&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

"Veel mensen geloven niet dat wij bestaan, maar..."

Paardenmelkerij van Carla geen grapje

door Melle van der Velde

ZEELAND - "Veel mensen weten niet van ons bestaan. Als ik zeg, dat ik een paardenmelkerij heb, kijken ze me ongelovig aan." Carla van de Laar (30) is boerin en directrice van de grootste professionele paardenmelkerij in ons land. Ruim 200 paarden bevolken haar boerderij in het Noord-Brabantse dorpje Zeeland onder de rook van Grave. Paarden, die uitsluitend gehouden worden om gemolken te worden. Wat begon als een hobby is anno 1998 uitgegroeid tot de grootste onderneming in haar soort in ons land.

Carla: "Tien jaar geleden kocht ik een paardje om ermee te experimenteren. Tijdens mijn agrarische opleiding in Den Bosch had ik er namelijk van gehoord. In tegenstelling tot de uitspraken van een Nederlandse boer, die onlangs stelde dat hij de geneeskrachtige werking van paardemelk ontdekt had, blijkt het al een eeuwenoud gebruik te zijn. Carla: "Russische steppenvolken gebruiken paardenmelk al eeuwenlang tegen allerlei ziekten. Hoe meer ik me erin verdiepte, des temeer kreeg het idee gestalte om zoiets in Nederland te beginnen."

Raszuiver

Vrijwel alle paarden van melkerij Orchid's zijn op de boerderij gefokt. "Je moet een raszuivere veestapel hebben. Momenteel heb ik een kudde van 200 merries en twee hengsten."

De paardenmelkerij in het dorpje Zeeland is heel bijzonder, maar Russische steppenvolken gebruikten paardenmelk a eeuwenlang om allerlei ziekten te bestrijden.

Aan paardenmelk wordt al eeuwenlang een bijzondere heilzame werking toegeschreven. Carla: "Het wordt vooral gebruikt als aansterkend middel. Daarnaast ook veel bij kwalen als psoriasis, maagproblemen, hoge bloeddruk en problemen met de bloedsomloop. Daarnaast zijn er ook goede resultaten geboekt bij patiënten met MS. Het bevat ook veel vitaminen en ijzer."

In totaal kunnen het hele jaar door dagelijks circa dertig paarden gemolken worden. "Gemiddeld vijf keer per dag. Een merrie geeft ongeveer vier tot vijf liter melk per dag. De melk wordt verdeeld in porties van een kwart liter en meteen ingevroren. Mensen, die het gebruiken, nemen meestal een kuur van een maand."

Vanaf het begin bestaat er grote belangstelling voor de paardenmelkerij van Carla. Het afgelopen jaar bezochten ruim 6.000 mensen haar boerderij in Zeeland. Meestal in groepsverband. "Ik heb op de hooizolder nu een excursiezaaltje ingericht, waar we voorlichting geven over de melkerij. Men kan er tevens paardenmelk proeven. Daarna volgt een rondleiding over het bedrijf en kan men het melken van de merries bekijken."

Vijfmaal

"De merries bij ons krijgen na twee jaar een veulen. Daarna zijn ze geschikt om gemolken te worden. Dat gebeurt overdag vijfmaal. 's Nachts drinkt het veulen melk bij de moeder. Wat belangrijk is: vrijwel geen enkel paard wordt met medicijnen behandeld en alle dieren krijgen uitsluitend biologisch verantwoord voedsel. De meeste merries halen op die manier een leeftijd van 20 tot 25 jaar", aldus Carla. Overdag lopen de paarden vrij rond in de stallen of in de wei. "In de zomermaanden organiseer ik ook paardenkampen voor kinderen."

Belangstelling voor de paardenmelk is er voldoende. "Ik heb in de tien jaar van mijn bestaan nog geen druppel melk weg hoeven te gooien."

Paardenmelkerij Orchid's is alle dagen te bezichtigen, behalve op zondag. De entree is ƒ5. INFO: telefoon 0486-453777.

Publicatiedatum = 4 april 1998