&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Prachtige wandelroute op Capri

Amalfi heeft het allemaal

door Maarten van Aalderen

ROME - Voor elk wat wils. Zowel voor wie een oude Romeinse stad wil zien met amfitheaters, villa's en tempels, als voor wie lekker ontspannen in een helblauwe en brandschone zee wil zwemmen. Maar ook zowel voor wie wil genieten op een terrasje op een plein terwijl VIP-sterren uit de hele wereld langs je lopen, als voor wie liever een fraaie dom bezoekt en een klassiek open-luchtconcert bijwoont terwijl je uitkijkt over de zee en de bergen. Het gebied rond de kust van Amalfi, liggend aan de Tyrrheense Zee in de Zuid-Italiaanse regio Campanië, heeft alles te bieden.

Gezellige terrasjes op het prachtige eiland Capri.

Alleen al het eiland Capri is een parel. Vanuit Napels en Sorrento gaan er regelmatig veerboten van verschillende maatschappijen en met verschillende prijzen naar toe. Aangekomen in de haven van de Marina Grande neem je al gauw de kabelbaan om het centrum van het plaatsje Capri te zien.

Daar vind je direct aan de linkerhand het wereldberoemde plein Piazza Umberto, waar bijna alle wereldsterren wel een keer door de beruchte paparazzi met de camera zijn vastgelegd. Een colaatje, een ijsje of een echte Italiaanse cappuccino kosten dan ook wel wat. Maar echt prijzig is de merkkleding, die je kunt kopen in de gezellige winkelstraatjes achter het plein. Vele beroemde modekoningen hebben hier dan ook hun winkel.

Het mondaine plaatsje Capri is feitelijk maar een deel van het eiland. Zo bestaat er een prachtige wandelroute langs de oleanders en de typisch witte huizen van Capri naar de Faraglione eilanden. Hier is Capri al rustiger en kun je genieten van een schitterende natuur. Wie hier wil genieten van een luxueus hotel met zwembad en een uitstekend restaurant met een onvergetelijk uitzicht, kan terecht bij het viersterren-hotel Villa Brunella. Ook kun je met de continu heen en weer rijdende busjes naar het hoger gelegen Anacapri.

Anacapri is eigenlijk niet minder mooi dan Capri. Ook hier, rond het Vittoriaplein, heb je gezellige winkelstraatjes, terwijl er ook een aantal mooie kerken is te bewonderen. Vooral valt de Villa S. Michele op, ontworpen door de Zweedse arts en schrijver Axel Munthe, die er zelf heeft gewoond. Vanuit Anacapri kun je met een busje naar de Blauwe Grot, de Grotta Azzurra.

Busje

Veel mensen die aankomen op Capri, willen direct vanuit de haven van Marina Grande naar de Grotta Azzurra. Dan sta je lang in de rij en betaal je onnodig veel geld. Beter is om vanuit Anacapri, dat toch de moeite waard is, een busje naar de grot te nemen. Het is toch een hele belevenis om erin te komen. Verschillende mannen in bootjes staan op je te wachten.

Vervolgens moet je in de boot gaan liggen om je hoofd niet te stoten als je de grot in gaat. Eenmaal binnengekomen zingt de bestuurder van het bootje uit volle borst Napolitaanse liederen, terwijl je verdwaasd rondkijkt naar het felblauwe natuurlijke licht van het water. Volgens de legende was het water het privé-zwembad van keizer Tiberius, die veel op Capri vertoefde.

U moet zeker Pompeï niet overslaan. In het in tact gebleven Romeinse stadje kunt u uren dwalen.

Wie ook het vasteland van Italië wil zien en het eiland Capri verlaat, kan direct goed terecht bij Sorrento. Het stadje kent net als Capri in het hoogseizoen dan ook veel toerisme. Ook hier vind je, behalve een aantal goede hotels aan de kust zoals het Continental Hotel, drukke winkelstraatjes met leuke cafés en restaurants.

Een goed restaurant dat niet te duur is, is The Garden, vlak bij de Corso Italia in het centrum. De vriendelijke bediening heeft altijd speciale tips van de kok. De pasta Scialatelli con frutti di mare (letterlijk: met zeevruchten) is bijvoorbeeld een typische maaltijd uit deze streek. De traditionele drank van de Amalfische kust is de alcoholische limoncello.

Alcohol

Het wordt op een bijzondere manier gemaakt. In een grote glazen pot wordt eerst alcohol gedaan. Vervolgens wordt de alcohol gevuld met een hoop citroenschillen. Deze moeten een aantal dagen intrekken. Dan een beetje suiker erbij en het resultaat is een heerlijk frisse likeur.

De nabijgelegen plaats Positano heeft een minder gezellig centrum dan Sorrento. Eén grote weg loopt door de kustplaats en waar je ook eet of drinkt, je krijgt helaas altijd met het autoverkeer (een eenrichtingsweg die boven het plaatsje weer terugloopt) te maken. Maar qua ligging is Positano ongetwijfeld het mooiste, het bijzonderste en het kleurrijkste dat de hele kust van Amalfi te bieden heeft. Het strand is bovendien goed, terwijl Sorrento dat nauwelijks heeft.

De plaats Amalfi zelf, een paar kilometer verderop, heeft bovendien cultuur te bieden. De beroemde St. Andreas Dom, met prachtig mozaïek op de voorgevel, springt direct in het oog. De dom is vernoemd naar de eerste apostel van Christus, de visser Andreas, wiens graf vlak bij de dom is te vinden. Maar ook dicht bij de dom vind je natuurlijk weer de winkels die de typische limoncello-likeur in alle verschillende maten en prijzen verkopen.

Een plaatsje dat onterecht wel eens vergeten wordt en iets verder van de kust van Amalfi ligt, is het hoger gelegen Ravello. Toch is het vlak bij het drukke Amalfi. Ravello staat bekend om zijn prachtige Villa's. De Villa Rufolo, met de toren en de kleurrijke tuinen, biedt behalve exotische planten dankzij de hoge ligging een geweldig uitzicht op de Tyrrheense Zee. Uit dankbaarheid jegens de Duitse componist Wagner, die zo weg was van Villa Rufolo, worden in de zomer altijd concerten ter ere van hem georganiseerd, natuurlijk alleen door orkesten van internationale faam.

Toch is de Villa Cimbrone niet alleen groter, maar ook mooier. Ook hier betaal je entree, maar kun je tot zonsondergang genieten van een onvergetelijk uitzicht. De bloemen en planten, maar ook de beelden, zijn hier zelfs nog mooier dan bij de Villa Rufolo. Op het einde van de Villa Cimbrone, waar een rij witte beelden staat, is het panorama maximaal en overzie je de gehele kust van Amalfi. Wie in Ravello wil slapen, kan goed terecht bij hotel Villa Maria of hotel Palumbo.

Als u de kust van Amalfi heeft gezien en via Napels teruggaat, zou het jammer zijn als u Pompeï zou overslaan. Hier is een gedeeltelijk intact gebleven Romeins stadje waar je urenlang kunt dwalen. Vlak onder de vulkaan Vesuvius zie je hier de grote villa's van de oude Romeinse families, de tempels die aan de Grieks-Romeinse goden waren gewijd en tot slot enkele amfitheaters. Pompeï bevat dan ook het grootste gebied aan archeologische resten in Italië, en dat nota bene vlak bij de kust van Amalfi.

Publicatiedatum = 21 maart 1998

terug Italie intro