&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Amsterdammer komt met stamppot, hutspot,
boerenkool, kroket en een broodje bal

Hollands restaurant op Bali

KUTA - Sinds kort kun je op het Indonesische eiland Bali terecht voor echte Hollandse stamppot, hutspot, boerenkool met worst, broodje bal, patatje oorlog en een broodje kroket. Bovendien staat de koffie er ook altijd klaar.

Verantwoordelijk daarvoor is de 50-jarige Amsterdammer Arthur van Beek, die het eerste Hollandse restaurant genaamd 'Jagomas' (betekent Goudhaantje) in het centrum van Kuta op Bali onlangs opende. Van Beek, die dit restaurant samen doet met een Indonesische partner, heeft jaren in Nederland gewerkt als kok onder andere bij het gerenommeerd Amsterdams restaurant Dickers en Thijs.

Ook verdiende Van Beek zijn sporen in het hotelwezen waar hij als food- en beverage-manager werkzaam was in hotel op Java en Bali.

"Op Java en Bali kwam ik regelmatig Nederlandse toeristen tegen, die lieten weten dat zij na zoveel dagen onderweg te zijn weleens trek hadden in gewoon Hollands eten. Toen dacht ik: waarom begin ik in Indonesië geen Hollands restaurant," vertelt Van Beek. Dit jaar werd zijn restaurant bewaarheid in Kuta op Bali. Hij koos bewust voor dit eiland. "Op Bali is het een en al toerisme. Nederlandse reisgezelschappen eindigen hier meestal hun vakantie door Indonesië. Ik probeer met Jagomas daarop in te spelen en ik moet zeggen: ze beginnen de weg naar mijn restaurant te vinden."

Gedwongen

Als buitenlander kun je in Indonesië geen eigen bedrijf beginnen. Van Beek werd gedwongen om in zee te gaan met een Indonesische zakenpartner. Die vond hij, waarna hij zijn droom kon verwezenlijken. Als het aan Van Beek ligt, komen er in de toekomst meer Hollandse restaurants in Indonesië.

"Ik heb plannen om meer Hollandse restaurants te openen, op Bali en op Java waar veel landgenoten hun vakantie doorbrengen. De restaurants moeten niet alleen een functie hebben waar je voor goed Hollandse eten terecht kunt.

Het moet ook een ontmoetingsplaats zijn voor Nederlands sprekende mensen. Met Jagomas ga ik wat dat betreft de goede kant op: want behalve landgenoten is het restaurant al bezocht door Vlamingen en Nederlanders die geëmigreerd zijn naar Australië en de Verenigde Staten. Toch wel grappig dat zij bij mij hutspot of een broodje bal aten."

Publicatiedatum = 30 november 1996

vlag Indonesie