&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Toeristen in VS moeten
geldzaken goed regelen

AMSTERDAM - Amerika heet het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar de Nederlandse toerist zal helaas merken dat er bij het betalen en het wisselen van Nederlands geld nogal wat begrenzingen zijn. Het is dus raadzaam er voor te zorgen dat men daar beschikt over de goede combinatie van pinpas, credit cards, contant geld en travellers cheques.

Wie op een Amerikaanse luchthaven arriveert gaat meestal met taxi of bus naar zijn hotel. Betalen met een bankbiljet van 100 dollar kan dan op problemen stuiten, want in de VS is 100 dollar een grote coupure. Wisselen bij een bank in de stad stuit ook nog wel eens op moeilijkheden want dat doet men liever niet voor mensen die bij de bank geen rekeninghouder zijn. Dus is het verstandig om in Nederland vast een beperkt aantal dollars aan te schaffen in kleine coupures. Dan kan men ook gemakkelijk deze en gene een fooi van een dollar geven, in de VS een normaal bedrag.

Guldens?

Wie denkt moeiteloos bij een Amerikaanse bank Nederlands geld te kunnen wisselen in dollars, komt vaak bedrogen uit. Soms lukt het nog wel in grote steden, maar op het platteland blijkt men vaak niet eens te weten waar Nederland ligt en de Hollandse guldens worden dan ook resoluut geweigerd.

Het meenemen van grote bedragen in dollars is weer riskant omdat men gemakkelijk beroofd kan worden. Maar dat gevaar kan vermeden worden door travellers cheques mee te nemen. Dat zijn cheques, die men hier aanschaft (bij alle grote banken te doen) en die een verschillende coupure kunnen hebben van bv. $20 of $100.De cheques worden hier bij aankoop één keer getekend door de koper en bij betaling in de VS met zo'n cheque (bijvoorbeeld in het hotel) nog een keer, zodat degene die de cheques aanpakt weet dat het zuivere koffie is. De cheques die men eventueel overhoudt kunnen zo weer teruggewisseld worden.

De cheques zijn alom bekend in de VS en worden dus in warenhuizen, hotels of bij autoverhuurbedrijven zonder problemen of extra kosten geaccepteerd. Meestal moet men wel het paspoort er bij tonen zodat het nummer van het paspoort op de cheque genoteerd wordt. Het grote voordeel van travellers cheques is dat ze verzekerd zijn. Wie ze kwijtraakt belt op naar de instantie waar hij of zij ze gekocht heeft en krijgt zo spoedig mogelijk weer nieuwe. Overigens is het altijd verstandig om waardevolle dingen en het grootste deel van het geld meteen bij aankomst in de safe van het hotel te deponeren. Dat is vrijwel altijd gratis.

Pinnen

Gelukkig kan men nu ook in de VS op veel plaatsen gewoon pinnen met de giromaatpas. Men moet dan even opletten of op of naast de automaat staat aangegeven welke organisaties op de betaalautomaat zijn angesloten. Voor de giromaatpas zijn dat Maestro en Cirrus, maar soms lukt het merkwaardigerwijs ook wel eens bij een ander automaat waar die logo's niet op staan. Hetzelfde geldt voor bankpassen en het mooie van geld uit de muur trekken is dat men ongeveer afgerekend wordt tegen de bankkoers, dus een gunstige koers.

Amerikanen zijn gek op credit cards. Met de bekende credit cards van Visa, American Express of Diners Club weet men vrijwel overal raad. Ook hier geschiedt de afrekening tegen een koers die de bankkoers benadert en dus ook relatief gunstig is. Geld uit een automaat halen met een credit card is echter weer onvoordelig omdat er altijd een paar dollar aan kosten worden berekend. Wie met zijn credit card $100 uit de automaat trekt betaalt soms $3 of meer en dat is dus relatief duur. De pinpas is dus een stuk voordeliger in dit opzicht.

Toch hebben enkele credit cards een ander voordeel. Je kunt er mee betalen en geld uit een automaat trekken zonder dat je ergens bij een bank saldo hebt op je rekening. De eindnota die eens per maand komt kan dan vaak worden afgelost in maandelijkse termijnen. Wie bij zijn Nederlandse bank weinig saldo heeft en in de VS veel pint kan echter voor een vervelende verrassing komen te staan omdat het geld op is en de automaat dus niet meer uitbetaalt. Maar ook credit cards hebben een beperkte bestedingslimiet, dus daar moet men even op letten.

Gele slipjes

Tot slot een waarschuwing: gooi nooit de gele slipjes van de betaling met de credit card achteloos weg. Men kan namelijk in de VS internationaal bellen uit een cel op straat en het gesprek laten afrekenen met de credit card, als men daartoe eerst het credit cardnummer aan de operator opgeeft. Het is al vaak voorgekomen dat mensen, die het betalingsslipje hadden weggegooid later een vette rekening kregen voor langdurige internationale gesprekken die ze toch echt niet hadden gevoerd....

Publicatiedatum = 13 juli 1996

terug Verenigde Staten intro