Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 19 meil 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Griekenland

Elk eiland heeft zijn eigen sfeer

door Alfred Monterie

ATHENE - Het geheim van Griekenland is dat er (bijna) altijd een opgewekt en relaxed sfeertje hangt. Geografisch en toeristisch gezien bestaat dit land van de klassieke oudheid uit twee delen. Het vasteland, beter gezegd de Peloponnesos, is landschappelijk en cultureel het rijkst bedeeld. Daar zijn ook de fraaiste opgravingen van Europa te zien. Alle grotere plaatsen liggen op het vaste land. Helaas is het stedenschoon er wat beperkt. Dat geldt overigens ook voor Athene, een stad die behalve de Akropolis weinig attracties biedt.

 

De Griekse eilanden vormen een eigen wereld. Elk eiland heeft zijn eigen sfeer. En die is op zijn zachtst gezegd nogal verschillend. Jarenlang lagen deze eilanden er wat verloren bij. Totdat het massatoerisme Griekenland ontdekte. De toeristen zorgen voor leefwijzen en gewoonten, die vaak in schril contrast met de oorspronkelijke cultuur en de tradities staan. Maar de plaatselijke bevolking maakt zich daar niet al te druk om, zolang de drachmen rollen. Het serveren van cocktails aan schaars geklede dames bevalt de Grieken beter dan het binnenhalen van visnetten of plukken van olijven.

Mikonos is het beste voorbeeld van een eiland dat zich volledig heeft aangepast aan de clientèle. Partygangers trekken jaar in jaar uit massaal naar dit witte eiland, dat behoort tot de Cycladen. Inmiddels leeft daar een nieuwe generatie Grieken, die geheel zijn ingesteld op de leefwijze van hun gasten. Mikonos wordt nog niet geplaagd door imams met middeleeuwse denkbeelden. En de Grieken zijn vastbesloten dat zo te houden. De site www.mykonosgreece.com brengt je alvast in de stemming.

Ook het kleine Ios heeft zich "ontwikkeld" tot een levendig party-eiland. Vooral lieden die soms nog de moeite hebben genomen een vergeeld voetbalshirtje aan te trekken, voelen zich er thuis. Doorgaans is een goedkope ceintuur daar het omvangrijkste kledingstuk. De Ios-gangers vragen zich niet af wat ze vandaag moeten aantrekken, maar of ze nog iets moeten aantrekken. In het gunstigste geval worden de edele delen af en toe aan het zicht onttrokken door een nonchalant vastgehouden halfvol bierflesje.

Het Chozoviotissa-klooster
op Amorgos

Australiërs met veel dorst en hormonen voeren er de boventoon. IosPartyIsland.com brengt je alvast in de stemming. De bars en clubs zijn op deze site alfabetisch ingedeeld. Deze website biedt gratis drankjes aan. Aardig, die Grieken.

De echte vrije jongens gaan naar de camping. Far Out, IosCamping en Purple Pig zijn de namen die je moet onthouden. Kijk ook eens op IosGreece.com en IosGreece.cjb.net. Ios, gelegen tussen Naxos en Santorini, heeft overigens fraaie stranden met fijn zand en kristalhelder water.

Santorini is meer het domein van de Italianen. Maar ook de echte 'island hopper' komt er de nog altijd rokende vulkaan zien. De wandeling naar de rand van de krater biedt prachtige panorama's. Hele eilanden zijn door uitbarstingen verloren gegaan of hebben juist het levenslicht gezien. Akrotiri, het Pompeji van de Egeïsche Zee, is een nederzetting uit de Bronzen Tijd, lang geleden dus. Oia staat bekend als het mooiste dorp. De levendige hoofdplaats heet Thira. De Duitstalige website www.kalliste.de biedt veel informatie.

Rugzaktoeristen

 

Paros en Naxos zijn druk bezochte bestemmingen voor rugzaktoeristen. Qua uitgaansmogelijkheden behoren ze zeker niet tot de achtergebleven gebieden. Naxos behoort tot de parels van Griekenland met een idyllische hoofdstad omgeven door natuur. Het meest westelijke Cycladen eiland is Milos, eveneens voorzien van fraaie stranden. Milos (www.milostravel.com) wordt het het 'eiland van de kleuren' genoemd door de rijke aanwezigheid van vulkanisch gesteente. Folegandros (32 km2) profileert zich als het eiland van de vrede. Daar zou nog het echte Griekenland zijn te vinden. De veerboot van Santorini naar Piraeus stopt er vier keer per week, zo meldt www.folegandros.com.

Overnachten doe je op de Griekse eilanden in privé-kamers. Direct als een veerboot een eiland aandoet, stort een horde verhuurders zich op de nieuw aangekomen reizigers. Culinair vormt Griekenland geen hoogtepunt. Ze zouden wat dat betreft nog wel wat van de Turken kunnen leren. De Griekse restauranthouder is voor geen gat te vangen. "Welke gerechten zijn hier vegetarisch?" Antwoord: "Allemaal." Wedervraag: "Maar ik zie allemaal vleesgerechten?" Griek: "Dat klopt. Maar we serveren er geen vlees bij, als u dat wenst."

De belangrijkste site voor mensen die van eiland naar eiland reizen, is www.gtpnet.com. Daar staan alle vertrek- en aankomsttijden van veerboten. De ultieme bron van informatie over Griekenland is www.gtp.gr.

  • Voor meer informatie: Grieks Verkeersbureau, Amsterdam, telefoon 0900-2025905.

1. Het Chozoviotissa-klooster op Amorgos.

2. Mykonos is een van de meest kosmopolitische Griekse eilanden.

3. Overal vind je tegen de rotsen 'geplakte' bouwwerken.

4. Op een mooi plekje wachten ezeltaxi's op klanten.

5. In het voorjaar kun je op de Cycladen velden met bloemen tegenkomen.

FOTO'S: GRIEKS VERKEERSBUREAU

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.