&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Grootste expositie uit Nederlandse museumgeschiedenis

Fokker-expositie showt 25 historische vliegtuigen

SCHIPHOL - Het Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol staat tot midden januari 1999 geheel in het teken van de Grote Fokker-expositie.

Op een terrein van 4500 vierkante meter en ondergebracht in de grote Aviodome-koepel, die hiervoor speciaal werd ingeruimd, is dit grootste expositie uit de Nederlandse museum-geschiedenis.

De expositie vertelt het roemrijke verhaal van bijna 90 jaar vliegtuigbouw bij 's werelds langst bestaande en onafhankelijke vliegtuigfabriek. De donkerste wolken pakten zich op 15 maart 1996 boven Fokker samen toen het faillissement over het bedrijf werd uitgesproken.

De Fokker Spin uit 1913.

Veel van de 25 antieke Fokker vliegtuigen staan op de expositie tentoongesteld tegen het decor van hun eigentijdse omgeving. Zo is de beroemde Fokker Spin te zien in een weiland, even buiten de stad Haarlem, waar Fokker op Koninginnedag 1911 roem behaalde met een vlucht rond de Sint Bavokerk.

Een drietal Fokker jachtvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog staat op een nagebouwd Duits oorlogsvliegveld, dat zich enkele kilometers achter het front in een bos bevindt. Beschermende zandzakken en een Duitse hangar-tent maken het beeld bijzonder levensecht.

Interieur

De Grote Fokker-expositie toont bovendien het nagebouwde interieur van de vliegtuigfabriek, zoals die bestond in 1920. Drie vliegtuigen staan uitgebeeld in aanbouw. Meest opvallend in de fabriek is de Fokker F.2: het eerste passagiersvliegtuig dat Fokker bouwde, het eerste passagiersvliegtuig waarmee de KLM vloog en het eerste passagiersvliegtuig dat ooit op Schiphol landde.

De expositie biedt verder een interessant beeld hoe het Schiphol van 1930 er uit zag. Een deel van het vliegveld van toen is namelijk op ware grootte nagebouwd en wel rond het historische Fokker F.7a-verkeersvliegtuig dat in de tweede helft van de jaren twintig beroemd werd door zijn vluchten naar Batavia in voormalig Nederlands Oost-Indië.

De Fokker Spin uit 1936, gebouwd toen Anthony Fokker 25 jaar zijn vliegbret had. (foto: A. J. Altevogt).

Een ander diorama toont een Nederlands vliegveld in oorlogstijd. Compleet met schuilkelders, gemobiliseerde militairen en schuttersputten. Dit alles weer geprojecteerd rond de Fokker C.5-tweedekker. De fokker C.5 is namelijk het enige Nederlandse militaire vliegtuig dat de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Het toestel staat naast een gereconstrueerde Fokker D.21 jager, die na een heldenvlucht in de meidagen van 1940 is neergestort en eerst recentelijk weer is opgegraven door vrijwilligers van de stichting 'CRASH'. De Grote Fokker-expositie is georganiseerd in samenwerking met de Fokker Heritage Trust en vele musea en particulieren in binnen- en buitenland. Het museum is tot en met 30 september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Daarna veranderen de openingstijden.

Publicatiedatum = 1 augustus 1998