&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Geen geld voor opknappen mooie Portugese stadjes

Wereldtentoonstelling slokt kapitalen op

door M. R. Ziegler

LISSABON - Niet iedereen in Portugal is even happy met de kapitalen opslokkende wereldentoonstelling in Lissabon. De economische 'motor' van het land, Porto, dat nota bene, samen met Rotterdam, zich in 2001 Europees culturele hoofdstad mag noemen, althans daarover wordt deze maand beslist, klaagt steen en been geen geld van de regering te krijgen voor de broodnodige restauratie van de prachtige, kleinschalige oude binnenstad.

Verreweg de meeste doorgaande wegen in Portugal zijn vlot en goed berijdbaar.

Ook andere grote projecten in Portugal moeten allemaal vamwege de Expo een veer laten. Zo is aan de spoorlijn van Faro in het zuiden naar Lissabon nauwelijks gewerkt, zodat het treintje nog blijft boemelen en passagiers de Taag over moeten varen naar het centrum. De plannen zijn de trein naar het zuiden, beter gezegd de rails, onder de eerste meest westelijke brug van Lissabon te 'hangen'. Wel bestaat er een confortabele, snelle trein-verbinding van de hoofdstad naar Porto.

Ook verreweg de meeste doorgaande autowegen zijn vlot en goed berijdbaar. De autosnelwegen van de Spaanse grens (Ayamonte) naar Faro en verder naar het westen van de Algarve en van Lissabon naar Badajoz richting Madrid behoren tot de mooiste in Europa. De laatste, de nieuwste, is wel wat prijzig (tol). Als buitenlands chauffeur moet je wel op je tellen passen; Portugese bestuurders zijn kwistig met hun gaspedaal. De ongeval-statistieken zijn dan ook niet voor de poes.

Contrasten

Vooralsnog is en blijft Portugal het land van contrasten. Van drukke met auto's verstopte grote steden als Lissabon en Porto, van kermisachtige vakantie-regio's met moderne betonnen bouwsels zoals in het westelijke deel van de Algarve tot heerlijk verstilde, poëtische witte dorpjes in het binnenland. Daar laten de bewoners hun huisdeuren open staan, maar in Portima&ocedil; kun je je beter 's-avonds en 's-nachts niet op straat vertonen.

Vooralsnog blijft Portugal een land van contrasten.

In de kapitale hotels van Cascais, Estoril en Sintra kun je baden in alle weelde en luxe als je het prijskaartje maar niet over het hoofd ziet. Maar nog zijn er vissersdorpjes, en niet uitsluitend in het rustieke en 'groene' noorden van het land te vinden waar je op het strand, tussen de op het zand getrokken kleurrijke houten bootjes, een overheerlijk visje met wat slablaadjes voor wat luttele escudo's kunt verorberen.

Het pilsje kost er een muntje van 100 escudo's! (1.10 gulden) Deze sfeervolle en goedkope eldorado's worden helaas spaarzamer, want het gaat de Portugezen meer en meer voor de wind. Het autopark bijvoorbeeld heeft zich, zo te zien, de laatste jaren flink verjongt.

Heerlijk verstilde poëtische dorpjes.

Meer welvaart werkt tevens de concurrentie in de hand, soms uit onverwachte hoek. Zelfs de wereldberoemde port-wijn daar niet altijd goedkoper dan elders blijkt niet meer uniek te zijn; de Zuidafrikanen brengen ook zo'n soort gehemelte strelend drankje op de markt en noemen het domweg ook port! Dat is de begrijpelijke trap tegen het zere been van de Portugezen die nu juridische stappen overwegen.

Foto's Portugees reisbureau

Publicatiedatum = 30 mei 1998

terug Portugal intro