Eurojet

Avontuurlijk op wintersport
in de Franse Alpen

door Henk de Koning

HAUTE SAVOIE - In het departement Haute-Savoie waar de vele, vaak nog landelijke skidorpen als lichtende leefpuntjes de robuuste Franse Alpen beminnen, duiken we onder in hotel Le Panoramic. Houden we van skiën, het oog wil ook wat en het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen is waarlijk een panorama.

Frankrijk kent heel wat sfeervolle en gemoedelijke wintersport- plaatsjes.

We zijn op winter-verkenningstocht in het Grand Massief dat in Oost-Frankrijk grenst aan Italië en Zwitserland. Tevens bezoeken we het wat noordelijker gelegen Les Portes du Soleil, waarvan de zonnige naam overigens geen afbreuk doet aan de sneeuwzekerheid in dit gebied. Hier in Frankrijk bezoeken we - de lange latten uiteraard bij de hand traditionele, maar rustieke ski-oorden als Samoëns, Morillon, Les Gets, Montriond en Châtel.

Wie in het Grand Massief in het dorpje Flaine in een heteluchtballon zou opstijgen koekeloert royaal in het aangrenzende gebied van Le Pays du Mont Blanc - dus het land van de Mont Blanc. Die berg is met 4807 meter hoogte bij helder weer al van verre goed te zien.

Scoort Frankrijk bij de Nederlanders op zomervakantie het hoogst van alle vakantielanden - ook de vaderlandse wintersporter kiest steeds vaker massaal voor de vele mogelijkheden van 'Marianne', zoals dit land als mythisch vrouwspersoon met een revolutionair mutsje op ook wel wordt voorgesteld.

Doorgaan

In de Franse Alpen vindt u de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld. We melden dit omdat wij Nederlanders, eenmaal op dreef, graag het standpunt huldigen: "We zullen doorgaan!" een motto zo bemind dat het inmiddels op muziek is gezet.

In de Franse Alpen bevinden zich de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld.

De skigebieden in Frankrijk liggen doorgaans hoger dan in Oostenrijk en vrijwel even hoog als in Zwitserland. Dit biedt een grotere sneeuwzekerheid. Enkele Franse skigebieden in Frankrijk bevinden zich zelfs tot boven de 3000 metergrens. Nog een voordeel hiervan is het langere skiseizoen. De hooggelegen skipistes zijn vaak eind november, begin december al in bedrijf en sluiten eerst weer begin april of soms begin mei. Een skivakantie in de Franse Alpen is dus niet gebonden aan het hoogseizoen er zijn voldoende mogelijkheden daaromheen. De Fransen zelf gaan voornamelijk in het voor- en naseizoen massaal op wintersportvakantie.

Frankrijk beschikt over goed onderhouden wegen die ook in de winter uitstekend worden schoongehouden. Daardoor zijn de Franse skigebieden, ook de hoger gelegen, veelal per auto goed bereikbaar. Niettemin: vergeet uw (verplichte) sneeuwkettingen niet! Wel is de tol op de Franse snelwegen, vergeleken met andere wintersportlanden, wat aan de hoge kant. Voor de heen -en terugreis moet, wat betreft Frankrijk, zeker rekening worden gehouden met 150 gulden tolgeld. Ook per trein (de Thalys, TGV en de Alpen-express) zijn veel Franse skigebieden goed en snel bereikbaar. Voor luchtreizigers gelden bustranfers naar de skigebieden.

De kinderopvang is in de Franse wintersport- plaatsen goed geregeld.

Sinds enkele jaren zijn oude, karakteristieke bergdorpjes bij de Nederlandse wintersporters bijzonder in trek. Deze genoeglijke en sfeervolle authentieke plaatsjes bevinden zich vaak in een klein skigebied, maar hebben via één of meer grotere liften direct toegang tot een omvangrijker skigebied. De meeste wintersportplaatsen in Frankrijk beschikken over een modern, uitgebreid en goed onderhouden liftennet. Hier geen aanpak volgens het roemruchte principe van de Franse slag, maar alles nauwgezet geconstrueerd en waar nodig goed gerepareerd. In het plaatsje Chatel, op de ideale hoogte van 1200 meter vindt u maar liefst 650 km pistes. Daaronder ook veel zacht glooiende pistes en buckelpistes en wel tussen hoge naaldbomen en in een adembenemend mooie, bergachtige omgeving.

Après-ski

Ook wat betreft de après-ski weten de Fransen van wanten, om in wintertermen te blijven. Wil in sommige andere wintersportlanden bij zo'n gezellige nazit als laatste reserve van de dag de polonaise of een andere ongecontroleerde gemoedsaandoening nog wel eens losbarsten, in de Franse ski-oorden gaat het na afloop vaak een stuk rustiger toe en rept men zich voor ontspanning ook graag naar het zwembad of de sauna. Maar ook langlaufen, schaatsen, tennis, squash, bowlen, kegelen en honde- en arresleetochten behoren tot het vakantie- plezier in de Franse wintersportplaatsen. Daarbij is de kinderopvang in vrijwel al die oorden prima geregeld. Bijvoorbeeld met voldoende kindercrèches en ski-schooltjes waar de allerjongsten onder deskundige leiding ski- en snowboardlessen ontvangen. Dan zijn er nog de vele bars, discotheken en restaurants met overheerlijke regionale specialiteiten.

Franse veehouders maken bijzondere smeltkazen, zoals raclette, die voor toeristen tijdens après-ski een waar feestmaal kunnen vormen.

In het prachtige ski-oord Les Gets zijn we van piste naar piste geskied. Moe maar voldaan laten we ons in de avond toch overhalen voor een typisch Savoyaards diner (fondue of raclette) in restaurant 'Les Fruitère des Perrières'. In een soort gezellig ingericht keldergewelf zitten de gasten in linie op banken aan lange tafels kaas te smelten om die vervolgens te consumeren. Racletten is blokjes speciale kaas verwarmen boven een mini-oventje zodat de kaas smelt en dan te genieten valt. Dit lukt ons. Zon, sneeuw en buitenlucht maken rozerig en week en in een verraderlijke dip dreigen we zelfs een moment van de bank te tollen. Gelukkig vinden onze graaiende vingers nog juist houvast aan de broekband van een naast ons fonduende Duitser. De verrassing van de intimiteit ontlokt hem evenwel een zo door merg een been gaande kreet dat iedereen aan tafel meent dat de ongelukkige zijn duim in plaats van zijn kaasstokje in de kokende olie heeft gedoopt en het 'ojeetje, ojeetje' rondom in alle talen klinkt. Een toegeschoten ober zet ons snel en vakkundig weer in het gelid en na een besmuikt 'verzeihung' onzerzijds richting buurman is het voorval weldra vergeten en geniet men verder ongestoord van het toeristisch avondje uit.

Bij het nummer hondensleetocht hebben we een ontmoeting met twee bijzondere mensen: de 33-jarige Jean Jaques Becht feitelijk bakker van beroep en zijn 32-jarige echtgenote Valerie Desmoulins. Een groot deel van hun leven staat in dienst van het redden van niet langer gewenste en daardoor met een doodvonnis door hun bazen de laan uitgestuurde sledehonden. "De dodelijke injectiespuit van de dierenarts zweefde deze dieren zogezegd al boven hun markante kop en zeker was het vonnis voltrokken als wij niet hadden ingegrepen", vertelt Jean Jaques.

Husky's

Sledetochten door het schitterende winterse landschap van de Franse Alpen.

In hun woonplaats Vinzier, 12 km ten zuiden van Evian heeft Jean op ruime afstand van het dorp een grote binnen- en buitenkennel gebouwd voor de 80 huskies die hij inmiddels heeft opgevangen en daardoor van de dood gered. Vertelt: "Met name in Zuid-Frankrijk is het houden van sledehonden als huisdier lange tijd mode geweest, maar deze dieren zijn gefokt voor het barre buitenleven, het liefst in poolgebieden. Daar voelen ze zich het best thuis, maar niet op een flatje in een mand naast de kachel. Veel hondenbezitters kwamen daar te laat achter en zien dan maar één oplossing: een spuitje van de arts en weg er mee."

Jean Jaques en Valerie zijn inmiddels in vrijwel heel Frankrijk bekend als de redders van verstoten Huskies. Jean: "De dierenartsen bellen op zodra ze weer een hond krijgen aangeboden om af te maken. Valerie en ik gaan er direct op af om zo'n dier te redden. Een groot deel van wat de bakkerij opbrengt gaat dan ook op aan de verzorging van de honden. Een andere bron van inkomsten zijn de hondesledetochten die we met toeristen maken. De dierenarts in het dorp helpt bovendien mee door niet direct met de rekening klaar te staan als de honden soms ziek zijn."

Jean Jaques Becht en zijn echtgenote Valerie temidden van de vele Huskies die zij van een moedwillige dood wisten te redden.

Natuurlijk gaan we kijken bij de kennel met al die geredde Huskies. De ontvangst door die natteneuzenclub is meer dan uitbundig. Het geblaf is niet van de lucht en 80 paar hemelsblauwe ogen verdringen zich voor het gaas. Als dolle ruitenwissers gaan 80 staarten heen en weer. "Bij elk bezoek zijn ze zo opgewonden in de hoop dat ze er uit mogen voor een tocht in de omgeving", verklaart Jean Jaques. "Het liefst met de slee er op uit in de sneeuw. Soms zijn we een week zo met toeristen op pad. Onderweg zelf koken en overnachten in berghutten. Vooral kinderen vinden het prachtig een slee met honden te mogen mennen. Dat leert gemakkelijk." Een wollige puppy dolt aan onze voeten. Frankrijk, je t'aime!

Inlichtingen Frans Verkeersbureau, tel: 0900-1122332

Eigen foto's

Publicatiedatum = 6 november 1999

terug Frankrijk-intro