Ebola-koorts

door Nico Terpstra, arts

Afrika blijft trekken als toeristenbestemming, en vanwege het gevaarlijke karakter van diverse, alleen in dat continent voorkomende ziekten mogen medische voorzorgen bepaald geen sluitpost op de voorbereiding worden voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. Een van de meest gevreesde ziekten van recente datum is de Ebola-koorts, een raadselachtige virusziekte die bij de patiënt die ermee besmet raakt, vaak snel tot de dood leidt als gevolg van onstuitbare bloedingen in het gehele lichaam.

Ebola is een plaatsje in Zaïre, een gebied dat overigens momenteel als gevolg van oorlogshandelingen niet erg aantrekkelijk is als vakantieoord, maar waar hulpverleners nu wel regelmatig heen moeten reizen. De recente epidemieën van Ebola-koorts hebben aangetoond hoe besmettelijk deze ziekte wel is en hoe gevaarlijk reizen van en naar gebieden waar het Ebola-virus actief is, kan zijn. De afgelopen maanden was er sprake van een nieuwe epidemie in het West-Afrikaanse land Gabon, een voormalige Franse kolonie, gelegen aan weerszijden van de evenaar en vooral bekend uit de verhalen van de legendarische tropenarts dokter Alfred Schweitzer.

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde enige dagen geleden het geval van een dokter uit Libreville, de hoofdstad van Gabon, die zich voor zijn Ebola-besmetting in het buitenland wilde laten behandelen. Hij vloog op 27 oktober naar Zuid-Afrika, waar hij op 2 november een verpleegster besmette, die op haar beurt op 24 november aan de gevolgen van Ebola-infectie overleed. Deze ziektegeschiedenis geeft in een notendop aan hoe voorzichtig medische hulpverleners wel moeten zijn met het behandelen van Ebola-geïnfecteerden.

De WHO geeft andere reizigers overigens niet het advies om af te zien van bezoeken aan Gabon of andere landen waar het virus actief is. Wel dringt de Gezondheidsorganisatie erop aan dat medische hulpverleners meer dan accurate veiligheidsmaatregelen nemen in het contact met patiënten en patiëntenmateriaal. Toeristen en hulpverleners wordt aangeraden om de gezondheidsautoriteiten in hun eigen land te verwittigen als zij in Afrika in contact zijn gekomen met een geval van Ebola-besmetting. Drie weken lang moet dan dagelijks de temperatuur worden opgenomen.

Er is geen bewijs van besmettingsgevaar anders dan door direct contact met zieke patiënten of hun lichaamssappen. Dragers van het virus die zelf geen ziekteverschijnselen hebben, worden door de WHO niet als besmettingsgevaarlijk gezien. Omdat zwaar zieke Ebola-patiënten niet vaak zullen reizen, wordt het besmettingsgevaar voor toeristen in landen waar het Ebola-virus voorkomt, verwaarloosbaar klein geacht. Een gewaarschuwd mens telt echter voor twee.

Publicatiedatum = 18-01-1997

terug Gezond op Reis intro