'Gezond op Reis en
Gezonder Weer terug'

(door THIJS JANSEN)

Gezond op reis en gezonder weer terug. Dat is andere koek dan de ellende die allerlei instanties ons voorschotelen als we de wereld intrekken voor een welverdiende vakantie. Malaria, gele koorts en vele andere lichamelijke ongemakken liggen op de loer, zo leert de folder Wijs op Reis van het ministerie van buitenlandse zaken.

Ook vallende kokosnoten zorgen voor vakantieleed. Het schijnt dat een zeer groot aantal ongevallen in de tropen hierdoor wordt veroorzaakt. In Sri Lanka staan er rond het oerwoud zelfs borden die waarschuwen voor deze vallende palmvruchten, die dikwijls van grote hoogte en zonder waarschuwing naar beneden komen zeilen.

Ook kunnen bepaalde ziekten in warme landen verergeren, meldt Inside Travel News, een organisatie uit Zeist, die periodiek de media op de hoogte houdt van wat voor enge dingen er tijdens reizen naar verre bestemmingen kunnen gebeuren. Maar er is hoop, want er zijn ook ziekten die op vakantie kunnen verbeteren.

Onder het motto 'Gezond op Reis en Gezonder Weer terug' heeft Inside Travel News een aantal gezonde bestemmingen op een rijtje gezet. Dat zijn bekende plaatsen zoals Davos, waar verschillende sanatoria zijn en de omgeving goed is voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen.

Dat het na veel voorbereidingen op reis onverwacht toch nog mis kan gaan toont een foto van een waarschuwingsbord voor vallende kokosnoten uit Sri Lanka.

Zuid-Spanje en Turkije hebben over het algemeen droge lucht. Dat is prettig voor reuma patienten. Dat geldt ook voor landgenoten die overwinteren op Bali of Penang (Maleisië). Verlichting in nood bij zieke mensen kan soms op de meest vreemde plaatsen voorkomen.

Zo noemt Inside travel News onder meer Bankok als 'gezonde' bestemming. "De extreme luchtvervuiling is goed voor mensen met allergie voor van alles en nog wat, inclusief hooikoorts. Die voelen zich met hun mond bij wijze van spreken achter de uitlaat van een auto het lekkerste..."

Maar er zijn nog volop andere bestemmingen waarvan mensen gezonder terugkomen. Inside Travel News denkt daarbij onder meer aan diverse Spa's, modderbaden, enzovoorts. Het bedrijf wordt daarin bijgevallen door M.E. Schwitters in zijn boekje Kuren, baden en bronnen. Jaarlijks zijn er tienduizenden Nederlanders die naar een kuuroord gaan.

Zij vormen volgens Schwitters een gemengd samengestelde groep van patiënten wier gezondheid om een of andere reden te wensen overlaat. De categorie die lijdt aan een bepaalde kwaal of aandoening, herstellende is van een operatie, ernstige ziekte of de gevolgen van een verkeersongeluk vormt de grootste groep.

Kleiner, maar steed groter is het aantal mensen dat niet echt ziek is, maar zich toch wil laten behandelen voor lichamelijke klachten die het gevolg zijn van een verslechterende geestelijke gezondheid, meestal veroorzaakt door spanningen. En ten slotte zijn er mensen op leeftijd, die ouderdomsverschijnselen vertonen, die door de juiste therapie verminderd dan wel vertraagd kunnen worden.

Voor wie dit allemaal niet meer help kan bij voldoende geloof steun worden gezocht in de Franse bedevaartsplaats Lourdes. Er zouden zieken genezen van zijn teruggekomen. Ook zijn er mensen die rust zoeken in een klooster of die zich terugtrekken bij een organisatie met levensbeschouwelijke uitgangspunten.

Maar voor alle mensen die een reis naar een verre bestemming in gedachten hebben geldt: begin met de voorbereidingen ruim voor vertrek, liefst zo'n vier tot zes weken voor de reis begint.

En voor veel verre bestemmingen geldt: drink uitsluitend gebotteld water; drink geen rauwe melk; eet alleen goed doorbakken vlees; eet geen rauwe vis of schaaldieren en wees voorzichtig met rauwkost. Inlichtingen Inside Travel News: 030-6933682.

Publicatiedatum = 3 mei 1997