&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Fit Vakanties

Loosdrechtse Plassen: Mengeling van watersport en uitgaansleven

door Ed de Keuning

LOOSDRECHT - Idyllisch. Dat is Loosdrecht. De vijf plassen, de Vuntusplas en de, voor varen verboden, heldere Drinkwaterplas, vormen met 3600 hectare een heerlijk recreatiegebied. De Watertuin van Nederland noemt Loosdrecht het zelf liefkozend. Maar de Oud Loosdrechtsedijk is, zeker in de weekeinden, een mondaine, uitbundige uitgaangsgelegenheid met talloze restaurants en bars en ook hotels.

De plassen zijn door vervening, het afgraven van veen dat na droging als turf werd gebruikt, ontstaan. Al in de 14e eeuw. Daar zijn de vele, vaak fraai begroeide legakkers en eilanden door ontstaan. Langs de dijken staan nog authentieke boerderijen, moderne landhuizen, liggen vele jachthavens en vele cafés en restaurants. Afwisseling genoeg dus. Net zoals op de plassen zelf.

Kasteel Sypesteyn

Met naast statige familieportretten ook keramiek, zilver, klokken, glas en beeldhouwwerk is vooral de collectie Hollands Porselein vermaard, vanwege de grote verscheidenheid in vormen en decoraties. Loosdrecht heeft zelfs een porseleinfabriek gehad, waaruit het zeer geliefde en dure Loosdrechts porselein stamt.

Open: 1 mei tot 1 oktober, di. t/m vrij. 10.00-17.00 uur; zat. en zo. 12.00-17.00 uur; entree: ƒ10, kinderen tot en met 14 jaar ƒ5; adres: Nieuw Loosdrechtsedijk 150, 035-582208.

Voor echte rust is er de Vuntusplas, waarop motorboot varen slechts beperkt is toegestaan. Per roeiboot of kano (te huur) kan men daar ongestoord genieten van moerasbos, rieteilanden, ruigten, slootjes en weilanden met bijzondere plantengroei en een ongekend aantal soorten vogels.

Het Plassenschap Loosdrecht (030-2974001) behartigt de belangen van openluchtrecreatie en van natuur en landschap. Zij heeft een aantal recreatie-eilanden aangelegd, waar men maximaal tweemaal 24 uur gratis kan afmeren. Langs het Tienhovenskanaal is een grote gratis dagrecreatiestrook.

Naast zeilboten liggen er ook snelle kapitale motorjachten die zelfs waterskiërs kunnen trekken.

Voor diegene die op het water gezelligheid zoeken, zijn er de Eerste tot en met Vijfde plas, gelegen tussen Nieuwe Weg en de Nieuw- en Oud-Loosdrechtse dijk. Er wordt veel gezeild. Ook in wedstrijden. En er is ruimte voor snelle boten, die echter gebonden zijn aan speciale regels.

Waterskiën kan ook. Waterskiën met een parachute, waaraan met uit het water de lucht in wordt getrokken, is hier zelfs uitgevonden. Oud-impressario Lou van Rees was er gek op. De regels voor skiën en hardvaren zijn bij de VVV verkrijgbaar. Zonder ontheffing mag men met een motorboot niet sneller varen dan 12 km per uur. Bovendien zijn er voor beginners, ongeacht hun leeftijd, veel zeil- en surfscholen. Voor kopers hebben vele jachthavens of jachtwerven een ruime sortering nieuwe en tweedehands boten. Voor niet-bootbezitters zijn er zeilboten te huur, vooral de populaire 16 vierkante meter en polyester Valken.

Sluiswachter Ilonka Koster bedient de Mijndense Sluis, de belangrijkste toegang tot de Loosdrechtse Plassen.

Maar festiviteiten hebben Loosdrecht ook een grote naam gegeven. De Oud Loosdrechtsedijk stond vroeger al bekend door het optreden van bekende jazz-musici en nu nog zijn nog ieder weekeinde wel drukbezochte avondmarkten met live-muziek. Op de laatste zaterdag van de maand.

Voor de jeugd is er 't Kinder-trefpunt. Open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 20.00 uur. vierkante meter, een familie

Langs de Oud Loosdrechtse Dijk staan nog enkele oude boerderijtjes.

Het enige knelpunt is eigenlijk in het hoogseizoen de toegankelijkheid van de Plassen voor mensen, die elders uit het land komen. Er is maar één grote sluis beschikbaar: de Mijndense Sluis met ophaalbrug bij Loenen aan de Vecht. Met een schutlengte van 50 meter, breedte van 8 meter en diepgang van 1.90 meter. De Kleine Weersluis, die toegang geeft tot de Weersloot bij Nieuwersluis aan de Vecht, met een drempeldiepte van 0,80 meter, een vaste brug van 1.80 meter en een breedte van 4 meter en de Kleine Kraaienestersluis, ten zuiden van Breukelen, met een lengte van 3 meter; diepte 0,8 meter en een vaste brug van 1.90 meter.

Foto's: Jan Stappenbeld

Publicatiedatum = 8 mei 1999 (Vaarkrant)