&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Swarovski, het mooiste
kristal van Oostenrijk

door NICO VAN DER ZWET SLOTENMAKER

WATTENS - Als je een expositieruimtetje inricht is het een goede zaak wat records in handen te hebben. De firma Swarovski, die zoals iedere rechtgeaarde hebber weet doet in kristal, heeft dat prima begrepen.

Toen de in het Oostenrijkse Wattens gevestigde onderneming twee jaar geleden het eerste eeuwfeest vierde kwam er dan ook een expositiecentrum/
museum met daarin op de eerste plaats de grootste siersteen die ooit ter wereld is vervaardigd.

Deze zogenaamde "Swarovski Centenar" heeft 100 facetten en een diameter van veertig centimeter.

De kei weegt 62 kilogram wat gelijk is aan 300.000 karaat en staat in het bekende Engelse recordboek met de biernaam, een kwalificatie waar je misschien niet eens al te trots op hoeft te zijn. Immers, je kunt daar zo maar terechtkomen naast de man die het meeste bier in een uur heeft gedronken of een andere idioot die zijn gezondheid in de waagschaal heeft gesteld om ook eens een kwart bladzijde onsterfelijk te worden.

Het expositiecentrum van Swarovski is gevestigd in deze heuvel met een waterspuwende kop als hoofdmotief.

Nu we het toch over records hebben, daar in Tirol hebben ze uiteraard ook de kleinste steen. Die heeft een doorsnede van 0,8 millimeter en telt toch nog zeventien geslepen facetten.

Zoals u inmiddels uit heeft kunnen rekenen was het in 1895 dat de heer Daniël Swarovski een elektrisch gedreven slijpmachine uitvond die een ware revolutie teweeg bracht in de sieraden- en mode-industrie. De kristallen stenen van de firma treft men vandaag de dag veelvuldig aan in de mode-industrie, kroonluchters (Metropolitan Opera in New York en Versailles), cosmetische producten (geparfumeerde stenen), cadeau-artikelen, verzamelobjecten, decoratieve stukken en verschillende bijouterie-lijnen.

Vooral het succes van de laatste drie artikelen is meer dan opzienbarend. Tien jaar geleden ontstond de Swarovski Collectors Society, die inmiddels meer dan een kwart miljoen leden heeft in ruim 25 landen.

Een van de 'wonderkamers' in het tentoonstellingscentrum van Swarovski.

Ieder jaar maakt Swarovski iets bijzonders en alleen als je lid bent kun je het kopen. Af en toe komt er daarnaast nog een bijzondere schepping in de aanbieding en de kopers staan in de rij. Zelfs als men nog niet eens weet wat er precies uit de bus zal komen hangt het bordje "uitverkocht" al aan de gevel, de droom van iedere ondernemer.

Van een echte gevel is overigens in het tentoonstellingscentrum niets waar te nemen. Het sprookjespaleis is gevestigd in een heuvel waaruit een beekje ontspringt dat uit een groene reuzenkop water in een kunstmatig meertje loost. Vooral als de hele zaak in de donkere uurtjes is verlicht staren de twee ogen uit de kop je wel zeer hevig aan. Het zullen wel kristallen zijn, al kan ik dat in de folders niet terugvinden.

Nou ja, binnen is in ieder geval genoeg van dit materiaal voorhanden. Talloze wereldvermaarde kunstenaars hebben bij de inrichting van dit ondergrondse doolhof de vrije hand gekregen en je valt van de ene schitterende verbazing in de andere, alhoewel bij de beschrijvingen van al dat moois de pen wel iets te veel in de zoete inkt is gedoopt en voor sommige bezoekers wat onbegrijpelijk.

REISWIJZER
Als u eens een dagje geen zin heeft om de lange latten onder te binden is voor de meeste wintersporters het expositiecentrum van de kristalfirma Swarovski dicht in de buurt. Open: iedere dag van 9 tot 6. Gesloten 1 november, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Publicatiedatum = 13 december 1997

terug Oostenrijk intro