&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


'Land van de Langgerekte Witte Wolk'
zet zich in voor de redding van bossen en
van bijna verdwenen diersoorten

door Henk de Koning

NIEUW ZEELAND - Rust, ruimte en een natuur die de wilde schoonheid en grandeur van sneeuw bedekte alpen in een tedere penseelstreek afwisselt met een lieflijke pastorale rust, ziedaar een wonderland in de Stille Zuidzee op het zuidelijk halfrond van onze planeet: Nieuw Zeeland.

Dit grotendeels nog ongerepte gebied,bestaande uit twee hoofdeilanden, het Noordereiland (114.500 vierkante kilometer) en het Zuidereiland (150.700 vierkante meter), ligt tussen Australië en de Zuidpool weggestopt waardoor het ten tijde van de grote ontdekkingsreizen als een van de laatste grote landmassa's in kaart werd gebracht.

Circa 270.000 vierkante kilometer in oppervlakte is Nieuw Zeeland zeven keer zo groot als ons land, maar telt het slechts 3.6 miljoen inwoners, wat neerkomt op dertien personen per vierkante kilometer. Wie in de uitgestrekte binnenlanden dan ook iemand wil ontmoeten moet die persoon lang tevoren bij de VVV bestellen, aldus gekscherende Nieuw Zeelandreizigers.

Tasman

De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland zijn de uit Polynesië afkomtige Maori's. Ze voeren nu enkel nog voor toeristen schrikbarende krijgsdansen uit.

Het was de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman die in 1642 vanuit de VOC handelspost Batavia als eerste Europeaan langs de kust van Nieuw Zeeland voer en dit onbekende land al enigszins in kaart bracht. Daardoor werd het ZIJN ontdekking. Tasman kon er slechts naar kijken want pogingen om aan land te gaan werden door de inheemse Maori's steeds in bloed gesmoord. Lang vóór Tasman arriveerden Polynesische volksverhuizers op Nieuw Zeeland, claimden het als hun nieuwe vaderland en noemden het 'Aotearoa', ofwel: 'Land van de Langgerekte Witte Wolk'.

De Britse ontdekkingsreiziger James Cook lukte het in 1769 als eerste Europeaan Nieuw Zeeland te betreden, alras gevolgd door golven emigranten. In 1840 tekenden de Maori's het nu omstreden Waitangi-akkoord dat Nieuw Zeeland (tot op heden) tot een Brits dominion maakte.

Tasman doopte de eilandengroep Statenland, maar een Zeeuwse kaartenmaker in Batavia, van wie slechts bekend is dat hij veel aan thuis dacht, maakte er in zo'n bui Nieuw Zeeland van een benaming die de Engelsen in New Zealand veranderden.

Plat

Al die ontdekkingen brachten het land eerst geen zegen. De Maori's brandden veel regenwoud plat om aan vruchtbare grond voor akkerbouw te komen, goudzoekers doorboorden als kazenkeurders bergen en rotspartijen op zoek naar het kostbare erts (in de tijd van de goudkoorts, eind 19e eeuw wel vijftien kilo goud per dag!) en pelsjagers en traankokers slachtten uit winstbejag generaties robben en walvissen af.

De indrukwekkende schoonheid van het subtropische Nieuw-Zeelandse regenwoud.

Nu is het tij gekeerd en werkt Nieuw Zeeland aan het behoud van de LEVENDE natuur als bron voor meer welvaart door toerisme. Het Department of Conservation zorgt met extra geld voor de herplant van zeldzame bossen en de redding van bijna verdwenen diersoorten. Daardoor telt Nieuw Zeeland thans dertien nationale parken, twintig bosparken en ruim 1000 regionale reservaten, verdeeld over in totaal 3 miljoen hectare grond. Zelfs de om zijn verentooi bijna uitgemoorde kiwi, een kleine struisvogelsoort, tevens het nationale symbool van het land, is weer levendig in opmars. De kiwi-vrucht verbloemt met zijn naam dat het als Nieuw-Zeelands roem feitelijk een Chinese kruisbes is.

Wij doorkruisten het land deels (huur)auto, deels per vliegtuig. Dit laatste om de grootste afstanden en de 25 km zee te overbruggen die beide grote eilanden op het smalst van elkaar scheidt.

Rustieke, tussen weelderig groen verscholen Wilderness Lodges, stijlvolle hotels en sfeervolle, vaak in zorgvuldig gerestaureerde historische panden ondergebrachte Bed & Breakfasthotels, effenden aangenaam ons pad.

Huiselijk

Open haarden in een huiselijke sfeer, ruime, klassiek ingerichte kamers, uitvoerige bibliotheken, welgevulde bars, biljartzalen, badkamers compleet met bubbelbaden, fitnessruimtes, tuinen met buiten- en binnenzwembaden, wedstrijd golfcourts en verfijnde maaltijden met verse zalm, forel, schaal- en schelpdieren vormen het puikje van de Nieuw-Zeelandse hotellerie en gastronomie. Bij de meeste lodges is een gevarieerd activiteitenprogramma (kanoën, wandeltochten, zeehonden kijken) inbegrepen.

Toeristen kunnen te voet, maar ok per helikopter een gletsjer bezoeken.

Per helikopter scheerden we in zwenkingen die een kermisattractie zo opwindend maken over de 'Southern Alpes', die zich uitstrekken over bijna het gehele Zuidereiland. Mount Cook is met 3754 meter de hoogste berg. Op het Noordereiland, waar altijd wat hogere temperaturen heersen, domineren drie vulkanen het centrale hoogland.

De mini wentelwiek voert ons als een zeepbel door diepe groene valleien, over plotseling opdoemende honderden meters hoge rotspieken, eindeloze goudgele stranden, duizenden jaren oude regenwouden, alpen vol rennende schapen (Nieuw Zeeland telt 50 miljoen schapen) en machtige gletsjers in een web van glinsterende beken en kratermeren want het land heeft van alles wat.

Woudloper

Woudloper Doug Jansen en zijn partner Jane gidsen ons op het schiereiland Coromandel door een plaatjesmooi regenwoud; een tocht langs overblijfselen uit de tijd van de goudkoorts en over eertijds door houthakkers en gouddelvers gebaande paden, zich slingerend voorbij metershoge boomvarens, kabbelende bergstromen, bulderende watervallen en imposante soms 2000 jaar oude Kauri-bomen, 50 meter hoog, 23 meter in omtrek.

In de kuststad Whitianga maken we spannende excursies over het water en kun je zwemmen tussen de dolfijnen. Tauranga is een vertrekpunt om te vissen op open zee. Zeer sportieve wandelaars maken een trektocht naar de 232 meter hoge top van Mount Mauganui. En voor de rijders: de Pacific Caost Highway voert u over 1000 km afstand langs een ongekend afwisselend kustlandschap.

Door een enorme breuk in de aardkorst is Nieuw Zeeland miljoenen jaren geleden vanaf de zeebodem met vulkanische kracht opgestuwd en nog altijd is het land vulkanisch actief. De talloze geothermische geneeskrachtige baden trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers. Vulkanische uitbarstingen hebben in 1931 de tweelingplaatsen Napier en Hastings bijna volledig van de kaart geveegd. Grotendeels herbouwd in Art Decostijl is Napier een architectonisch unicum.

Toeristische routes langs vulkanische putten, kraters en meren.

Soms levert het spel van de vurige aarde fantastische schouwspel op zoals de vele dampende zwavelputten, kokende vulkanische meren en sissende kraters van Waiotapu Thermal Wonderland. Over een (beveiligd) slingerpad begeven we ons langs diepe, rokende hellegaten die vanwege hun rose, groene en violette kleuren het gevolg van mineraal afzetting fleurige namen dragen als Champagne Pool en Artist's Palette. De route eindigt na ruim een half uur in de valkuil van een souvenirwinkeltje.

Zeepsop

Hier in Wonderland zien we hoe de zwaar aan zeepsop verslaafde geiser Lady Knox eerst dan in actie komt wanneer in haar kratermond een flinke scheut zeepsop wordt gespoten. Het werkt als Haarlemmerolie. Een ritueel dat zich iedere dag voor een toegestroomd publiek klokslag 10.15 uur herhaalt zodat bij de nadering van de suppoost met de fles de geiser al rokend begint warm te lopen.

De meest voorkomende diersoort op Nieuw-Zeeland: schapen.

De stad Rotorua ligt in het centrum van het vulkanisch Centraal Plateau en al op grote afstand ruik je de indringende geur van waterstofsulfide die de grootste concentratie spuitende geisers, warmwaterbronnen en pruttelende modderpoelen van Nieuw Zeeland hier produceren. Rotorua is daarbij het centrum van Maori-cultuur. Topstuk is het Maori Arts & Crafts Institute waar jonge Maori's de eeuwenoude houtsnijkunst van hun volk wordt bijgebracht.

In veel hotels en traditionele Maori-verzamelplaatsen vinden inheemse concerten plaats met neusje-wrijven ter begroeting. Maori-vrouwen en meisjes zingen en dansen bevallig in traditionele kledij, de mannen voeren het gelaat ingewikkeld getatoeëerd met spiraalvormige motieven intimiderende krijgsdansen op. De ogen uitpuilend, de tong ver uitgestoken alsof men zich ernstig in een nootje heeft verslikt.

Wijn

Op onze reis bezochten we Blenheim (opkomend wijngebied in de provincie Marlborough), Arthur's Pas ( het grootste bergachtig wandelgebied van het Zuidereiland), Arrowtown (golfsportdorado), Otago (voormalig emigranten- en goudzoekerscentrum), Quinstown (het drukste toeristische centrum van het Zuidereiland, Auckland (leuke winkels, prima restaurants, wijnbars, boeiende musea en galeries) en Kaikoura (belangrijkste walviskijk-centrum van Nieuw Zeeland). De Fox en Franz Jozefgletsers in de Nieuw-Zeelandse Alpen kunnen zowel te voet als per helikopter worden bezocht.

Nieuw Zeeland is ook nog verslaafd aan sport. Duiken, snorkelen (met een zicht van 20 tot 70 meter onder water), jet-boating (met 100 km per uur sjezen over diep en ondiep water), bungee-jumpen, paardrijden en zelfs skiën in de Alpen. Maar het dolst van al: met 50 km per uur in een grote, doorzichtige, met luchtkussens beklede bal de helling van een vulkaan afrollen.

Nieuw Zeeland is een land van uitersten. Ook gezien het klimaat dat varieert van subtropisch in het noorden tot bijna subarctisch in het zuiden. Zich bevindend aan het andere eind van de wereld is het leven in Nieuw Zeeland precies tegenovergesteld aan dat van ons. Huppelt bij ons het paard van Sint Nicolaas al weer bijna over de daken, dartelen in Nieuw Zeeland de lammetjes in de wei.

Talisman Reizen, telef.: 078 614 2788.
Website: www.talismanreizen.nl
E- mail: mailtalismanreizen.nl

REISWIJZER

  • In Nieuw Zeeland is het 10 uur vroeger dan bij ons. De vliegtijd van Schiphol naar Auckland bedraagt (via Maleisië) circa 22 uur. Wij overbrugden die tijd verrassend comfortabel in de Business Class van Malysia Airlines (020-6262420). Toegewijde oosterse service, zeer comfortabele slaapstoelen en bijzonder smaakvolle maaltijden met regelmatig exotische verrassingen. Voor Nieuw Zeeland is slechts een geldig paspoort vereist. De waarde van de Nieuw-Zeelandse dollar schommelt rond die van de Duitse mark. Vaccinaties zijn evenmin nodig.

Publicatiedatum = 14 oktober 2000