Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 10 maart 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Laatkomers hebben het nakijken

door Fred Pruim

ATHENE - Een goed horloge is onontbeerlijk wanneer je een cruise maakt. Want wie ook maar een paar minuten te laat op de kade terugkomt, kan z'n creditcard trekken en achter het schip 'aanvliegen' naar de volgende afmeerplaats.

Op een echte 'loveboat' is natuurlijk ook een echte jacuzzi aanwezig, waar sommigen uren in kunnen doorbrengen.

Als kapitein Erik Bjurstedt van de imposante Crown Odyssey een uitzondering op deze gouden cruiseregel maakt en toch terugvaart om drie achtergebleven passagiers op te pikken, is het commentaar van degenen die wél op tijd aan boord waren dan ook niet van de lucht. Als echter blijkt dat een van de drie doodleuk meldt dat ze, ondanks dat ze al te laat is, nóg even vijf minuten wil winkelen, is de maat ook voor Bjurstedt vol. Nog voordat de Crown Odyssey weer aanlegt, wordt het sein 'volle kracht vooruit' gegeven.

Steeds meer vakantiegangers kiezen voor de sfeer en vooral de luxe aan boord van de varende pretfabrieken, in combinatie met het bezoeken van interessante plekken op onze aardbol. Ook op deze reis van de Crown Odyssey van rederij Orient Lines, een zesdaagse trip van de Griekse hoofdstad Athene naar Istanboel in Turkije, zal het de bijna 1000 passagiers aan niets, maar dan ook helemaal niets ontbreken. De Amerikaanse uitdrukking voor deze overdaad is 'pampering', wat vrij vertaald betekent 'in de watten leggen'.

Op de enorme Crown Odyssey kun je als gast de hele dag door gratis eten. De uitgebreide ontbijtbuffetten, de copieuze lunches, de taartjes en de scones voor bij de koffie en de 'high tea', de pizza's, pasta's en Italiaanse ijsjes als tussendoortje en de dikmakende vijfgangendiners zorgen voor een meer dan vol gevoel. Allemaal van goede kwaliteit en overheerlijk. En wie zelfs 's nachts nog lekkere trek krijgt, belt gewoon roomservice.

Verder kan koffie, thee en water ongelimiteerd gratis worden gedronken, voor alle andere drankjes moet worden betaald. Daarvoor en voor alle andere uitgaven op het schip is een simpel betaalsysteem in het leven geroepen. Bij het aan boord gaan krijg je een creditcard met je naam erop, waarmee alle betalingen plaatsvinden.

Rekening

Als een stipje ligt de Crown Odyssey voor het eiland Santorini.

Pas aan het eind van de rit krijg je de totaalrekening zwart op wit. Leuk is het wanneer de obers je na één bestelling al bij naam kennen, minder grappig is het dat je geen financiële tussenstand te zien krijgt. Daardoor kun je niet zien of je je vakantiebudget misschien al halverwege hebt opgesoupeerd.

Overigens is de gangbare munt aan boord van cruiseschepen, en dus ook op de Crown Odyssey, de dollar. De tripjes zijn niet echt goedkoop, maar met een beetje 'Hollandse koopmansgeest' hoeft het allemaal heus niet enorm in de papieren te lopen. Een glas water of een kop thee bij de lunch kan immers ook en bezienswaardigheden bezoeken kun je ook zonder gids.

Behalve eten, drinken en slapen is er aan boord van de Crown Odyssey meer dan voldoende te doen. Zo zijn er verschillende bars (regelmatig met live muziek), is er een bioscoop waar kaskrakers worden vertoond en zijn er verschillende zwembaden (zowel binnen als buiten). Ook heeft het schip verschillende winkeltjes en een theater, waar iedere avond diverse uiterst spectaculaire, Broadway-achtige shows worden opgevoerd.

Pondjes

Wie wroeging krijgt over de pondjes die er aanvliegen, kan helemaal onderin het schip terecht in de fitnessruimte. Een kap- annex schoonheidssalon is erg handig voor de dames, die hun verwaaide coupe voor het chique 'captains dinner' weer even op orde willen laten brengen. Verder bestaat de mogelijkheid om een saunaatje te pakken of te worden gemasseerd.

Voor wie zich dan nóg verveelt (hoe is het mogelijk) is er een internetcafé (steeds belangrijker aan boord van cruiseschepen), een bibliotheek en een spelletjesruimte. Tot slot kunnen gokkers hun geld kwijt in het casino en bij de eenarmige bandieten, terwijl de echte nachtbrakers terecht kunnen in de Top of the Crown, de nachtclub/disco op het allerhoogste van de maar liefst elf dekken. Hier schommelt het schip ook het meest: een aparte ervaring op de dansvloer.

Ontspanning en het echte 'love-boatgevoel' krijg je vooral bij een 'duik' in een van de jacuzzi-baden. Er zijn er twee op het achterdek in de buitenlucht en twee naast het binnenzwembad. Zelfs al is het buiten wat kouder, dan nog is een verblijf in een van de buitenbubbelbaden een regelrechte aanrader. Alle vermoeidheid van de excursies en de tripjes aan wal bubbel je er mee weg.

Boek

Met alle vermaakmogelijkheden aan boord zou je bijna vergeten dat de Crown Odyssey ook nog vele, interessante havens aan doet. Deze reis, die een paar keer per jaar wordt gemaakt, gaat van Athene via enkele Griekse eilanden in de Egeïsche Zee naar Turkije, met als eindbestemming Istanboel. Omdat er tijdens deze cruise zoveel bestemmingen zijn gepropt in een week tijd, kom je bijna niet toe aan het lezen van bijvoorbeeld een goed boek. Leuke daarvan is weer wel, dat je erg veel ziet en meemaakt.

Nederlandse toeristen, zo blijkt uit het kleine aantal dat tijdens deze cruise meevaart, zijn vooral verrast door het eilandje Delos. De opgravingen uit de Griekse oudheid zijn van een adembenemende schoonheid, maar redelijk onbekend onder Nederlandse toeristen. Delos was zelfs ooit het belangrijkste religieuze, culturele en commerciële centrum van dit deel van de wereld. Vanuit de rederij wordt een wandeltocht met een gids op Delos aangeboden (voor de lieve som van 35 dollar), maar met een reisgidsje in de hand kun je hier makkelijk zelf op zoek gaan naar Griekse godinnen.

Omdat de Crown Odyssey te veel diepgang heeft om direct bij Delos aan te meren, wordt regelmatig gebruik gemaakt van de zogeheten 'tenders'. Dat zijn kleine hulpscheepjes, die de passagiers van en naar de wal brengen. Ook bij andere eilanden die nog worden aangedaan, wordt vaak van deze tenders gebruik gemaakt. Alle vervoer gebeurt in eigen beheer, dus passagiers hoeven niet bang te zijn voor toestanden met gammele Griekse veerboten.

Biertje

Diezelfde middag zet de Crown Odyssey koers naar Mykonos, een eiland gericht op goedbetalende en kooplustige toeristen. Nederlanders laten de winkels liever links liggen om een wandeling te maken in de pittoreske smalle straatjes met hun wit gestucte huizen en typische blauwe balkonnetjes, verveloze paneeldeuren en raamluiken, om daarna een lekker koel biertje te drinken op een van de vele terrasjes.

Op derde dag van deze reis wordt afgemeerd bij het eiland Santorini. Wie een georganiseerde tour neemt (58 dollar p.p.) moet wel heel erg vroeg op, want het vertrek met de tenders is al om kwart over zeven. Belangrijkste bezienswaardigheid op dit rotsachtige vulkaaneiland (de witte huisjes staan als het ware tegen de rotsen aangeplakt) zijn de opgravingen van Akrotiri. Ook hier weer kun je zelf een bus of een taxi nemen, al is dat soms wel even uitzoeken geblazen.

In Santorini's hoofdstad Thera doe je er goed aan alle toeristische schreeuwerigheid in de hoofdstraat voorbij lopen om iets te drinken of te eten in restaurant The Flame of the Vulcano. Het heeft een van de mooiste vergezichten van het eiland. Ver beneden ligt de toch niet kleine Crown Odyssey als een speelgoedscheepje op het water. De eigenaar van het restaurant is een aimabele Griek die je zelfs zijn verrekijker uitleent, zodat je vanachter je tafeltje nog beter van het uitzicht kunt genieten. Eten en drinken is hier niet duur.

Dollars

Een bezoek aan het bij Nederlanders nog vrij onbekende eiland Delos is zeker de moeite waard. EIGEN FOTO'S

De dag erna ligt de Crown de hele dag afgemeerd in de haven van Rhodos. Van daaruit wordt koers gezet naar Kusadasi in Turkije, met als belangrijkste bezienswaardigheid Efese. Na een halve dag en een nacht varen komt het schip aan in Istanboel.

Probeer aan het eind van de reis nog enkele dollars in kleine coupures over te houden. Op cruises is het normaal dat je het personeel fooien geeft. Deze cruise heeft een handig systeem dat je dat gewoon aan het eind van de reis doet in een discrete envelop met de namen van je vaste ober en je vaste kamerhulp erop. Reuze handig, want dan blijven ze in ieder geval de hele trip tegen je lachen.!

  • REISWIJZER
  • De prijs van een zesdaagse cruise begint bij 1999 gulden, afhankelijk van het soort hut dat je kiest en het tijdstip dat je gaat. De vluchten zijn bij de reissom inbegrepen. Vaak zijn er interessante aanbiedingen. De cruises van Orient Lines zijn te boeken bij het reisbureau of via de Nederlandse agent, Global Cruises & Ferries in Amsterdam. Ook voor informatie kun je daar terecht via telefoonnummer 020-5310410 of www.globalcruises.nl.

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.