Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 19 meil 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

TURKSE WESTKUST

Even weg uit de bewoonde wereld

door ERIC VAN STATEN

MARMARIS - Voldoende wind, azuurblauw water, paradijselijke baaien en drieduizend jaar beschaving. Steeds meer watersporters laten de Hollandse meren en plassen, IJsselmeer of Wadden voor wat ze zijn om vanuit een van de vele pittoreske havenplaatsje langs de Turkse westkust de trossen los te gooien voor een varende ontdekkingstocht in flottielje-verband.

Kasteel en haven van
Bodrum bij nacht.

Om vijf uur schalt een electronisch versterkte stem vanaf een minaret van een moskee door de haven van Marmaris. Het lijkt alsof de voorzanger, die gelovigen oproept tot gebed, in de kajuit van ons varende onderkomen staat. Als we ons hoofd door de patrijspoort steken, zijn we getuigen van opmerkelijke bedrijvigheid op de kade van de marina. Die werkt aanstekelijk, want we kleden ons in sneltreinvaart aan. Tien minuten later zijn we op weg naar de supermarkt die ons door de flottielje-leiders van de Amsterdamse reisorganisatie Sunrise, Steve en Julia, is aanbevolen, omdat de winkelier de ingeslagen proviand keurig aan boord aflevert. Dat is nog eens service.

Bij flottielje-zeilen vaart een aantal schepen onder aanvoering van een moederschip een van tevoren geplande route. De flottielje-leider kent als geen ander het zeilgebied en de plaatselijke omstandigheden. 's Morgens tijdens de briefing wordt onderling afgesproken in welke haven of baai overnacht zal worden. De zeildag kan door de deelnemers geheel naar eigen inzicht worden ingedeeld, en - waar nodig - is de flottielje-leider altijd op de achtergrond aanwezig om via de marifoon de zeilers met raad en daad bij te staan. Voor velen een geruststellend idee op vreemd water.

Etappes

Afhankelijk van het seizoen kan worden gekozen uit verschillende bestemmingen, die in etappes worden aangedaan. Naast het varen is er voldoende tijd om in een baai het anker uit te gooien, te gaan snorkelen of met de bijboot (dinky) naar de wal te roeien. Als ontdekkingsreiziger op zoek naar plekjes waar nog nooit iemand anders is geweest.

In tradionele kleding gestoken Turkse dansers.

Dat geldt niet voor onze eerste aanlegplaats: Kumlü Bukü. Als we de baai binnenvaren, komt de eigenaar van restaurant Amos ons al tegemoet varen om in ruil voor wat klandizie een ankerplaats voor de nacht aan te bieden. De service gaat zover dat de gastheer zijn klanten persoonlijk voor het diner komt ophalen met zijn watertaxi. Op de veranda van het restaurant maken we kennis met de opvarenden van de zes andere jachten.

Na een allesbehalve rustige nacht, waarbij ons jacht door de harde wind voortdurend aan het anker trekt, wat een snerpend geluid veroorzaakt, worden de zeilen gehesen. De wind voert ons langs de grillige kust. Eenmaal vol op zee passeren we Rhodos, om 29 mijl later af te meren in Bozukale.

De baai oogt verlaten tot we een bouwvallig bouwwerk ontdekken. Vanaf het 'terras' ervan, dat door golfplaten wordt overkapt, hebben we een prachtig uitzicht over de baai en de ondergaande zon.

Volgende bestemming is Knidos. In de klassieke oudheid een stad van de wetenschap. Een status die de stad verkregen heeft door beroemde inwoners als de wiskundige Eudoxos en architect Sostratos, die het ontwerp voor de vuurtoren van Alexandrië maakte.

Vanwege de stormachtige wind en onder druk van de vrouwelijke zeilers die niets zien in huizenhoge golven en ruim 39 mijl varen naar Bodrun, wordt besloten af te zakken in oostelijke richting, naar de badplaats Datca. Na een prachtige zeildag, met de wind in de rug, meren we letterlijk af voor de deur van de horeca-etablissementen, waarvan de uitbaters met allerlei aantrekkelijke aanbiedingen (gratis wijn en nagerecht) de opvarenden van het flottielje proberen binnen te halen. In principe beschikken alle schepen over een kombuis, maar weinig deelnemers maken daar gebruik van. Veelal wordt collectief een restaurant uitgekozen.

Groentemarkt

In Datca heerst een gezellige drukte vanwege de wekelijkse groentemarkt. In smalle straatjes, overdekt met zeilen die bescherming bieden tegen de zon, bieden de boeren uit de omgeving hun koopwaar aan. De omgeving is prachtig groen en overal zijn kleine, beschutte baaien waar het zalig zwemmen is bij een watertemperatuur van 25 graden.

We gaan weer het water op. Ver van de bewoonde wereld, komt plotseling een oude man in een gammele houten roeiboot langszij. Voor tien gulden biedt hij een zakje pinda's aan. Onderhandelen over de prijs, volgens goed Turks gebruik, is er met de tandeloze verkoper niet bij. Onderweg naar Bozukale wordt een zeilwedstrijd gehouden, met een feestelijke avond tot besluit. Even later is de reis afgelopen en nemen we afscheid van elkaar.

  • Inlichtingen: Turks Verkeersbureau, Den Haag, telefoon 070-3469998.

FOTO'S: TURKS VERKEERSBUREAU

 

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.