Fit Vakanties

Palermo bruisende stad zonder getoeter

door Harry Muller

PALERMO - Deze maand werd met enig feestelijk vertoon de eerste chartervlucht uitgevoerd van Amsterdam naar de Italiaanse stad Palermo op het eiland Sicilië. Een nieuwe vakantieverbinding voor de Nederlanders, die het eiland natuurlijk al lang kennen van de films over de maffia. Als we de Sicilianen moeten geloven, klopte de inhoud van een bioscoopsucces als de Godfather met Don Corleone nauwelijks met de werkelijkheid, maar de maffia bestaat natuurlijk nog wel.

Toeristen zijn onder de indruk van de fraaie mozaieken
in de kathedraal van Monreale.

Die bemoeit zich gelukkig niet met het toerisme en de zon kunnen ze niet van de eilandbewoners afpakken. Vakantiegangers worden hier in het zuiden van Italië erg vriendelijk ontvangen en het is er op veel plaatsen nog zo lekker rustig. Daarom ontdekken steeds meer Nederlanders dit eiland en men komt er graag nog eens terug.

Heel wat volkeren als bijvoorbeeld de Noormannen, de Arabieren of de Spanjaarden zijn hier in de loop der eeuwen aan de macht geweest en ieder liet een beetje van zijn eigen cultuur achter.

De eerste kennismaking met Palermo is wat onheilspellend. De hele ochtend cirkelt een helikopter van de politie boven de stad en er is wel erg veel politie op straat. Het heeft allemaal te maken met een demonstratieve optocht tegen de oorlog in Kosovo.

Toch moet je er even aan wennen, dat soms politiemannen met een machinegeweer bij een oversteekplaats voor voetgangers staan. Dan lijkt het net alsof je neergeschoten wordt als je bij rood licht toch de straat oversteekt. Bij alle bankkantoren in de stad (en dat zijn er nogal wat) staan ook gewapende mannen van een veiligheidsdienst, soms zelfs met een kogelvrij vest aan. Volgens onze gids Pino heeft dit te maken met de Siciliaanse folklore. Als er echt een bankoverval gepleegd zou worden, dan doet die ene man met dat wapen daar toch niet veel tegen.

Palermo is een heerlijke stad, die je het best kunt bekijken vanuit het plein voor de Opera, die net als veel andere historische gebouwen in de stad van zandsteen is opgetrokken. Twee kolossale leeuwen van brons houden de wacht bij de ingang, die door de vele pilaren doet denken aan de tijd van de Romeinen. Daarvoor wordt een bruidspaar gefotografeerd en moet het bruidje alleen achterop een zware motor zitten. Bussen vol toeristen rijden af en aan en hier mogen ze uitstappen. Je zit dan meteen in het bruisende centrum, waar het verkeer een chaos is maar waar tot ieders verbazing toch nauwelijks dat irritante getoeter hoort. Kennelijk heeft niemand haast...

Schaafijs

In het poppentheater worden nog voorstellingen net als vroeger gegeven.

Het toeristenseizoen is net begonnen, maar toch verkoopt men bij de kiosken alleen Italiaanse kranten als La Republicca of Oggi Sicilia. Voor een paar centen koop je bij een karretje ijs, dat van een groot blok wordt afgeschaafd. Dat doet men in een bekertje en daar wordt dan een beetje vers geperst sinaasappelsap overheen gegoten. Lekker primitief, maar toch heerlijk fris.

Ongeveer vijftig meter van de opera verwijderd vind je in een van de zijstraatjes een poppentheater. Het is de 'Ópera dei Pupi', druk bezocht in een tijd toen er nog geen televisie was. Aan de hand van wandplaten werden hier de bloederige verhalen voorgedragen en wat later kwamen de poppen. Er zijn nog maar een paar families op Sicilië, die zo'n voorstelling geven, compleet met de muziek van een pianola. Tegenover het theatertje is een museum met allerlei attributen die men tijdens de voorstelling gebruikt.

Wat verderop is de markt in een straatje zo smal, dat men zelfs overdag de lampen boven de kraampjes laat branden. Prachtig zijn de mannen die met luide stem hun waren aanprijzen. Hier komen de inwoners van de stad vooral om verse vis, vlees en groenten te kopen. Groot zijn de zwaardvissen met een soort lange snavel, waarvan steeds dikke moten worden afgehakt. Dan lijkt het net biefstuk. Ook de tonijnen zijn aan de forse kant en met één zo'n vis kunnen vast heel wat blikjes gevuld worden.

De markt van Palermo is zo smal en donker, dat ook overdag de lampen boven de kraampjes branden.

De variatie in het aanbod is groot. Inktvis is populair en sardientjes ook. Hele kleine visjes die maar een paar centimeter groot zijn, worden met kilo's tegelijk verkocht. Een man besprenkelt zijn vis regelmatig met water. Dan zien ze er nog wat verser uit.

Middenin het straatje is een café, waar de marktkooplieden terecht kunnen voor een sanitaire stop. Daarna duiken ze zelf in de diepvriezer voor een fles bier. Men verkoopt in het etablissement ook broodjes warm vlees en flinke stukken pizza, die omgerekend maar een gulden per stuk kosten.

Modewinkels

De tegenstellingen zijn groot. Je vindt in de buurt van de opera de duurste modewinkels, maar er is ook een rommelmarkt waar oude radiootjes, fotocamera's en vooral zonnebrillen worden verkocht. Voor de deur van de kathedraal van Palermo zitten de bedelaars, die een paar centen van de toeristen hopen te krijgen. Tegenwoordig gaan we niet zo vaak of helemaal niet meer naar de kerk, maar tijdens de vakantie des te meer. De reden is waarschijnlijk, dat het in zo'n godshuis altijd heerlijk koel is. Toch is de kathedraal van Palermo erg interessant. Al in het jaar 1140 werd onder het bewind van de Noormannen met de bouw ervan begonnen. Later maakten de Arabieren er een moskee van en nu zorgen dienaren van de Paus voor de dagelijkse Heilige Missen.

Even buiten Palermo ligt het dorpje Monreale met alweer een beroemde kathedraal. Dit is het Volendam van Sicilië, want elke toerist wil beslist deze kerk zien. Vanaf het parkeerterrein moet je een eindje klimmen om bij de kerk te komen, maar dat is beslist de moeite waard. Alle wanden van de kerk zijn namelijk bedekt met mozaïeken, waarin totaal ongeveer 1500 kilo goud is verwerkt. Het complete verhaal van de Bijbel is hier afgebeeld, want velen konden destijds natuurlijk niet lezen en schrijven.

Geel en blauw zijn de kleuren van het aardewerk in Santo Stefano di Camastra.

Bij het altaar kijkt Christus vanaf het plafond op ons neer. Dit reusachtige mozaïek kun je een minuut lang in een fel licht zetten door een muntje in een automaat te werpen. Het goud gaat dan nog mooier glanzen. Ook hier heeft de commercie kennelijk toegeslagen. Eenmaal buiten kun je nog een paar muntjes kwijt aan een koetsier, die je met je eigen camera wil fotograferen bij zijn schitterend versierde paard en wagen. Dat levert natuurlijk een aardig plaatje op voor het familiealbum thuis.

Wie wat over het eiland wil zwerven, moet zeker het plaatsje Santo Stefano di Camastra niet vergeten. Bijna iedereen leeft daar van de productie en de verkoop van aardewerk. De kleuren geel en blauw zijn hier razend populair. Bijna iedere toerist die op Sicilië met vakantie is, komt wel bij een van de vijftig winkeltjes langs om bijvoorbeeld iets te kopen voor de buurvrouw die op de bloemen heeft gepast. Duitsers kopen veel wandborden met een zonnetje en de Britten willen graag glanzende kleuren. Het assortiment is groot en varieert van schemerlampen en tuinstoelen tot kopjes en allerlei potten.

INLICHTINGEN: Sinds kort organiseert Holland International wekelijks een chartervlucht met Air Holland naar Palermo. Ter plaatse kan men een rondreis boeken, maar ook is het mogelijk een auto met accommodatie onderweg te huren. Informatie hierover wordt verstrekt door uw reisbureau.

Eigen foto's en Natasha Bloemhard

Publicatiedatum = 22 mei 1999

terug Italie intro