&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Puerto Rico, een buitenbeentje in de VS

door Harry Blom

SAN JUAN - De dagen op Puerto Rico rijgen zich aaneen in verrukkelijke regelmaat. Al aardig afgemat door de mixed double, golfje springen in de Caribische Zee en het lezen, kom ik tijdens een bridge-avondje op verhaal op het balkon van mijn appartement. Ik steek een pijp op en luister in de nacht naar de coqui, het boomkikkertje dat het nationaal symbool van dit tropisch eiland is.

Zijn roep - Coqui!, Coqui! - drijft op het geruis van zee en palmen als een zachte sopraan op het begeleidend orkest. Nu eens is de sterrenhemmel schitterend te zien, dan weer drijft een donker wolkendek over en laat het een paar minuten zacht regenen. De nachtelijke temperatuur is nauwelijks lager dan de voorgeschreven 27 graden voor overdag, het hele jaar door, zomer en winter.

We zijn op Puerto Rico, eiland vol tegenstellingen. Kleinste van de Grote Antillen, maar een reus, vergeleken met de waaier van eilandjes in het oosten en zuiden van het Caribisch gebied. Een oppervlak van 5700 vierkante kilometer, een bevolkingsdichtheid van 650 hoofden per vierkante kilometer. Twee keer zo arm als de armste staat in de Verenigde Staten (Mississippi), maar schatrijk in Antilliaanse verhoudingen.



Een propvolle miljoenenstad, San Juan, en een weergaloze autodichtheid, gecombineerd met uitgestrekte wouden, een echt stukje tropisch oerbos, bergen, stranden, zò weggelopen uit de Bounty-reclame (pas op voor vallende kokosnoten!). Volgens kenners het mooiste klimaat van de wereld. Toch nog het vrijwel exclusieve domein van de Amerikaanse toerist, terwijl het niet veel moeilijker bereikbaar is dan de eerste de beste stad in de VS, als je een overstapje voor lief neemt.

Amerikanen die het zich kunnen veroorloven, verlaten in de winter voor een paar weken of maanden het koude noorden om zich hier te koesteren aan de Caribische zon, in hotel, appartement, of op een eiland-cruise, die vaak begint in San Juan. Zij voelen zich thuis op dit 'betoverde eiland'.

Thuis? Dat hangt van je gezichtspunt af. De Puertoricanen zijn een volkje dat in de Amerikaanse lappendeken altijd zijn 'status aparte' heeft behouden. Ze voelen zich wonderwel thuis in de sloppen van de Bronx, trouwens ook op de beste Amerikaanse universiteiten, in de strijdkrachten, in de sportwereld. Leonard Bernstein heeft hun aard bezongen in zijn mooiste compositie, de musical West Side Story.

'Het betoverde eiland'

Op Puerto Rico, 'het betoverde eiland', spelen ze zichzelf, met al hun charmes, warmte, excessen en boterzachte Spaans. De Amerikanen mogen Puerto Rico beschouwen als de eenenvijftigste staat, zover zijn de Puertoricanen nog lang niet.

Waar het kikkertje coqui slechts een symbool is, is het Spaans het dagelijkse bewijs, de ware uitdrukking van de nationale identiteit. Wie denkt dat het allemaal wel meevalt met de tweetaligheid, komt bedrogen uit. Met uitzondering van de toeristische enclaves lijkt de Engelse taal beter ontwikkeld in de eerste de beste provinciestad in Nederland. Of dat komt door gebrek aan kennis of een teveel aan nationale trots, wie zal het zeggen, een feit is dat het vragen naar de weg al heel wat improvisatie en geduld vergt. Ook in winkels kan het niet beheersen van Spaans slecht uitkomen, maar de meeste bordjes en de artikelen zijn wel in het Engels of tweetalig.

De belangstelling voor politiek staat haaks op die van de Amerikanen. Opkomstcijfers van in de tachtig procent bij verkiezingen zijn doodnormaal, en dat terwijl de Puertoricanen niet mogen stemmen voor het Amerikaanse Congres of voor het Witte Huis. Ze moeten het stellen met een eigen gouverneur. Sinds 1898 zijn ze opgenomen in de VS, maar de 3,7 miljoen 'Puertoriquenos' zijn er nog steeds niet uit of ze nu een echte Amerikaanse staat willen worden, een onafhankelijke republiek willen vormen of daar ergens tussenin willen hangen. Voorlopig wint het laatste.

Ze zijn kalm en vriendelijk van aard. Het rijden op het prachtige autowegennet op het eiland is een plezier door de afwezigheid van elke vorm van agressie: men haalt elkaar zonder morren links en rechts in. Toch moet vrij snel de vlam in de pan slaan, want de kranten staan vol met verslagen van bizarre gewelduitbarstingen. Zoals van het 14-jarig meisje in San Juan, dat haar vader aan een barbecue-pen reeg toen hij tussenbeide kwam in een ruzie tussen haar en haar broertje.

Misdaad en passie onder de Puertoricanen mogen dan, mede door West Side Story, legendarisch zijn, het toerisme weet zich er over het algemeen goed aan te onttrekken, omdat de toeristische 'spots' efficiënt door de politie bewaakt worden. Volgens het nationaal bureau van toerisme in San Juan hebben toeristen weinig te zoeken in de metropool, waar volgens sommigen op elke hoek gevaar schuilt.



Behalve natuurlijk in de prachtig gerestaureerde oude stad en in de kustwijk, Condado Beach, een echte goudkust, met het ene luxe-hotel en casino na het andere. De Spaanse liefde voor uitgaan en vertier heeft San Juan al opgewerkt tot de opvolger van het Havana van voor Fidel Castro. Toeristen kunnen speciale uitgaans-arrangementen, LeLoLai, kopen en zo binnen enkele dagen, in wisselende hotels, kennis maken met de beste dansmuziek en folklore.

Het mag dan een beetje bekrompen lijken dat maar zo'n klein deel van een grote stad tot bezienswaardig bestempeld wordt, er blijft meer dan genoeg te zien over. 'Old San Juan', in 1521 gesticht en daarmee de oudste stad op het grondgebied van de Verenigde Staten, is één groot openlucht-museum. Vooral de heuvelachtige westkant van de oude stad is sprookjesachtig, met zijn mooie, welvarende herenhuizen, een indrukwekkend fort, El Morro, de gerestaureerde gouverneurswoning La Fortaleza, de kaden waar de grote cruise-schepen afmeren, dat alles omspoeld door een diep-blauwe Atlantische Oceaan.

In iets meer dan een uur rijdt men van San Juan naar het zuiden, waar op de Caribische kust Palmas del Mar is gebouwd, het voorbeeld van een moderne vakantie-'kolonie'. Het uitgestrekte terrein herbergt onder andere een jachthaven, een hotel, een internationale school, een 18-hole golf course en honderden smaakvolle huur- en koopappartementen. De stranden zijn er naar mijn mening nog mooier dan het beroemde Loquillo Beach, een palmenstrand ten oosten van San Juan.

REISWIJZER

Puerto Rico is vanuit Nederland niet rechtstreeks te bereiken, al doen geruchten de ronde dat de KLM graag een verbinding op de hoofdstad San Juan zou openen. Vanuit Londen en Frankfurt zijn er wel rechtstreeks vluchten, respectievelijk met British Airways en Kondor, een dochter-maatschappij van Lufthansa, die eenmaal per week een chartervlucht uitvoert (zaterdags).

Reisbureau Maduro in Den Haag heeft Puerto Rico in zijn gids voor 1996 opgenomen en richt zich daarbij vooral op deelnemers aan Caribische cruises. Het programma omvat onder andere fly-drive arrangementen. Vanzelfsprekend kan een individueel arrangement besproken worden. Bedenk wel dat de prijzen voor hotelkamers in het hoogseizoen - december-maart - wel twee- tot driemaal zo hoog kunnen zijn als de richtprijs!

Voor Nederlandse bezoekers gelden voor Puerto Rico dezelfde visum-formaliteiten als voor de Verenigde Staten. Puerto Rico heeft een eigen toeristenbureau in Frankfurt.

Publicatiedatum = 29 juni 1996

terug Verenigde Staten intro