'Freedom Trail' een uitdaging

door Ellen van Gilst

St. GIRONS - De 'Freedom Trail' is een jaarlijks terugkerend evenement, hoofdzakelijk bestemd voor jongeren, die een ijzeren conditie hebben. Uithoudingsvermogen en een getraind lichaam zijn beslist nodig. Iemand die daar niet over beschikt hoeft er niet aan te beginnen, maar de uitdaging is groot. Ieder tweede weekend in juli wordt deze monstertocht ondernomen.

In 1994 werd deze tocht voor het eerst gelopen. De route is op die manier uniek omdat ze langs een van de vele vluchtroutes loopt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door vluchtelingen, die het nazi-regiem probeerden te ontlopen, werden gebruikt.

Ook Nederlanders maakten van deze lijnen gebruik. Van de Hollandse 'Dutch-Paris Line', de Engelse 'Pat O'Leary Line' en de 'Marie-Claire Line' is bekend dat ze gebruik maakten van lokale gidsen om hen naar hun vrijheid te begeleiden.

Verborgen

Gestart wordt in St. Girons, waar de vluchtelingen in 'safe houses' (veilige huizen) verborgen werden gehouden alvorens door berggidsen opgepikt te worden voor de oversteek, die vaak onder barre omstandigheden werd ondernomen.

De Dutch Paris Line leidde van Nederland via de Pyreneeën naar de vrijheid.

De route is opgebroken in vijf etappes. Vanuit het dal van de lage Pyreneën voert de tocht op de eerste dag door struikgewas, heuvels en over de berg l'Artigue, langs een gedenkteken voor de 9-jarige helper Louis Barreu, die verraden en door de Duisters werd doodgeschoten naar een dorpje vlakbij het plaatsje Seix.

De tweede dag voert naar een berghut. Een korte maar vermoeiende trip. Dag drie is de zwaarste dag. Een stijle klim naar de Col de Craberous voert ons langs het wrak van een Halifax bommenwerper. Een stijle afdaling, gevolgd door weer een fikse klim om wederom in een berghut te eindigen. Ook dag vier vraagt weer het nodige van de deelnemer. De laatste dag zou een makkie kunnen zijn. Slechts 12 kilometer op een verharde weg. De looptijd zou, indien de conditie nog goed is, zo'n 3 uur bedragen.

Sportief

De sportieve uitdaging wordt gecombineerd met een aantal herdenkingen onderweg ter nagedachtenis aan alle lokale helpers, ontsnappers, geallieerden en Fransen, die voor hun vrijheid vochten en in vele gevallen dat met hun leven moesten betalen.

De tocht door de Pyreneeën lijkt gemakkelijk, maar het is afzien.

De organisatie wil middels deze tocht voor de komende generaties uit de geallieerde landen de herinnering levend houden aan de dappere daden verricht door een vorige generatie. Men hoopt dat in de toekomst jongeren uit alle landen, die bezet zijn geweest, zullen deelnemen.

Het wordt als een gemis ervaren dat er zo weinig Nederlandse jongeren deelnemen en men wil proberen hen via deze weg te stimuleren om deel te nemen aan deze survival trip (letterlijk en figuurlijk) en daarmee ook de Nederlanders te eren en te herdenken die van deze vluchtroute gebruik maakten.

Voor meer inlichtingen kan men zich wenden tot Roger Stanton, 5 Tansy Road, Harrogate, North Yorkshire (HG3 2 UJ), Engeland.

Een boek met de gedetailleerde rout heet 'The Freedom Trail' en is verkrijgbaar bij: Scott Goodall, L'Escrabiche, Lescure, 09420, Rimont Frankrijk.

archieffoto's

Publicatiedatum = 6 maart 1999

terug Frankrijk-intro