&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Hotels als pareltjes aan zee

door Henk de Koning

SEYCHELLEN - Toen de minister van Toerisme van de Seychellen-eilanden, Simone de Comarmond, op werkbezoek was in Israël, gaf haar collega in dat land hoog op over de bijzondere Bijbelse betekenis van Israël. Simone diende hem amicaal van repliek, zeggend: "U mag dan in het heilige land wonen, wij van de Seychellen wonen in het paradijs."

Om dat laatste bezoeken jaarlijks zo'n 120.000 toeristen voornamelijk uit Frankrijk en Engeland de groep van 115 eilanden en eilandjes, gelegen net onder de evenaar in de Indische Oceaan, op 9 uur vliegen afstand van Nederland.

Gestreefd wordt naar een bezoekersaantal van 150.000 om de hotelbeztting het jaar rond volledig benut te krijgen. Want de economie van het land is voor 70 procent afhankelijk van toerisme, een vijfde deel van de beroepsbevolking vindt werk in deze branche. Incluis de territoriale wateren beslaan de Seychellen een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante kilometer. De eilanden tellen in totaal 75.000 inwoners. Een multi-rasciale, goedlachse, beminnelijke bevolking.

Op Mahé, het grootste en drukst bevolkte eiland, leggen de ministers van Toerisme en Financiën mij uit, hoe de Seychellen die hogere bezoekersaantallen willen bereiken, door zich onder andere met speciale campagnes op de Nederlandse toeristenmarkt te storten. Gewerkt wordt aan een rechtstreekse luchtverbinding Tot op heden bezoeken weinig Nederlanders deze eilanden. Het zijn hoofdzakelijk landgenoten die hier komen vanwege de grote aantallen bijzondere vogels die hier nestelen.

Omdat de eilanden hoofdzakelijk bestaan uit rotsen, koraal en sneeuwwitte zandstranden, moeten de meeste artikelen worden aangevoerd. Die handicap vind je terug in de prijzen voor het levensonderhoud. De Seychellen zijn dan ook niet het goedkoopste vakantieland. Een tweepersoons kamer in een luxe hotel (met ontbijt) komt al gauw op ƒ300 tot ƒ350 per overnachting. De prijs van een pilsje varieert van café tot hotel van ƒ3 tot ƒ7. Goedkoper met prijzen van ƒ250 per kamer zijn de kleinere hotels, gasthuizen en chalets waarvan er zo'n 50 zijn.

"Ondanks de hogere kosten neemt de belangstelling voor reizen naar verre bestemmingen in ons land toe", zo meldt de ANWB. Een ontwikkeling die het bureau voor Toerisme van de Seychellen in Brussel flink wakker heeft geschud. Vliegen naar de Seychellen vanuit Nederland is, met tal van tussenstops in Londen, Manchester, Zürich en Rome, nog altijd een ingewikkelde, maar vooral vermoeiende onderneming.

Zeden

De enorme opbouwende kracht van de natuur op de Seychellen gaat, zo blijkt, wel ten koste van de stipte zeden. Snoepen van de verboden vrucht is in dit aards paradijsje Westers georiënteerd in een tropische verrassing tot hobby verheven; getuige het feit dat 75% van de geboorten op de Seychellen buitenechtelijk is. De Nederlandse honorair consul op Mahé, Albert Geers, meldt ons dit in een vertrouwelijk sfeertje. We dineren met hem in zijn schitterend Sunset Beach-hotel op Mahé, onder het genot van een op de Seychellen gebrouwen biertje. Dat maakt de tongen los.

De drie grootste eilanden Mahé, Praslin en La Dique zijn rijk aan hotels in een stijl, die Michelin op een tekort aan sterren zou brengen, bij het geven van een waardering. Namen als 'The Plantation Club', 'Equator Hotel', 'Northolm Hotel', 'Auberge d'Anse Boileu', 'Le Meridien Barbarons Hotel' en 'Aurberge club des Seychelles', herinneren aan de tijd dat de Seychellen sinds 1903 een onafhankelijke Republiek afwisselend onder Frans en Engels koloniaal bewind stonden. Uitzondering hierop maakt het bungalowdorpje 'Flaying Dutchman', gelegen op Praslin (5000 inwoners). Een naam als voorteken voor een snel groeiende band met Nederland?

Alle grote hotels op de eilanden zijn, hoewel beschikkend over een zwembad, pal aan zee gebouwd. Een paar eilandjes zijn nog te koop, voor pakweg zo'n slordige 3 miljoen gulden. Zoals het privé stukje Seychellen van Farah Diba. De ex keizerin van Perzië zou momenteel wat krap bij kas zitten, vandaar.

De kamers in de hotels hebben airconditioning. Overal kan het water veilig uit de kraan worden gedronken. De temperatuur op de Seychellen schommelt het hele jaar tussen de 26 en 29 graden. De zit- en slaapkamers (met veranda) bieden een betoverend uitzicht op de diep blauwe oceaan. Guirlandes van exotische bloemen, in afwisselend vlammende en zacht strelende tinten, vangen de laatste stralen op van de ondergaande zon als deze, bloedrood van het bijkans onophoudelijk stralen, er weer een dagje paradijs op heeft zitten.

Tien stappen uit je kamer en je staat op het strand in een kalme branding. Verkwikking, rust en vrede alom. Hygiëne staat hoog in het vaandel op de Seychellen. De hotelkamers zijn kraakhelder, steeds verse orchideeën ter decoratie op de tafels, de bedden worden iedere morgen kwistig bestrooid met exotische, teergetinte bloemkelken. Begrijpelijk dat steeds meer pas gehuwden de Seychellen kiezen voor een bij uitstek romantische huwelijksreis. "Ook trouwen buitenlanders hier graag", vertelt Maggy Delcy, die voor haar land in Brussel kantoor houdt. De weelderige eilanden kennen bovendien geen muggenplaag of enge en gevaarlijke dieren, hetgeen betekent: in deze hof van Eden geen serpent.

Naast zeer smakelijk bereide vleesgerechten met sappige groenten, verse tonijn- en fruitsalades, ontbreken in de grote hotels (Franse keuken) toch nooit de inheemse toppers als kreeft, krab en grote garnalen op het menu. Diners-dansant, met sprankelende live-muziek, zijn bijzonder populair in de hotels. In de talloze kleine restaurants in de dorpen en steden wordt, met veel spannende bijgerechten, hoofdzakelijk Creools, Chinees en Japans gekookt. Heel gewild op tafel is de Red Snapper, een zeer smakelijke, roodgeschubde zeevis, die in vele variëteiten wordt toebereid. Beroemd om zijn Creoolse keuken is 'Marie Antoinette'; een karakteristieke eetgelegenheid even buiten de hoofdstad Victoria. Hoogtepunten vormen een vissoep op een bedje van meegekookte kokkels in schelpjes, hier Tec-Tec genaamd, geurige rijst, pittig gemarineerde octopus en een dessert van vers fruit met kokosroom.

Vertier

De Seychellen hebben de toerist veel aan ontspanning te bieden. Diepzeeduiken, snorkelen, zeevissen, parasailing, waterskiën, windsurfen of barbecuen op een van de vele eilanden. Er zijn golf -en tennisbanen. Helaas voor de kampeerder, geen campings. De hoofdstad Victoria telt twee casino's en enkele disco's. Het openbaar vervoer vindt plaats per bus, fiets, ossewagen of taxi. Huurauto's zijn volop aanwezig. Maar let op: het wegverkeer rijdt links, volgens de Engelse regels. Bovendien razen de locale chauffeurs over de smalle, kronkelige wegen, met vrij diepe afgronden in de met palmbossen bedekte heuvels. Het temperament van de bevolking drukt merkbaar diep door tot op het gaspedaal.

Per helikopter kunnen toeristische rondvluchten boven de eilanden worden gemaakt. Veerboten doen regelmatig de eilanden aan, uitgezonderd 'Prisoner Island'; een locatie waar misdadigers op een soort eigen vakantie-bestemming gevangen zitten. Crime passionel levert voor dit eiland de meeste 'bajesklanten'.

Een aparte bezienswaardigheid op de Seychellen vormen de reuzenlandschildpadden. Op het eiland Pralin is de enige plek ter wereld waar een bijzondere kokosnoot groeit: de Coco de Mere. Met zijn haast gênante (wulpse), vrouwelijke contouren is deze 20 kilo wegende vrucht uitgeroepen tot het nationaal symbool van de Seychellen.

Zitten dan nog even op de veranda van het Sunset Beach Hotel. De avond is aangenaam koel. Zelfs de sterren pinkelen hier feller. Vijf meter diep, bij iedere slag van de branding, kolkt het zeewater wild schuimend een kleine, rotsbezaaide baai binnen. Kleurrijke vogeltjes kwetteren in de ritselende palmen. 'Fruitbats' ( een groot soort vleermuis) zwalken met hun zwart gevliesde poten van boom tot boom, op zoek naar de beste vruchten. Zo met die leren broekjes aan en hun goudkleurige, piekharende vossekopjes, zijn ze de hippies van het palmwoud. "Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet zijn hier pas nog geweest", verbreekt onze gastheer, Albert Geers plotseling dit één zijn met de natuur. "Ze kwamen met een jacht en hebben hier ook gegeten." Dat sindsdien de piano van het restaurant danig is ontstemd, heeft volgens Geers "niets met Van Vollenhoven te maken". "Die heeft hier de piano met geen vinger aangeraakt. Wel beloofde Van Vollenhoven mij zijn laatste CD met zijn piano-muziek op te zullen sturen", glundert de honorair consul, die als 21-jarige knaap naar de Seychellen trok en hier dat snappen wij best voor altijd wortel heeft geschoten.

Reiswijzer

Air Seychellen verzorgt vluchten vanaf Londen en Manchester met toestellen van het type Boeing 767. Diverse toeroperators bieden reizen naar de Seychellen aan waaronder: Thika Travel, Indian Ocean Travel, Nouvelles Frontiers, Hotelplan, Inter Air, Travel Trend, Arke Reizen en Satour. Informatie rechtstreeks via deze reisbureau's of het kantoor in Brussel tel: 00-32-2-425-59-89.

Publicatiedatum = 03-08-1996