&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Ontdekkingstocht door
het andere Griekenland

door HARRY MULLER

IOANNINA - Griekenland is na een flinke inzinking vorig jaar weer in opmars als vakantieland. Populair zijn bestemmingen als Rhodos, Kreta of Corfu, maar de Grieken hebben veel meer te bieden.

Bij de Nederlandse toeristen is het vasteland van Griekenland nog maar nauwelijks bekend. In de havenstad Igoumenitsa komen de meeste veerboten vanuit Italië aan en daarna begint onze tocht door een bergachtige streek met een overvloed aan kleine dorpen, die nog niet door de buitenlanders zijn ontdekt. Hier worden de gerechten in de restaurants alleen naar in het Grieks aangekondigd, maar ook de bordjes in de musea zijn meestal niet vertaald. Dat maakt een ontdekkingstocht door dit andere Griekenland wel wat lastiger, maar het is beslist de moeite waard.

Slechts af en toe ontmoet je een Nederlander die wat verder kijkt dan de Griekse vakantiebestemmingen, die in de meeste reisgidsen worden beschreven. De eilanden komen daarin uitvoerig aan bod, maar het vasteland wordt meestal vergeten. Ioannina is een wat grotere plaats, ruim anderhalf uur rijden vanaf Igoumenitsa het binnenland in. Een schitterende tocht over smalle bergwegen en passen.

Bij de kiosken in de stad valt het meteen op, dat men daar geen buitenlandse kranten verkoopt. Er zijn wel wat souvenirwinkeltjes voor de Griekse toeristen, maar je vindt in een drukke winkelstraat ook nog een meubelmaker of een koperslager, die daar aan het werk zijn. Het is een pracht van een stad met een centrum dat helemaal ommuurd is en waar de bevolking vroeger in oorlogstijd beschutting vond. Tot het jaar 1913 waren de Turken hier aan de macht. Twee moskeeën zijn overeind blijven staan en in een ervan is nu een museum ingericht. Veel klederdrachten, kromzwaarden en oude geweren, maar ook een verzameling voorwerpen uit een joodse synagoge. Als je binnen die oude muren woont, leef je in de volksmond in het kasteel. Vergeet daar niet het koffiehuis Filoistron te bezoeken. De Turkse koffie wordt hier nog op een ouderwetse manier gezet en je moet dan wel eens wat langer wachten.

Wreed

Massaal trekken de Griekse vakantiegangers naar een eilandje in het meer bij Ioannina, waar eens de Albanees Ali Pascha woonde. Hij was in dienst van het Turkse leger, maar de man was zo wreed voor de bevolking dat hij in 1822 door de Turken om het leven gebracht werd. Een groot schilderij in het huis van Ali Pascha laat zien, hoe zijn hoofd op een dienblad aan de sultan wordt getoond. Op het eiland is ook een klein klooster met wonderschone fresco's in het kerkje. Je mag ze eigenlijk niet fotograferen, maar voor deze krant wordt een uitzondering gemaakt.

De restaurants hier serveren vooral vis die in grote glazen bakken zwemt en dan mag je aanwijzen, welke je even later op je bordje wilt hebben. Veel karpers en palingen en in andere bakken zitten dikke groene kikkers, waarvan de gefrituurde poten een delicatesse schijnen te zijn.

De bergdorpen rond Ioannina liggen er wat verlaten bij. De stenen van de huizen zijn los op elkaar gestapeld en ook de leisteen van de daken kun je zo wegnemen. Eethuisjes in een dorpje als Monodendri zijn erg leuk, maar jammer is dat alle gerechten alleen in het Grieks op de kaart staan. De mensen zijn hier zo vriendelijk, dat je best even in de keuken mag neuzen om iets lekkers uit te zoeken. Heel bijzonder is het pita-brood met veel geitenkaas, dat hier gebakken wordt.



In dit onbekende stuk Griekenland kom je ook deze verrassende en eeuwenoude stenen bruggen tegen.

Even buiten het dorp is het klooster Paraskevis dat in 1412 gebouwd werd, maar nu verlaten is. Het ligt aan de rand van een kloof die 12 kilometer lang en 700 meter hoog is. Als je de klok bij de ingang luidt, galmt het geluid door de kloof. Biologen uit heel Europa komen hier om de vaak bijzondere planten te bestuderen. Maar liefst 2500 verschillende soorten vind je hier.

Orakel

Ook in de bergen even buiten Ioannina is het amphitheater van Dodoni met maar liefst 17000 zitplaatsen. Daar was eens ook een tempel van Zeus en een orakel, net als in Delphi. Het theater werd pas in de vijftiger jaren ontdekt. Veel van wat men toen vond, werd overgebracht naar verschillende musea. Het meeste uit de tijd van enkele eeuwen voor Christus zit daar nog in de grond. Men heeft gewoon niet voldoende ruimte om alles aan het publiek te kunnen laten zien.

Badplaatsen zijn er ook. Parga even ten zuiden van Igoumenitsa is erg mooi. De stranden zijn er schoon en spierwit en de zee is daar diepblauw. Een stukje paradijs op deze aardbol.....

INLICHTINGEN: Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme, Leidsestraat 13, 1017 NS Amsterdam, telefoon 020-6254212.

Publicatiedatum = 17 mei 1997

vlag Griekenland