Eurojet

Saint Tropez even dorps als mondain

door Albert van Keimpema

SAINT TROPEZ - Saint Tropez blijft een stad van uitersten. Chique en volks, superjachten tussen vissersbootjes, dure winkels met stoffige gevels, even dorps als mondain. Daarom past de als een kalf zo nuchtere Janna Riedstra met haar zakelijke instelling wel in de ambiance 'c'est la vie'.

Janna Riedstra uit Friesland in zaken in St. Tropez

Vorig jaar streek de charmante, struise Friezin neer in Saint Tropez, om net buiten de stad, op loopafstand, de 56 appartementen tellende résidence Caesar Domus te runnen. Ze was toen al drie maanden in een talenklooster in Cannes geweest. Een opleiding, die haar start aan de Côte d'Azur en wel wat eenvoudiger op maakte, hoewel er bergen werk verzet moesten worden.

De nog maar 28-jarige Janna staat de eerste confrontatie met de toentertijd vervallen accommodatie nog helder voor ogen: "Vijf jaar had het gebouw leeggestaan. Het beddengoed was nog opgemaakt, etensresten zaten in de pannen, de muren waren beschimmeld, de verf was afgebladderd, de tuin leek op een jungle, het zwembad was lek en de elektriciteit deugde niet meer. Maar, en dat was belangrijk, de constructie van het complex was goed."

Uitgelezen

Ze oordeelde dat er wel wat van was te maken en zo opende Caeser Domus, vijf jaar nadat er een Franse soap à la Medisch Centrum West was gedraaid, weer de deuren. Caesar Domus staat op heel rustige, uitgelezen plek en vormt een welkome aanvulling op de krappe overnachtingscapaciteit in de regio van Saint Tropez en het nabijgelegen vestingstadje Gassin. De overheid heeft toeristische uitbreiding aan de Côte d'Azur en de Provence aan banden gelegd, waardoor de behoefte in ieder geval aanwezig is.

De haven van St. Tropez met de vele dure jachten.

"Ik begrijp daarom niet dat dit appartementenhotel zo lang leeg heeft gestaan. Kennelijk omdat de economie hier de laatste jaren niet zo geweldig is geweest. Mogelijk is het complex ook te klein voor grote recreatieconcerns en te groot voor zelfstandige ondernemers."

Janna creëert een familiair karakter. Niet te stijf en niet onpersoonlijk, zoals ze zegt, maar ook geen 'Hollands hoempapa-hotel'. Niettemin oriënteert zij zich wel op de Nederlandse vakantiemarkt en ook op het zakenleven.

"Franse gemoedelijkheid gecombineerd met Hollandse nuchterheid", zegt Janna, die een mooi voorbeeld geeft hoe zaken er worden geregeld: "Toen ik de burgemeester vroeg wanneer er een inspectie kon worden gepleegd om de accommodatie te kunnen openen, haalde hij zijn schouders op. Ook zijn secretaresse wist het niet. Nou, het is dan bij dezen geregeld", zei hij.

Ideale plekjes

Frankrijk slaagt er goed in om wereldberoemde oorden als Saint Tropez authentiek te houden. In veel andere landen zou onder zo'n toeristische druk als aan de Franse zuidkust veel bebouwing zijn platgewalst, zo niet in Saint Tropez. Daar is de bevolking niet weggejaagd van de meest ideaal gelegen plekjes. In de nauwe straten (waar Ferrari's en Porsches 's avonds aan rijen mensen voorbijtrekken) en langs de oevers gaan rijk en arm hand en hand. De showers en de kijkers kunnen er niet zonder elkaar. Puissant rijken meren nergens zo graag af als in de oude, rommelige haven van Saint Tropez, waar het drukke straatbeeld hun schouwburg vormt. Wie naar Saint Tropez toe wil, moet juist van die hectiek houden.

Natuurlijk gaat de tijdgeest ook niet aan de bevolking voorbij. De Place du Lices met zijn magnifieke eeuwenoude plataanbomen, is heilig voor jeu de boules, maar de beoefenaars spelen tegenwoordig wel ongenegeerd met een 'mobieltje' aan hun oor.

Indrukwekkende folklore in St. Tropez

Folklore wordt er nog intens beleefd, zoals vorige week nog tijdens de jaarlijkse Bravade. Rond de zeventiende mei herdenkt Saint Tropez dagenlang op traditionele wijze dat de aanval door piraten op de stad in 1558 met succes werd afgeslagen. Het borstbeeld van de heilige patron Torpès wordt dan in een optocht door de stad gedragen. Over deze officier leeft de legende voort dat hij zich tegen de zin van keizer Nero had bekeerd tot het katholieke geloof.

Onthoofd

Zijn koppigheid moest hij bekopen met een onthoofding. Het hoofd werd naar Pisa gebracht en de romp, gelegen in een boot tussen een haan en een hond (symbolen voor mannelijkheid in het Romeinse rijk) liep op 17 mei 68 na Christus op de rotsen van Heraclea (het vroegere Athénapolis). Deze kustplaats is later vernoemd naar Torpès en verbasterd tot Saint Tropez. Deze tropisch klinkende naam is dus niet afgeleid van het warme en zonnige klimaat!

Publicatiedatum = 29 mei 1999

terug Frankrijk-intro