Lariam of niet?

door Nico Terpstra (arts)

Lariam (mefloquine) is een van de meest geschikte medicijnen om het oplopen van malaria tijdens een tropische vakantie te voorkomen. Net zoals elk willekeurig ander medicijn heeft mefloquine bijwerkingen, die in grote onderzoeken echter altijd binnen acceptabele grenzen blijven. Er bestaat in de reizigerswereld echter een hardnekkig verzet tegen lariam, wat er soms toe leidt dat mensen zich dit medicijn ontzeggen om onjuiste redenen. Daar staat tegenover dat er vaak hele goede alternatieven voor mefloquine bestaat. Zo is het antibioticum Doxycycline weliswaar in Nederland niet geregistreerd als anti-malariamiddel een goede vervanger.

Een beet van Anopheles-mug zorgt voor het overbrengen van de malariaparasiet. Er zijn goede methoden om deze beten te voorkomen (klamboe, 's avonds lange mouwen en broekspijpen, muggenolie waarin de stof DEET zit). De kans om een ernstige vorm van malaria op te lopen is lang niet overal hetzelfde. Verreweg de meeste besmettingen vinden plaats in Afrika; goede malaria-preventie is daar absoluut noodzakelijk. Elders liggen de zaken soms wat genuanceerder.

Lariam (mefloquine) wordt door 85 procent van de gebruikers zonder bijwerkingen verdragen, terwijl de andere 15 procent vooral lichte bijwerkingen als duizeligheid en hoofdpijn rapporteerden. Met name de veel zeldzamere psychische bijwerkingen hebben de reputatie van lariam bezoedeld. Vreemde dromen, plotselinge stemmingswisselingen, angstgevoelens, depressiviteit en hartkloppingen worden door de slachtoffers aan lariam toegeschreven, en een van de problemen daarbij is dat vrouwen veel gevoeliger voor dit medicijn en zijn werkingen zijn dan mannen.

Voor degenen die zich bezorgd maken over mefloquine volgen hier wat tips: informeer eerst of uw reisdoel een anti-malariamedicijn wel nodig maakt of dat u met klamboes en aanpassingen in het reisprogramma er ook wel komt; begin enkele weken van tevoren met de wekelijkse mefloquine-pil en overweeg of je niet liever Doxycycline wil gebruiken (echter niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen onder de acht jaar).

Om slaapstoornissen te voorkomen is het verstandig het mefloquine-tablet 's morgens met wat voedsel in te nemen. Vrouwen en kleine mannen kunnen wellicht beter twee keer per week een half tablet nemen.

Voor dit artikel werd o.a. op Internet www.travelhealth.com geraadpleegd.

Publicatiedatum = 30 augustus 1997

terug Gezond op Reis intro