Eurojet

Charente-Maritime avontuurlijk Frans

door Henk de Koning

ROYAN - Een meeuw maakt krijsend aan een groepje 'cliffhangers' bekend dat er gedeeld moet worden van wat ze bij de koffie hebben.

Het tafereel speelt zich af in de Charente-Maritime aan de Franse westkust, zo'n 15 km ten zuiden van de grote plaats Royan. Het zachte gesteente van de rotswanden hier aan zee is in de loop der eeuwen diep uitgesleten door water en wind. Soms, met wat hulp van de mens, tot wel 300 meter diep en 3 tot 4 meter hoog.

Charente-Maritime heeft kilometers lange mooie zandstranden.

Enkele in elkaar overlopende grotten bij de plaats Meschers zijn zelfs ingericht als klein restaurant, annex museum. De 'cliffhangers' zijn feitelijk een groepje toeristen die hoog boven de bulderende oceaan op een terras voor een consumptie zijn neergestreken.

De meeuwen zijn alert want vanaf deze plek werpt de mens de vogels in een spannend spel vaak wat eetbaars toe. Een stukje koek of een pluk croissant dat de meeuwen, hoewel dronken zwalkend op de wind, toch altijd behendig in een flitsende duik weten op te vangen.

De Charente-Maritime is een meeslepende vakantieplek tussen ruim gemeten Bordeaux in het zuiden en de lijn Marans-la Ronde (richting Nantes) als uiterste bovenste grens.

De Atlantisch Oceaan bereikt in een spel van licht en wolken de Charente Maritime.

De in totaal 500 kilometer lange kustlijn van de Charente vertoont alle kenmerken van de zee: uitgestrekte zandstranden, woeste duinen, glooiende baaien, diepe kreken en stijl uit de golven oprijzende cliffen. Hiertussen hebben zich kleine en grote badplaatsen met luxe jachthavens en pittoreske vissershavens, maar ook dorpjes in lichtende Vincent van Gogh-kleuren genesteld. Côte de Beauté en Côte de Sauvage (mooie- en wilde kust) zijn dan ook treffend gekozen benamingen voor deze lieftallige en tegelijk robuuste landstreek..

Honderden zonuren

Hier schijnt de zon schijnt er 1300 tot 2600 uur per jaar. In juli tot eind augustus zijn het hoofdzakelijk de Fransen die hier komen uitblazen. Veel Engelsen vertonen zich hier in het voorjaar en met Pasen om te ervaren dat niet eens zo ver van huis inderdaad na regen zonneschijn komt.

De Charente Martime heeft 1300 tot 2600 zonuren per jaar.
(Foto Frans Verkeersbureau)

Tussen Engeland en Charente bestaan overigens heel oude banden. In de middeleeuwen namelijk hoorde het gebied tot aan de Pyreneeën middels erfrecht toe aan de Britse Kroon en sommige bouwstijlen en benamingen in de regio herinneren nog sterk aan die periode van twee-eenheid.

De Engelse naam 'Hennessy' bijvoorbeeld voor de fijnste Franse cognac en 'Kichenotte' voor een Franse dameshoed met een zo enorme luifel dat je het meisjesgezicht, diep daarbinnen, niet kon kussen. Dit eertijds tot groot misnoegen van de Britse soldaten, die de hoed getergd kwalificeerden als een 'kiss-me-not'. Weldra in het Frans verbasterd tot: 'Kichenotte'.

De Charente-Maritime met name het gebied rond Royan trekt al badgasten sinds het begin van deze eeuw, toen het baden in zee voor ontspanning nog maar net in zwang was. Nadien hebben miljoenen mensen hier eveneens de borst eens flink nat gemaakt. Daaronder tal van beroemdheden beroemdheden, zoals de schilder Picasso en de schrijver Emile Zola. Elite die altijd uit was op het beste.

Beren

Teneinde de duinen het speels optrekken met de wind te beletten zijn in het kustgebied, al ten tijde van Napoleon, enorme bossen van grove dennen aangelegd. Ware wouden soms met een weelderige flora en fauna. Het 10.000 hectare grote bos van La Coubre bijvoorbeeld, waarin reeën, herten, vossen en zelfs een enkele beer in het wild voorkomen. Goed onderhouden separate fiets- en wandelpaden doorkruisen de bossen, waarin zich op bepaalde plaatsen ook moderne campings en vakantieparken bevinden.

De typische vissershutten van de Charente, op palen in zee.

Verder weg ontwaart u een wijd open landschap; bouwland met velden vol blakende zonnebloemen en uiteraard zeeën van wijngaarden, al dronken aan de zwier met het glooiende landschap. Beroemde namen als Bordeaux en Cognac liggen hier verankerd, of anders wel dicht in de buurt. Middels borden langs de weg nodigen wijnboeren en distillateurs u uit eens van hun producten te komen proeven of een rondgang door het bedrijf te maken.

Eerder bezochten we in de Charente-Maritime de oesterkwekerijen van La Tremblade en Marennes de grootste van Europa. Nu zijn we op zoek naar de mooiste plekjes langs de kust. Die vinden we onder andere in Royan, Saint-Palais-sur-Mer, St. Georges, Meschers en Talmont. Schilderachtige oorden, aldus de folders, hoewel de meeste toeristen liever fotograferen.

Genoemde plaatsen vindt u dicht bij elkaar op de rechter oever van de Gironde; daar waar de rivier zich kilometers breed trechtervormig vergaapt aan het machtig entree van de zee. Royan is een nieuwe stad, herbouwd in de vijftiger jaren, nadat de geallieerden het centrum aan het eind van de oorlog, door een communicatiefout met het Franse verzet, voor 80 procent hadden plat gebombardeerd.

De volledig uit beton opgetrokken Notre-Dame van Royan.

Avant-gardistische architecten kregen hierdoor wel de kans het verwoeste deel geheel volgens eigentijdse inzichten weer op te bouwen. Het kubisme kreeg de boventoon. Los daarvan verrees in het hartje van Royan de monstrueus ogende église 'Notre-Dame de Royan'. Een gebedshuis sterk opgetrokken uit beton. Welbeschouwd een liturgische bunker. Maar zo hoekig en asgrauw de buitenkant, zo verrassend mooi en teer van lijn is het interieur van de kerk.

De heiligenbeelden zijn een mix van oud en nieuw. Een H. Jozef van plaatijzer, een Jeanne d' Arc à la Picasso, maar ook en een liggende Christus van prachtig Bourgondisch houtwerk uit de veertiende eeuw. Buiten knaagt de betonrot aan de kerk,- een stukje duivelswerk om als immer het geloof te ondermijnen.

Belle Epoque

Een van de gracieuze villa's uit de tijd van de wellustige, zogeheten 'Belle Epoque'.

Saint-Palais-sur-Mer, iets ten noorden van Royan, bezit nog tal van gracieuze villa's uit de tijd van de wellustige, zogeheten 'Belle Epoque'. Karakteristiek zijn de typische vissershutten op palen in zee de zogenaamde 'Carrelets'. Van Saint Palais voert een oud douanepad langs de kust via Royan en Saint Georges naar Meschers. Thans in trek als wandelroute vlak aan zee, zich slingerend over rotspartijen, bruggetjes en door lommerrijke tunnels van zwaarwegend overhangend groen. Sportvissers houden zittend de wacht bij hun hengels op de verre uitlopers van de rotsen in zee.

Een van de vele Romaanse kerkjes op de pelgrimsroute naar Spanje.

De kustplaatsen in de regio Royan zijn druk bezocht vanwege de eeuwenoude, vaak nog goed bewaard gebleven Romaanse kerken en kerkjes. Eens de steunpunten van bedevaartgangers op weg naar de voorname Spaanse bedevaartplaats Santiago de Compostela. We spraken met u al over de grotten van Meschers. De meeste zijn particulier bezit want wie in Meschers wil bouwen, koopt bij de grond er vaak een onderliggende grot bij.

Enkele grotten zijn zelfs permanent bewoond, echter de meeste fungeren als tweede woning. Het publiek heeft uitsluitend toegang tot de grotten van 'Matata', waarin een restaurant en een museum zijn gevestigd. Het restaurant biedt plaats aan 12 personen en maakt deel uit van het hotelletje dat aan de oppervlakte is gelegen. Het museum in de grot toont vele historische gebruiksvoorwerpen, antieke kleding en een groot aantal foto's en prenten uit de tijd dat het woord toerisme nog lang op zijn verschijning moest wachten.

Nochtans zijn de grotten van en rond Meschers sinds de pre-historie bij de mens in gebruik. Als woning, als opslagplaats voor graan en goederen, maar ook als toevluchtsoord voor smokkelaars, zeerovers en dorpeling op de vlucht voor de Noormannen of het geweld van de godsdiensttwisten. Nu zitten daar knusjes toeristen achter een consumptie. Nog zo'n brutale meeuw krijst van nabij. Een stukje brood wordt hem toegeworpen. De vogel vangt het behendig met een tollende duikvlucht in de wind. Een boeiend tafereel en je denkt: een mooi begin voor een verhaal over de Charente.

Inlichtingen GTA-Reizen, tel: 023-5322270

(Eigen foto's)

Publicatiedatum = 29 mei 1999

terug Frankrijk-intro