsoortige bewoners blijft draaien als een tolletje. Slechts in de aanloopperiode ging het even ernstig mis.

In tal van shows treden inwoners uit Afrika op die speciaal voor dit doel door Animal Kingdom naar Florida zijn gehaald. Op de achtergrond de enorme kunstmatige 'Tree of Live'.

Twaalf dieren legden door ziekte en ongevallen voor eeuwig het kopje neer. Daaronder een nijlpaard met een maagzweer en twee kraanvogels die een uitstapje naar de parkeerplaats maakten en daar zijn overreden. 'Verwacht het onverwachte' roept Disney maar al te vaak, maar zowel bij de kraanvogels als de betreffende chauffeur ging dit kennelijk: oor in, oor uit.

De rondgang in het park eindigt bij 'Gorilla Falls Exploration Trail'. Hier kunnen de gasten, net als bij ons in 'Burgers Bush', door een jungle wandelen. Het domein van twee familie laaglandgorilla's en een troep (winderige) nijlpaarden, die vanachter glas ook onder water (luchtbellen producerend vanonder hun roterende staartje) bekeken kunnen worden. In een apart bos leven exotische vogels en in het Conservation Station kunnen bezoekers met al hun vragen terecht. 'Camp Minnie-Mickey' staat garant voor ontmoetingen met veel helden uit de Disneyfilms.

Kans

Animal Kingdom is niet louter een attractiepark voor het grote publiek. Bedreigde dieren krijgen hier opnieuw een kans te overleven en speciale fokprogramma's zorgen er voor dat zeldzame soorten voor uitsterven worden behoed. Een rijke flora en fauna wordt bovendien in stand gehouden in een speciaal wildreservaat (3400 hectare), circa 40 kilometer verwijderd van Animal Kingdom. Think Big (denk in het groot) is de filosofie van de Amerikanen. Disney kon het hebben uitgevonden.

Disney zou Disney niet zijn als in Animal Kingdom ook geen spektakel met angstaanjagende robots te beleven zou zijn.

Publicatiedatum = 4 juli 1998

terug Verenigde Staten intro