Gevaren liggen tijdens vakantie op de loer

door THIJS JANSEN

LEIDEN - Op vakantie liggen er veel gevaren op de loer. Uitdroging in India, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) in Spanje, muggenplagen in Scandinavië, malaria in Afrika; kortom volgens het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een lijst zonder einde.

In het tweewekelijkse blad Cicero van het Leidse ziekenhuis wordt aan een aantal van deze zaken aandacht besteed. Het gaat om aandoeningen en ziektes waar Leidse wetenschappers onderzoek naar verrichten, waardoor we een volgende vakantie wellicht veiliger op pad kunnen.

Zo ziet de bestrijding van malaria er hoopvol uit. Parasitologen van het LUMC zoeken in het erfelijk materiaal van de malariaparasiet naar aanknopingspunten voor een vaccin. Ondertussen komen er wel nieuwe anti-malariamiddelen op de markt. Maar die geven geen honderd procent bescherming.

Of je nu pillen slikt of niet, als je tijdens of binnen drie maanden na een reis naar een risico-gebied koorts krijgt, moet je er altijd vanuit gaan dat het malaria is. Tot het tegendeel is bewezen. Niet ingrijpen kan al na enkele dagen leiden tot onomkeerbare lichaamsschade of zelfs de dood.

Liefde

Bij vakantie hoort voor sommigen ook vakantieliefde. Zolang het platonisch blijft zal de gezondheid daaronder niet lijden. Maar bij lichamelijk contact is het oppassen geblazen. In sommige landen is de kans op SOA's veel groter dan in ons land.

Allerlei enge ziektes kunnen de herinnering aan een verre liefde nog lang levend houden. Bij de bodyshop in het ziekenhuis kunnen klanten een 'vrijbewijs' met een condoom krijgen. En dat is volgens het ziekenhuis inderdaad het beste middel om SOA's te voorkomen.

Natuurliefhebbers genieten vaak met volle teugen van de flora die ze tegenkomen. Op de plaatselijke darmflora wordt veel minder enthousiast gereageerd. De ontmoeting met vreemde bacteriën en eencelligen laat het de reiziger dun door de broek lopen: diarree. De oorzaak is veelal gebrek aan hygiëne. Veel drinken om uitdroging te voorkomen is van levensbelang.

Naast souvenirs nemen sommige toeristen parasieten uit de tropen mee. Slachtoffers krijgen soms koorts door een allergische reactie op wormen of eitjes, maar het kan ook voorkomen dat ze er jarenlang niets van merken. Om ze wel snel te kunnen opsporen werkt het Leidse ziekenhuis onder meer aan een methode om de infectie op te sporen.

Nu gebeurt dit nog door het zoeken van eitjes in urine en ontlasting. Dat is een vrij onnauwkeurige methode, doordat één wormenpaar 'slechts' 200 minuscule eitjes per dag naar buiten brengt. In drie liter urine en een kleine kilo poep zijn die nauwelijks te vinden.

Kater

Waar je niet de deur voor uit hoeft is het oplopen van een kater. Bij vakanties op Texel of Terschelling ontsieren stapels kratten bier het landschap en in Frankrijk mag bij de lunch de kurk al uit de fles. Met soms fikse hoofdpijn en een gevoel van algehele malaise tot gevolg. Door een effect op de nieren en vermoedelijk ook de hersenen werkt alcohol ontwaterend, aldus het ziekenhuis.

Door het tekort aan hersenvloeistof vindt onvoldoende demping van beweging plaats waardoor de hersenen als het ware tegen de schedel botsen, wat tot hoofdpijn leidt. De alcoholconsumptie afwisselen met het drinken van water kan een kater dan ook voorkomen, luidt de tip van het LUMC.

Levensgevaarlijk is het gebruik van alcohol met andere middelen zoals xtc, cannabis, cocaïne, maar ook met anticonceptiva en koffie.

Publicatiedatum = 24 juli 1999

terug Gezond op Reis intro