&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Vlieland en Terschelling in de ban
van de Lutine

door Henk de Koning

VLIELAND - Wie op de waddeneilanden Terschelling en Vlieland de naam 'Lutine' ter sprake brengt ziet ogenblikkelijk dollartekens in de ogen van de plaatselijke bevolking verschijnen.

Niet dat deze Nederlanders overtrokken geldwolven zouden zijn, maar het in 1799 tussen Vlieland en Terschelling in een storm vergane fregat vervoerde namelijk een hoeveelheid munten, goud, en, zilver ter waarde van tien miljoen gulden. En die schat ligt al 200 jaar op een vinder te wachten.

Sinds haar vergaan - waarbij 270 opvarenden verdronken - hebben al heel wat gelukzoekers, maar ook meer serieuze bergers, jacht gemaakt op het goud en zilver van de oorspronkelijk Franse, maar later Engelse driemaster. Lutine betekent 'kwelgeest' en die aanduiding is later voor veel bergers treffend uitgekomen. "Want geen van hen kwam tot dusver thuis met de bevrijdende kreet: "We hebben 'm!"

De Lutine vergaat (200 jaar geleden) tussen Vlieland en Terschelling in een vliegende storm. Het zinkt vol goud en zilver.

Wel haalde de baggermolen Karimata in 1938 bij toeval een 3.5 kilo zware goudklomp van de Lutine bij Terschelling naar boven, maar daar bleef het aan werkelijke buit bij. Wel werden op die plek gaande weg nog vijf kanonnen en wat munten door avontuurlijke duikers opgevist.

Het meeste succes boekte nog het duikteam Caranan uit Harlingen. Directeur G. de Weerdt van het museum 't Behouden Huys op Terschelling hierover: "Het team uit Harlingen vond recent op 2 km afstand van de oorspronkelijke strandingsplaats grote delen van een scheepswrak. Een proefopgraving leverde enkele voorwerpen op die volledig bleken overeen te komen met de voorwerpen uit het oorspronkelijke strandingsgebied van de Lutine."

"De spectaculaire conclusie is nu dat na de stranding de Lutine in tween is gebroken waarbij het achterschip 2 km in zuid-oostelijke richting is weggedraven en daar opnieuw is gestrand. Deze mogelijkheid is 200 jaar over het hoofd gezien."

"Vermoedelijk dat zich uitgerekend in dit deel van de Lutine de enorme schat heeft gevonden of zich nog bevindt. Deze zomer zullen die wrakstukken verder worden onderzocht en dit zou wel eens verrassende zaken kunnen opleveren," meent De Weerdt. Zou de Lutine-schat nu dan echt worden gevonden, dan komt deze rechtmatig toe aan de Engelse verzekeringsmaatschappij Lloyd in Londen.

Nu is er toch al een verhevigde Lutinekoorts op Vlieland en Terschelling gaande vanwege het aldaar uitgeroepen 'Lutine-seizoen'. Het behelst een uitgebreid toeristisch programma, waarmee het complete verhaal rond de Lutine op beeldende wijze tot leven wordt gebracht. Zo zijn er speciale Lutine Wrakken routes, Lutine tentoonstellingen, kan men dit seizoen op Vlieland en Terschelling betalen met speciaal geld in de vorm van Lutine Dubloenen, en zijn op beide eilanden fraaie Gouden Lutine Cerfificaten verkrijgbaar.

In de laatste week van augustus zal in samenwerking met Lloyd's bovendien een internationale Lutine zeilrace plaatsvinden. De race start in Great Yarmouth, de oorspronkelijke vertrekhaven van de Lutine. De race eindigt op Terschelling en en Vlieland tijdens het daar dan tevens te houden maritieme weekend. Op 9 oktober volgt tot slot een stijlvolle herdenking op de strandingsplaats van het feitelijk onfortuinlijke schip en in het prachtige romantische kerkje van Vlieland. De Marinierskapel sluit het herdenkingsjaar af met een stijlvol concert.

Informatie: VVV Vlieland en museum 't Behouden Huys, tel:0562-442389.

(foto museum 't Behouden Huys)

Publicatiedatum = 14 augustus 1999