&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Spanje

Badgasten gaan het binnenland in

door Thijs Jansen

PLATJA D'ARO - Nederlanders, die hun vakantie aan de Spaanse kust doorbrengen, trekken steeds meer het binnenland in.

Dat ervaart Ariane Gôbel uit Gorssel bij Deventer. Zij werkt voor Vacansoleil op camping Mas St. Josep in Platja d'Aro, een plaats zo'n 100 kilometer ten noorden van Barcelona. Op de camping verblijven in het dagelijks hoogseizoen gemiddeld tussen de 8.000 en 10.000 toeristen.

Duidelijk is dat de pretindustrie op de camping 's zomers op volle toeren draait. Maar ook buiten de hekken van het beveiligde kamp valt een hoop te beleven. Ariane werkt er pas sinds februari, maar weet inmiddels de leukste plekjes in de omgeving te vinden. "Het is opmerkelijk dat veel mensen het strand links laten liggen en de bossen in de omgeving intrekken", zegt ze. Op haar advies maken we een dagtocht in de omgeving, tijdens welke we onder meer plaatsen bezoeken als Calonge, Palamo's, Palafrugell, La Bisbal d'Emporda, Madremanya, Gerona, Cassa de la Selva en Liagostera.

Op een tiental kilometer van de Spaanse kust zijn schitterende, gemarkeerde wandelpaden uitgezet.

Toeristen komen we nauwelijks tegen. Gemarkeerde wandelpaden zijn gedeeltelijk overwoekerd met planten en struiken. Duidelijk is dat wandelaars er in alle rust de omgeving kunnen verkennen.Er staan kurkeiken. Tot ongeveer anderhalve meter boven de grond wordt de bast geschild voor de kurk. Rondom groeien allerlei geurende kruiden, zodat het lijkt alsof de wandelaar door een verrukkelijk Spaans gerecht loopt.

In het gebied wordt veel keramiek gemaakt. In het plaatsje La Bisbal d'Emporda staan potten en ander aardewerk voor de winkels in de hoofdstraat. Het is er druk, maar een kilometer voorbij het dorp is er een afslag naar links, richting Madremanya. Ook hier geen mens meer te zien.

In Madremanya lopen toeristen elkaar niet in de weg.

Madremanya is een gehucht met een kerk in het midden. Vanaf de weg ligt het verscholen achter een veld met zonnebloemen. Het plaatsje lijkt uitgestorven. Er zijn een restaurant en een kruidenier. De winkel is gesloten. Tijdens een wandeling door het dorp laten slechts twee inwoners zich zien. Zij vervolgen na een korte groet hun weg.

Gerona is de volgende stop. De telt telt circa 80.000 inwoners. Hoewel de meeste winkels in de voormiddag zijn gesloten, is het juist dan de moeite waard een wandeling door de stad te maken. Dwars Gerona loopt de rivier de rivier de Onar, waarin karpers loom tegen de stroom inzwemmen. In het centrum worden de oevers door voetgangersbruggen met elkaar verbonden.

De bevolking werkt, behalve in de toeristensector in de de papier-, karton-, textiel- en kurkindustrie. Een deel van de Romeinse en middeleeuwse stadsomwalling heeft de tand des tijds overleefd en langs sommige straten staan goed bewaard gebleven middeleeuwse huizen. Naast de gothische kathedraal uit de veertiende eeuw ligt het provinciaal museum. In de binnenstad zijn tal van winkels en terrassen, waar een hapje en een drankje kan worden genuttigd.

Daarna gaat de tocht weer naar de camping Mas St. Josep, dat op 4 kilometer van de zee ligt. Het hoofdgebouw stamt uit het eind van de negentiende eeuw. Middenin de camping ligt een spectaculair, groot zwembad. Via een loopbrug kan een eilandje in het midden van het water worden bereikt. De sportieve vakantieganger kan verder zijn hart ophalen in het sportcentrum, waar zich een squashbaan, tennisbanen, een klimwand en een fitnesszaal bevinden.


Verscholen achter een veld met zonnebloemen ligt Madremanya.

Veel Nederlanders komen met de auto. Sommigen hebben er een vaste staanplaats. Ook veel Spanjaarden brengen hun vrije tijd op de camping door. Ariane: "Maar we houden de Nederlanders en de Spanjaarden gescheiden van elkaar. Het zijn toch twee verschillende culturen. Nederlanders zijn veelal ingetogen, terwijl Spanjaarden nogal luidruchtig kunnen zijn en veelal in grote families tot laat in de avond van het buitenleven genieten. Voorop staat dat alle gasten hier een onvergetelijke, fijne tijd hebben.

En omdat ouders van kleine kinderen ook wel eens toe zijn aan rust, zijn er drie Nederlandse meisjes op de camping die de handenbindertjes bezig houden.

Platja d'Aro, aan zee, is het grootste toeristen- en commerciële centrum van de Costa Brava. Langs de boulevard zijn talloze winkeltjes en restaurants. Bezoekers die geen Spaans spreken kunnen een gerecht of een drankje bestellen door het gewenste aan te wijzen op een prikbord met foto's van gerechten. Zelfs een pilsje staat op een foto afgebeeld. Je hoeft er maar naar te wijzen.

Een kelner van een restaurantje is zo eerlijk toe te geven dat het langs de boulevard moeilijk zal zijn een goede paella, het bekendste Spaans gerecht, te vinden. "Daarvoor moet je weg uit de drukte. Als je dan een restaurant ziet waar veel Spanjaarden zitten, dan ben je aan het goede adres."

Een door Spanjaarden druk bezocht restaurant is Con Sureda in het gehucht Sta. Cristina d'Aro. Het ligt op circa 5 kilometer van het strand van Platja d'Aro en bevindt zich in een oude stal. Buiten, op een weelderig begroeide patio, staan ook tafels en stoelen. Gasten kunnen kiezen of zij binnen of buiten aan tafel willen. Op het menu staan onder meer konijn, lamsvlees, gedroogde ham en - natuurlijk- paella. Inlichtingen Vacansoleil, telefoon: 0499 488800.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 22 juli 2000