&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

RETHYMNON

Genieten van mierzoete lekkernijen

door Jenny van der Zijden

RETHYMNON - Rethymnon is met zijn ruim 18.000 inwoners de kleinste van de drie historische steden op het Griekse eiland Kreta. En in onze ogen ook beslist de mooiste. Oftewel: absoluut de moeite waard om een paar dagen kris kras doorheen te struinen.

De haastige toerist zal beslist genieten van de vele kleine eeuwenoude smalle straatjes met overhangende balkonnetjes aan de scheve oude huisjes die het stadje z'n charme geven. Wie echter verder kijkt dan zijn neus lang is, ontdekt het echte Rethymnon met de vele vaak piepkleine werkplaatsen, waar de plaatselijk bevolking de kost probeert te verdienen met het maken van baklava, onyx gebruiksvoorwerpen of sieraden.

Op de vele terrasjes is het puur genieten.

 

Heel mooi is het Venetiaanse haventje met zijn prachtige monumentale pandjes en zoveel terrasjes dat er voor voetgangers bijna geen doorkomen aan is. Terwijl u hier geniet van een koud biertje of wellicht van zo'n overheerlijk Griekse ijskoffie, zijn pal naast u de vissers bezig met het boeten van de netten of het lakken en poetsen van hun visserbootjes. En wilt u een rondvaart maken over zee, dan kan dat hier ter plekke meteen worden geregeld.

Iets verderop in de baai staat een grote burcht, die overigens op maandag is gesloten. Dit zestiende eeuwse 'Fortezza' herbergt binnen haar muren een enorme wildernis met veel bloemen, kruiden en insecten, waar talrijke cisternen delen van een oud bevloeiingssysteem een kapel en een moskee te zien zijn. De palmboom op de grote kale vlakte op het middenterrein geeft het geheel een Oosterse tintje. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad, de zee en het haventje. In een voormalige Venetiaanse gevangenis pal tegenover het Fortezza is nu een archeologisch museum met objecten uit Rethymnon en omgeving. De collectie varieert van beschilderde aardewerken sarcofagen, godsbeeldjes, werktuigen, wapens en vazen tot beelden, sieraden en munten.

Onyxslijper

Honderd meter verderop is de werkplaats van de laatst overgebleven onyxslijper van Griekenland. In het atelier achter zijn piepkleine winkeltje vol onyx kandelaars, vazen en asbakken, laat de Griek graag de kunst afkijken. Gewillig poseert hij voor de foto's. Maar dat doet het 'baklava-vrouwtje' net zo. Wanneer we door de straatjes slenteren en bij toeval voor haar werkplaats terechtkomen, worden we bijna naar binnen gesleept.

Achter in de zaak staat de baklava een mierzoete lekkernij met honing en nootjes keurig op soort uitgestald in bakken. Met haar gezicht en haren wit van het meel probeert het vrouwtje de argeloze bezoeker haar baksel aan te smeren. Goed dat we er zijn ingetrapt, want het was heerlijk. Wij mogen de werkplaats pas verlaten wanneer het baklava-vrouwtje en haar man ons eerst hebben laten zien hoe kleine rollen deeg worden uitgewaaierd tot een lap van ongeveer drie bij drie meter. Waarna de vellen in lagen verwerkt en gevuld of opgerold worden afgeleverd bij de hotels en restaurants die er ieder weer hun eigen specialiteit van weten te toveren.

Met haar gezicht en haren wit van het meel probeert het baklava-vrouwtje, met succes, haar waar aan de man te brengen.

 

Ook de markt op Rethymnon, met veel groente- en kruidenstalletjes, is beslist een bezoekje waard. Rond acht uur 's morgens is het hier nog heerlijk rustig. Rethymnon telt ook een aantal prachtige kerken en moskeeën met kleurrijke muurschilderingen. Dan is er natuurlijk ook nog de oude Turkse school, de Rimondi-fontein uit 1623, de vele leer-, kant- en kruidenwinkeltjes oftewel te veel om op te noemen.

Strandliefhebber kunnen terecht op een vijftien kilometer lang zandstrand die al langs de boulevard van het stadje begint. Wanneer u 's avonds moe gestruind bent, hoeft u vast niet lang te zoeken naar een geschikt restaurantje. Eettentjes in overvloed.

En wie de giros en souflaki zat is, kan altijd nog terecht bij 'Perfect Strangers', een bruin-eetcafé aan de boulevard, waarvan de eigenaren beweren dat hun tent het enige, echte Hollandse restaurant van de stad is. Voor de liefhebbers draaien Felix uit Doetinchem en Marco uit Veghel hier André Hazes op verzoek en serveren zij kroketten, frikadellen speciaal en eigengemaakte gehaktballen.

Publicatiedatum = 01 juli 2000