" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Paardrijvakanties op echte Lipizzaners

door Paulette Moerbeek

LIPICA- Op het moment dat in Joegoslavië de oorlog losbarstte vroegen veel paardenliefhebbers zich vertwijfeld af om men na afloop weer zo'n puinhoop in de stoeterij van Lipica aan zou treffen als na de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig is niets minder waar. Integendeel! Want toen het begon te rommelen in Joegoslavië besloot Slovenië, waarin Lipica ligt, zelfstandig te worden. Daarom liep het alle oorlogsellende mis en kan men nu in heel Slovenië en dus ook in Lipica heerlijk vakantie houden.

Lipizzaners worden donkerbruin of zwart geboren. Langzaam krijgen ze een grijze kleur en pas tussen hun zesde en tiende jaar worden ze wit. Jonge paarden kunnen tot en met hun derde jaar heerlijk genieten van hun vrijheid. Door zo lang in de wei te staan worden de hoeven stevig en de pezen sterk ontwikkeld. Lipica was de kweekvijver voor het Weense hof en de Spaanse rijschool. Speciaal voor de liefhebbers van deze vorm van paardrijden worden er shows gegeven.

Een van de grote trekpleisters van dit land blijft natuurlijk Lipica, speciaal voor de paardrij-fanaten die hier in alle toonaarden kunnen genieten van de prachtige witte paarden, die haast iedereen kent van de Spaanse Rijschool in Wenen. En wie droomt er niet van om ook eens op de rug van zo'n edele viervoeter te mogen zitten. Ja, u begrijpt het goed. Het is mogelijk een paardrij-vakantie op echte Lipizzaners. Met alles er op en er aan. Van dressuurlessen tot buitenritten.

"Sinds een jaar staat Lipica als nationaal monument te boek en daarom staatseigendom. Dit was echt de beste oplossing, want er was hier een mismanagement en er waren grote financiële problemen", vertelt de heer Janez Rus, directeur manager en dierenarts van Lipica. "We hebben er van alles aan gedaan om de boel op te vijzelen en tot nu toe gaat het allemaal prima. Al een paar jaar hebben wij hier de Volvo World Cup Dressuur, die dit jaar van 13-15 juni gehouden zal worden. Verder is het de bedoeling dat onze nationale dressuurploeg hier binnen een paar jaar een eigen onderkomen krijgt, waar ze volop en ongestoord kunnen trainen".

"Maar om deel te nemen aan de dresuurlessen, behoeft men echt geen hoge schoolrijder te zijn, want er zijn lessen voor zowel beginners als gevorderden" vervolgt hij. "Zij krijgen allemaal les van zeer ervaren instructeurs. Zelfs al heeft men nog nooit op een paard gezeten maar toch altijd de wens gehad deze sport ooit eens onder de knie te krijgen, dan kan men zich toch in laten schrijven. We hebben speciale arrangementen voor deze aankomende ruiters. De instructeur zorgt er voor dat men in 12 lessen de principes van het paardrijden bij gebracht krijgt, zodat men na terugkeer in eigen land het paard prima in de hand weet te houden en rustig een buitenrit kan maken." aldus de heer Rus die mij intussen een van de paarden laat zien waarop ik les zal krijgen .

Als niet bepaald geoefend ruiter had ik om een niet al te druk paard gevraagd. Nonsens, wanneer men weet dat een Lipizzaner juist beroemd is om zijn betrouwbaarheid. Maar toch. Op het moment dat ik voorgesteld werd aan mijn edele viervoeter smolt alle 'angst' als sneeuw voor de zon. Helemaal toen ik er eenmaal op zat. Ik voelde mij een tweede Ankie van Grunsven. Helaas werd dit gevoel snel de grond in geboord. Na eerst het paard wat te hebben ingestapt kwam de instructeur. Ja, en toen was het uit met de pret en was het echt werken geblazen, waarbij alle grondbeginselen nog eens goed en gedegen werden doorgenomen. Gevolg: na een uur kon een zwaar bezwete ruiter een praktisch droog paard terugbrengen naar zijn 'mandje'. De volgende dag was het dito met een sterretje, met als enig verschil dat ik wat minder snel op het paard kwam vanwege de spierpijn. Het is daarom ook zeker aan te bevelen om hier iets voor mee te nemen, want mijn metgezel die wel een zeer ervaren ruiter is had eveneens last van zijn spieren al wilde hij daar niet echt vooruitkomen .

Buitenritten

Maar het is geen must om aan de lessen deel te nemen wanneer u op Lipica verblijft. Als u er van houdt om lekker buiten te rijden, dan kan dat ook. U kunt dan heerlijk genieten van de prachtige omgeving en uiteraard staan ook hier weer de Lipizzaners tot uw beschikking. De ritten die gemaakt worden zijn vrij rustig en niet geschikt voor mensen die cowboytje willen spelen. Dit heeft vooral te maken met de bodemgesteldheid. Ook al heeft men zo'n 400 jaar geleden de omgeving van het Karstgebied bij Lipica voorzien van rood-bruine aarde om zo het nodige grasland te ontwikkelen, er komt echt nog wel her en der een 'steentje' door kijken. En natuurlijk is men in Lipica zeer zuinig op zijn paarden.

Wanneer u overweegt om zo'n vakantie in Lipica door te brengen, kunt u een keuze maken uit twee hotels: het Maestose Hotel, dat ook een disco, nachtclub en zwembad heeft of het iets rustigere Club Hotel. Behalve paardrijden of u alles over de stoeterij laten vertellen door een van de vele gidsen, kan men ook nog golfen, tennissen, een gokje wagen in ht Casino en natuurlijk heerlijk rondwandelen.

De gidsen zullen u de 300 jaar oude stallen laten zien, waar de dekhengsten staan; de moeders met hun donkere veulens of de weiden waar de jonge paarden tot hun derde jaar heerlijk onbevangen mogen spelen voordat ze aan het werk gezet worden. Deze excursie is zeer zeker aan te bevelen, vooral omdat Lipica lange tijd voor de buitenwereld ontoegankelijk was. Lipica was immers de kweekvijver voor het Weense hof èn de Spaanse rijschool en duldde daarom geen pottenkijkers. Het is pas zo'n 10 jaar geleden dat de poorten voor de buitenwereld werden geopend.

Maar in de omgeving valt nog veel meer te bewonderen. Op nog geen 10 km afstand liggen de prachtige druipsteengrotten van Skocjanske Jame, die uit twee gedeelte bestaan: de stille grot en de ruisende grot waar de rivier de Reka in verdwijnt om kilometers verder als Muggia in Italië weer te voorschijn te komen. Mocht u de bedoeling hebben om een kijkje te gaan nemen in deze grotten dan raad ik u wel aan om vooral goede wandelschoenen aan te trekken en over een niet al te slechte conditie te beschikken want het is echt dalen en stijgen. Gelukkig wordt u het laatste gedeelte naar boven gebracht met een kabelbaantje, maar als u denkt dat u er dan al bent heeft u het mis. Er komt nog een behoorlijke stijle trap.

Natuurlijk valt een bezoek aan de oude plaatsjes Koper of Portoroz, die aan de Adriatische kust liggen ook niet te versmaden.

Om naar Lipica te komen, kunt u het beste met eigen vervoer gaan. U kunt dan het gemakkelijkste nog het een en ander in de nabije omgeving bekijken. Wilt u liever vliegen, dan is het aan te bevelen om dit te doen met Adria Airways. Het is de nationale luchtvaartmaatschappij van Slovenië. Zij brengt u rechtstreeks naar Ljubljana en Lipica Travel zorgt voor de transfer naar uw hotel in Lipica, waar ook bemiddeld kan worden voor de huur van een auto.

Voor meer informatie kunt u zicht wenden tot Lipica Travel, Middenweg 147, 2024 XC Haarlem, telef 023-5265454 (tussen 19.00-21.00 uur) of fax 023-5294654. Voor informatie over de Volvo World Cup dressuur: Besseling Travel, telef. 0348-474006 of fax 0348-473484.

Publicatiedatum = 26 april 1997