Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 25 augustus 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Turkije

LOGEREN IN EEN
SUPER-DE-LUXE GROT

door Roy Klopper

ÜRGUP - Rotswoningen roepen associaties op met harige types die duizenden jaren geleden gehuld in berenvellen rondliepen met houten knotsen. Maar in het Turkse Ürgup zijn deze authentieke bewoners getransformeerd tot fris geschoren toeristen, gewapend met dure koffers en creditcards. Zij bezetten het hele jaar door de tot hotelkamers omgevormde stenen woningen, die voor de gelegenheid zijn voorzien van een jacuzzi, personal computer en eigen telefoon. Luxe in een prehistorische omgeving.

Het dorp Ürgup ligt ruwweg een uur per taxi vanaf het in oostelijk Anatolië gelegen vliegveld Kayseri, op circa vijftig minuten vliegen van Istanboel. Wie een beetje handig onderhandelt bij het vliegveld, vindt snel een taxi die een bedrag van ruim honderd gulden rekent voor deze vijf kwartier durende rit dwars door de bergen naar het dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Cappadocia. Dat bespaart flink wat geld: wie op de taximeter gaat rijden, is tientjes meer kwijt.

Het Yunak-hotel heeft een
middeleeuwse uitstraling.

Eenmaal aangekomen in het kleine en vrij toeristisch ogende (talrijke tapijtwinkels) stadscentrum vallen onmiddellijk de uitgestrekte grotten op. Op het eerste gezicht lijken ze nog het meest op een gatenkaas: enorme rotswanden zitten over een lengte van honderden meters vol met grote kraters, waarachter loze, donkere holen verscholen gaan.

Kraters

In rap tempo ontdekt de toeristische branche in deze omgeving de ongekende mogelijkheden van deze voormalige armenwoningen als prehistorisch uitje voor de moderne vakantieganger. Verwend door luxueuze Hiltons en appartementen is deze vaak erg gespitst op iets speciaals, iets waaraan hij jaren later nog terugdenkt. En de Turken in en om Cappadocia hebben, met dank aan hun voorouders, iets unieks in handen om deze wens in vervulling te laten gaan.

De grothotels schieten in deze arme en islamitisch georiënteerde regio dan ook als paddestoelen uit de grond. Het meest luxueuze is zonder twijfel Yunak Evleri (met bijpassende prijzen variërend van 260 tot 400 gulden per nacht). Rond een centrale fontein (yunak) bevinden zich zeventien koele, in de grot uitgehouwen kamers. Ze dateren uit de vijfde en zesde eeuw na Christus, maar zijn volledig gerestaureerd en ingericht voor verwende toeristen.

Van buiten is alles authentiek, mede door de bijdrage van een team architecten dat de 25 bouwvakkers nauwgezet begeleidde. Binnen is het hypermoderne pracht en praal dat de klok slaat. Antiek ogende meubels als bureaus, houten banken met kussens en de houten bedden harmoniëren perfect met de historische omgeving. Dat geldt overigens niet voor de badkamers: deze marmeren toonzalen zijn voorzien van de modernste gemakken. Ook zijn de kamers uitgerust met een eigen stereo-installatie, pc en een telefoon.

Het Yunak-hotel heeft pas afgelopen voorjaar zijn deuren geopend en vergt van binnen nog het nodige kruip-door-sluip-door-werk. Talloze gewelven en trappetjes geven het vreemdsoortige gebouw een middeleeuwse uitstraling, maar maken het tegelijkertijd amper toegankelijk voor toeristen die minder goed ter been zijn.

Het restaurant-gedeelte met circa vijftien antieke tafels en stoelen oogt gezellig. De kaart is eenvoudig: per avond is slechts één gerecht beschikbaar, dat overigens wel dagelijks wisselt. De prijs is alleszins te pruimen: circa 35 gulden per persoon.

Aan het grootste nadeel van dit hotel, het ontbreken van een in deze vaak bloedhete regio schier onmisbaar verkoelend zwembad, wordt spoedig iets gedaan. Eind dit jaar moet een soort saunacomplex klaar zijn waar behalve een bassin ook een Turks stoombad wordt aangelegd.

Aparte ervaring

Ook net uit de verbouwingssteigers is het grothotel Alfina, eveneens in Ürgup. Een kilometertje verderop en net wat minder authentiek ogend dan Yunak. De 26 kamers zijn dan weliswaar in de grot gesitueerd, maar de rest van het hotel bevindt zich ervoor. De gastenverblijven zijn aanzienlijk minder luxe dan bij de nieuwe concurrent, maar met een eenheidsprijs van circa 130 gulden per tweepersoonskamer ook een stuk goedkoper. En toch een aparte ervaring.

Het hotel, dat eveneens eind 2001 van een zwembad wordt voorzien, is gebouwd in een voormalig landhuis, compleet met stallen en een voormalige bakkerij. Dat vergde nogal wat water door de Bosporus, want ook de Turkse monumentencommissie roert zich stevig als historische gevels dreigen te worden aangetast. De service is er werkelijk uitstekend, ook al omdat al het personeel goed is ingewerkt: "De mensen die hier werken, zijn hier allen al sinds het begin, veertien jaar geleden, in dienst", aldus de directie.

Tot slot nog een waarschuwing voor wie in Ürgup aankomt zonder reservering en de grothotels volgeboekt aantreft: trap niet zo maar in de vele sterren die de overige accommodaties op de gevel hebben. Veel dure hotels zijn niet meer dan aan de buitenzijde aardig ogende, maar van binnen volstrekt verwaarloosde complexen die sterk doen denken aan de bunkers zoals bekend uit het voormalige Oostblok. Neem een taxi naar het nabijgelegen Cappadocia, waar de sterren wel meer waar voor de miljoenen Turkse lira's bieden.

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.