&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Jongste trend in uitgaand New York:
languit op een bank luisteren naar rustige jazz

door Hans Vermaak

NEW YORK - Achtduizend danslustigen komen in het weekend naar de Tunnel. De grootste club van New York is van vrijdagnacht tot zondagochtend dé plek om uit te gaan. "Dance till you drop" is het motto in de voormalige fabriek en afgesloten metrobuis, waar op 10.000 vierkante meters house, hip-hop, raï, drum & bass en funk dreunen.

Taxi's rijden zaterdagnacht af en aan bij de Tunnel aan de 12th Avenue in het verder volstrekt verlaten en ongure Meatdistrict, waar de slachthuizen van New York staan. Het gedeeltelijk ondergrondse doolhof is op het moment zo populair dat de portiers aan de deur streng selecteren. De criteria blijven duister, maar een forse fooi bovenop de toegangsprijs doet wonderen. Ook een introductie, verstrekt door Peter Stuyvesant Travel City Vibes, zorgt ervoor dat de deur naar de Tunnel opengaat.

Eenmaal binnen, slaat de verwarring toe. Lange gangen vol mensen leiden naar vele grote en kleinere vertrekken. Overal klinkt muziek, er wordt heftig of juist weer relaxed bewogen. In een megazaal torent dj Junior Vasquez uit boven een op techno swingende menigte.

Een rustpunt is het Illig-winkeltje, waar passende kleding kan worden aangeschaft. "Dit is helemaal nieuw voor ons," vertelt Tunnel-manager Steven Adelman. "De winkel is pas een paar weken open en het blijkt een voltreffer. Het eerste weekend werd nog voor 1300 dollar omgezet, nu loopt dat in de duizenden. Binnenkort komt er een kapsalon en daarna een cosmetica-winkel van Hazel Bishop." Bij Illig vinden de dance-outfits gretig aftrek. T-shirts met een Waco-logo worden à raison van twintig dollar aan de lopende band verkocht. Voor een slordig gesneden 'track-pant' wordt $78 neergeteld. Maar dan is de bezoeker niet meer te onderscheiden van de duizenden New Yorkers die zich in het zweet dansen.

De house regeert. Niet te vergelijken met de stijlen die in ons land geboren zijn (bijvoorbeeld die van de Gabbers), maar met de nadruk op donkere klanken van vocalisten. In een ruimte waar hip hop uit de boxen knalt, wordt ouderwets gebreakdanced door jonge latino's die elkaar steeds weer proberen te overtreffen. Wie kan er het langst op zijn hoofd dansen?

De beroemde skyline van Manhattan: Wolkenkrabbers bepalen het beeld en de toerist loopt het risico van een nekblessure op door ht veelvuldig omhoogkijken.

Loreen, die na haar werk achter de bar van The Kettle in Greenwich Village de Nederlandse bezoeker onder haar hoede heeft genomen, zoekt na uren van house de rust in de Cosmic Tavern. Deze lounge-bar hoort bij de jongste trend in uitgaand New York: languit op een bank luisteren naar rustige jazz. Ook dat kan in de Tunnel. Wat niet kan, is dat Loreen de volle asbak op het tapijt leegt. Een gewoonte die in haar bar normaal is, maar bij de Tunnel niet gewaardeerd wordt en tot een overhaast vertrek leidt.

Op weg naar weer een andere club passeert de taxi Times Square. Het is vijf uur in de ochtend en voor een ticket-kantoor staat al een enorme rij. "Daar kun je kaartjes kopen voor Broadway-shows," legt Loreen uit. Die moeite kan bespaard worden door al in Nederland tegelijk met de reis tickets te boeken voor een van de musicals of theatervoorstellingen.

Times Square staat in de steigers. Het Disney-concern heeft zich over het verloederde plein en aangrenzende 42nd Street ontfermd. In 1993 werd nog gedacht voor acht miljoen dollar de boel op te kunnen knappen, maar inmiddels is de rekening opgelopen tot 127 miljoen. Het resultaat mag er zijn. Verdwenen zijn de groezelige sekstheaters en peepshows om plaats te maken voor luxe winkels en uitgaansgelegenheden. Disney zelf vestigde zich in het opgeknapte New Amsterdam Theatre, waar een tientallen meters hoge Mickey Mouse aan de gevel gespijkerd zit.

De zoetsappige Disney-sfeer is ver te zoeken in de Sound Factory aan 46th Street. Tot diep in de zondagochtend kan hier gedanst worden. Maar lunchtijd wordt dit keer niet gehaald. Opnieuw is gezelschapsdame Loreen de oorzaak. In de ruim uitgevallen 'powder-room' blijkt zij een bijzettafeltje vol parfumflesjes omgegooid te hebben, dwars door een spiegel. Voor de tweede keer is een snelle aftocht noodzakelijk.

Uit de ventilatiegaten van de subway stomen wolken Sixth Avenue op.

En de zaterdagavond was nog wel zo rustig begonnen... In Madison Square Garden, waar binnenkort Eric Clapton optreedt, vochten de Rangers en de Islanders hun ijshockey-strijd uit. De beroemde hal in de vorm van een taartdoos is vaak het podium voor de grootste sterren. Ook voor niet-liefhebbers van ijshockey is een bezoek de moeite waard. De basketballers van de New York Knicks spelen er hun thuiswedstrijden, het wereldberoemde circus van Barnum & Bailey staat op de binnenplaats en er worden rondleidingen 'achter de schermen' gegeven.

Van Madison Square Garden aan de 32nd Street gaat het Down Town. Op loopafstand volgen de wijken Chelsea (voor het zoeken naar in onze ogen spotgoedkope merkkleding), SoHo, Little Italy, Chinatown; allemaal met hun eigen karakter, allemaal deel uitmakend van het New York dat wij zo goed kennen van televisie en film. Laagbouw wordt afgewisseld met, soms zeer hoge, hoogbouw en basketbalveldjes achter hekken. De bekende gele taxi's bepalen, ongehinderd door dereguleringsplannen, het verkeersbeeld. Zij stoppen tenminste nog voor rode lichten; voetgangers negeren massaal en met doodsverachting het oplichtende "Don't Walk".

New Yorkers hebben altijd haast. Treuzelaars en onhandigen worden direct uitgescholden en tijdens de spitsuren is het verstandig van straat te blijven. Terugtrekken in een 'deli', afgekort van delicatessen, is een goed alternatief. In Manhattan wemelt het van deze eetzaakjes, waar de dag begint met een uitgebreid ontbijt. Later kan hier cheese-cake genuttigd worden. Vooral in de van oorsprong joodse deli's is het broodje pastrami een verplicht nummer. Knapperig brood, dik belegd met gekruid pekelvlees, is zo verslavend lekker dat ook buiten lunchtijd menig deli wordt bezocht.

Om de dorst van de hartige smaak weg te spoelen, biedt Greenwich Village tal van mogelijkheden. Het bar- en caféwezen in dit deel van New York varieert van bruine kroeg tot luxe lounge met één gemeenschappelijke factor: overal staat de televisie aan. Urenlang wordt gekeken naar de verrichtingen van honkballers, waarbij New York verdeeld is in sympathie voor de Mets of de Yankees. In The Kettle aan 3rd Street mag op gezag van barvrouw Loreen niets positiefs over de Yankees gezegd worden. Op overtreding van dit gebod volgt een tapverbod en moet de Budweiser elders gedronken worden.

Bijvoorbeeld in Peculier, een biercafé aan Bleecker Street in het hart van Greenwich Village. De buitenkant is onopvallend, maar dankzij de tip van een Amsterdamse studente die in deze buurt gewoond heeft, wordt nummer 145 toch gevonden. Meer dan 500 soorten, uit alle delen van de wereld, zijn hier in voorraad. Het prachtige Boddington's dat in Manchester gebrouwen wordt, komt er zelfs uit de tap. Ondanks de omvang van een Bierhalle is Peculier intiem als een bruine kroeg.

Tegen een kale muur, ooit onderdeel van de metro, swingt een jonge bezoekster.

Een andere ontdekking is Mac Menamins in een schitterend gerestaureerde scheepswerf aan South Street. Deze Ierse pub bevindt zich op een steenworp afstand van het 'hart van het kapitalisme', Wall Street. Rond lunchtijd storten maatpakken van de aandelenbeurs zich op de Guinness; nerveus worden telefoon en draagbaar computertje in de gaten gehouden.

Wall Street bevindt zich op het meest zuidelijke puntje van Manhattan en komt uit op Battery Park, waar de veerboten naar Staten Island vertrekken en aankomen. Voor de toerist biedt de boottocht, die vroeger een halve dollar kostte maar nu gratis is, een gelegenheid tot het maken van een heuse cruise. Vanaf het water komt de sky line van Manhattan met de wolkenkrabbers en bizarre gebouwen goed tot zijn recht. Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, waar honderdduizenden immigranten voet op Amerikaanse bodem zetten, passeren op korte afstand. Tussen de New Yorkers in, die de boottocht waarschijnlijk net zo gewoon of vervelend vinden als de pontverbinding over het Amsterdamse IJ, is het goed uitwaaien na een nachtje in de Big Apple.

Dat nachtleven staat momenteel onder zware druk. Burgemeester Rudolph Guilliani streeft ernaar de kwaliteit van het leven in New York omhoog te krikken. Al enkele jaren wordt er een beleid van No Tolerance gevoerd, waarbij het kleinste vergrijp onherroepelijk tot forse straffen leidt. De gevangenissen puilen dan ook uit en de straten zijn schoner en veiliger. De horeca vormt het jongste doelwit van de burgemeester en zijn politie. Regels voor vergunningen van de nachtclubs zijn aangescherpt en bezoekers kunnen op geregelde tijden invallen van de politie verwachten. Wie ongewapend is en geen drugs bezit, hoeft hier niets van te vrezen. Het is zelfs wel eens leuk om New Yorkse agenten aan het werk te zien.

Tot diep in de nacht dansen duizenden op de dreunende house in Tunnel, de grootste club van New York.

Voor de nachtclubs zijn de strengere regels minder leuk. Enkele zaken moesten noodgedwongen verhuizen omdat in het oorspronkelijke pand teveel geluidsoverlast werd veroorzaakt. Het beroemde Limelight werd op last van de politie gesloten nadat er een incident was geweest tussen portiers en jonge bezoekers uit het aangrenzende Brooklyn. Een gids met clubs, hoe actueel ook, kan deze ontwikkelingen niet allemaal bijhouden. Voor de bezoeker van nachtelijk New York is het dan ook raadzaam bladen als Time Out of Village Voice en het gidsje van City Vibes te raadplegen. Een persoonlijke rondleiding blijft natuurlijk de beste manier. Al leidt het soms, als de gids Loreen heet, tot wel hele korte bezoekjes.

REISWIJZER:

New York behoort tot het stedenprogramma van Peter Stuyvesant Travel. Onder de naam City Vibes wordt een reis aangeboden die niet stopt bij de gangbare toeristische attracties, maar het ware gezicht van de stad laat zien. Naast het vervoer en een bijzonder hotel hoort bij City Vibes een Club Card, die de beste kans geeft om binnen te komen in de hottest clubs en een infogids die precies vertelt waar dat bijzondere winkeltje, het leuke kroegje en dat aparte restaurantje is.

Informatie: Peter Stuyvesant Travel; telefoon: 020-4878500; fax: 020-4878585; website: http://www.cityvibes.com

Publicatiedatum = 25 april 1998

terug Verenigde Staten intro