Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 8 september 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

THE BIG ISLAND

Stipje met elf weerszones

door CHARLES SANDERS

HONOKAA - Er is een ander, veel minder toeristisch Hawaii dan alleen die bijna Benidorm-achtige stranden van Waikiki Beach en hectisch Honolulu waar bloemenmeisjes bezoekers verwelkomen met hun beroemde kransen, op jacht naar de dollars van buitenlandse bezoekers.

Voor wie al die typisch Amerikaanse show en nep niet hoeft, wie er niet van houdt op zijn huwelijksreis - weliswaar hartelijk en goed bedoeld - op straat te worden toegezongen, is er 'The Big Island'. Volgens kenners hét Hawaii.

Op dit grootste van de acht stipjes in de Pacific geen wolkenkrabbers, geen drommen toeristen, geen massa's 'honeymooners.' Wel veel rust, ruimte en adembenemend mooie natuur. Niet voor niets kiezen welgestelde pensionado's voor The Big Island om er hun laatste dagen te slijten. Want voor hen geldt: Oahu met de hoofdstad Honolulu is uit, Hawaii met nederzettingen als Honokaa is in.

Een geïsoleerde vlekje in de Pacific, met prachtige natuur.

Skipiste

The Big Island heeft elf weerszones. Er zijn delen waar het altijd regent en delen waar het nooit regent. Op de vulkaan Maunea Kea ligt sneeuw én bevindt zich een heuse skipiste. In zee zijn zoetwaterbronnen waar walvissen hun jongen ter wereld brengen, er zijn meezwemmende dolfijnen en golven zo hoog en woest dat surfcracks uit alle hoeken van de wereld hier hun Waterloo vinden...

De mensen zijn er ongecompliceerd, niet plakkerig, niet racistisch, zelfs niet materialistisch. Hier maakt het niet uit of je oorlogsheld of warme bakker bent. Zwart, geel of wit. Alles en iedereen is gelijk. Geen misdaad, geen agressie, geen uitbuiting.

Het andere Hawaii: veel rust, ruimte en adembenemende mooie natuur.

Al is er een onvermijdelijke keerzijde. Voor velen wellicht uit onverwachte hoek. Neem de stranden en het zeewater. Op deze geïsoleerde vlekjes in de Pacific geen prachtige hagelwit zand zoals op bijvoorbeeld de Seychellen of in het Caribisch gebied. Evenmin azuurblauw en kristalhelder water, met voor duikers honderden meters zicht zoals in de zeestraat tussen Lombok en Bali.

Het mooiste strand op 'The Big Island' is dat van Kamuela op twintig minuten autorijden van het internationale vliegveld en dat valt eigenlijk best tegen. Er staat één groot hotel, ooit door één van de Rockefeller-miljonairs gebouwd; het beroemde Mauna Kea Resort. Geen wolkenkrabber, want torenflats zijn bij wet verboden op dit vulkaaneiland, maar vier verdiepingen hoog en direct aan het strand gelegen.

Prijskaartje

Aan Hawaii hangt een flink prijskaartje. Wie voor een spotprijsje naar tropische oorden wil, moet voor een van de vele low budget aanbiedingen naar de Antillen of het Indonesische Bali kiezen. Maar daar zul je niet de veelzijdigheid aan natuur zien die Hawaii, sinds 1959 de vijftigste staat van Amerika, rijk is.

Tegenwoordig heeft een béétje touroperator Hawaii in de aanbieding. Meestal een rondreis langs Maui, Molokai en Oahu met verplichte nummers als een bezoek aan Pearl Harbour, waar de Japanners in december 1941 de Amerikaanse Pacific-vloot in de pan hakten en waar nu nog de sporen van te zien zijn in de vorm van bijvoorbeeld het grotendeels onder water liggende slagschip USS Arizona.

Naar The Big Island gaat nog steeds bijna niemand, zeker geen massa's Nederlanders, en alleen al daarom is een bezoek aan deze grootste parel van de archipel - die ongeveer een derde van Nederland bestrijkt - de moeite waard.

Eigen foto's

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.