Zwanger op reis

door Nico Terpstra

AMSTERDAM
Hoewel zwangerschap geen ziekte is maar een uiting van gezondheid, kan je er nooit honderd procent van uitgaan dat er zich geen complicaties of problemen voordoen. Daarom is in alle gevallen aan te raden om vóór een reis of een vakantie voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is het peil van de plaatselijke gezondheidszorg het bekijken waard voordat u een reis naar een exotische bestemming boekt. De taal kan een onoverkomelijk obstakel zijn, als u een spoedeisend medisch probleem krijgt. Misverstanden als gevolg van cultuurverschillen tussen Nederland en uw vakantieparadijs kunnen nare gevolgen hebben.

De minst ongunstige tijd om zwanger te reizen, is zo tussen de vier en zes maanden. De kans op een miskraam is dan grotendeels voorbij, misselijkheid hoort tot het verleden te behoren en een te vroege bevalling is nog onwaarschijnlijk. De meeste prenatale diagnostiek is na achttien weken wel afgerond. Maar tijdens de volle negen maanden blijven er onvermijdelijke risico's bestaan.

Bij de voorbereiding van uw reis spelen vaccinaties een belangrijke rol. Bij (mogelijke) zwangerschappen moeten inentingen met verzwakt, maar levend virus worden vermeden. Voorbeelden daarvan zijn de vaccinaties voor gele koorts en tbc. Overleg altijd met uw arts en vergeet nooit vóór de injecties een mogelijke zwangerschap te melden! Een reis naar een gebied waar malaria heerst, is ten zeerste af te raden. Niet alleen is een zwangere vrouw meer vatbaar voor malaria, die haar zelf en de foetus ernstig kan bedreigen, maar ook zijn de meeste medicijnen om malaria te voorkomen tijdens de zwangerschap niet bruikbaar. Alleen chloroquine en paludrine komen in aanmerking: veel malaria-parasieten zijn echter al immuun voor deze combinatie!

Op de plaats van bestemming dient het eetgedrag afgestemd zijn op de risico's die bepaalde besmettelijke microben voor de foetus opleveren. Toxoplasmose is nog steeds verantwoordelijk voor aangeboren afwijkingen en kan door rauw vlees worden overgebracht. Verder moeten kaas en zuivel van ongepasteuriseerde koeien- of geitenmelk worden vermeden, omdat ze de ziekte listeriose kunnen overbrengen, die net als toxoplasmose weinig problemen voor de moeder oplevert, maar voor de foetus levensbedreigend kan zijn.

Publicatiedatum = 16-03-1996

terug Gezond op Reis intro