Fransen komen er graag,
maar Nederlanders kennen het nog niet

Gemoedelijke sfeer in de traditionele Franse skidorpen

door Madeleine Boerma

VAL CENIS/VALLOIRE - In de Franse Alpen, in het departement Savoie, vind je nog aantrekkelijke, traditionele skidorpen die nauwelijks zijn ontdekt door de Nederlandse wintersportliefhebber. De Fransen komen er graag, wat Belgen, Spanjaarden en Duitsers.

Val Cenis, bijvoorbeeld, had in 1936 al een primitieve skilift. Met de skies in de hand moest je in de sneeuw met de kabel meerennen en in een mandje springen, dat je omhoog bracht.

Skiërs maken een tocht hoog boven Val Cenis.

Het dorp, een samenvoegsel van de voormalige dorpen Lanslevillard en Lanslebourg, ligt in een beschermd natuurgebied bij de grens met Italië en aan de voet van de Mont Cenis. Langs deze berg zou de beroemde Carthaagse veldheer Hannibal ruim twee eeuwen voor onze jaartelling met zijn leger en olifanten vanuit Spanje ten strijde zijn getrokken tegen de Romeinen. De bergpas werd later bekend als zijde- en aanvoerroute van onder meer specerijen en gepekelde haring.

Tour

Er staan prachtige barokke kerken in Val Cenis evenals in het skidorp Valloire, dat met de auto zo'n 2,5 uur verderop ligt richting Lyon. Valloire is bekend van de Tour de France; het ligt in het dal van de Col de Calibier. Jaarlijks staat het dorp in januari een week vol met sneeuw- en ijsbeelden, die kunstenaars vanuit de hele wereld hier komen maken.

De sfeer in beide dorpen is gemoedelijk. De laatste wintersportmode zul je er niet zien, want men komt hier niet om de show te stelen, maar om te sporten of te wandelen en de avonden door te brengen met familie of goede vrienden. Dat kan in een van de honderden kleine en grotere appartementen die te huur zijn in grote chalets of in eenvoudige hotels (maximaal drie sterren). Beide dorpen hebben ook een wintercamping en kindercrêches en -opvang.

Wat betreft de lange latten zijn de authentieke skidorpen Val Cenis en Valloire zeer vooruitstrevend. Ze hebben een ruim aanbod van de nieuwste carve-skies, waarmee je makkelijker door de bocht gaat. Ze worden wel vergeleken met auto's met stuurbekrachtiging.

Snowboarden in Val Cenis

Bossen

Val Cenis heeft 80 kilometer ski-pistes (tot 2820 meter hoogte), waarvan de lager gelegen delen heel sfeervol zijn door de dennenbossen. Officieel mag van de pistes worden afgeweken. Dit levert vanuit de telecabine een indrukwekkend schouwspel op van stoere mannen die kris-kras door het bos springen en af en toe een stukje piste meenemen. Misschien dat het off-piste-skiën wordt aangemoedigd om het kleine aantal (4) zwarte pistes (de moeilijkste graad) te compenseren.

Sfeervolle piste vol dennenbossen in Val Cenis

Valloire heeft een veel uitgestrekter skigebied dan Val Cenis, doordat je via de bergtoppen (tot 2600 meter) kunt afdalen naar het naburige dorp Valmeinier en van daaruit nieuwe pistes kunt verkennen. Samen hebben de dorpen 150 kilometer skipistes, waarvan 17 procent zwarte hellingen.

Langlaufloipen zijn er zowel in Val Cenis (10 kilometer) als in Valloire (40 kilometer). Ook kun je er sneeuwscooteren, schaatsen en wandelen met of zonder sneeuwraquettes (die lijken op kleine tennisrackets die je onder speciale schoenen bindt). Verder zijn parpente (parachutespringen met de skies ondergebonden) en hondensleetochten populair.

Wandelen op sneeuwraquettes in Val Cenis

Voor snowboarden heeft Valloire een speciaal parcours en een wedstrijdpiste.

Variatie

Een ruime variatie is er ook in de favoriete gerechten crêpes (vliesdunne flensjes met zoete of hartige vulling) en kaasfondu. Aan de kaasfondu (een mengsel van de lokaal gemaakte, romige Beaufort, Emmentaler en Comté wordt op bestelling van alles toegevoegd, bijvoorbeeld paddestoelen. Ook raclette (een halve kaas die op tafel boven een grill wordt gesmolten) wordt veel gegeten.

De zusters Judith Duriez en Angele Dimier die hotel De la Vieille Postein in Val Cenis bestieren, schotelden ons een voortreffelijk alternatief voor de wat zware kaasfondu voor: kipfondu. De stukjes kipfilet waren door een mengsel van ei en melk gehaald voordat ze in paneermeel met provençaalse kruiden waren gewenteld. De kip wordt gebraden in een fondupan met zonnebloemolie en een mespuntje zout en de sausjes van Angele hebben als basis zelf gemaakte mayonaise.

In het traditionele skidorp Val Cenis is volop opvang voor de allerkleinsten

Bij een kruidenmenger in Valloire hadden we voor het eerste kennis gemaakt met het sterk alcoholische drankje Génépi, dat griep en verkoudheid zou verdrijven, maar in werkelijkheid de vriendschap bezegelt. Alle café- en restauranthouders met wie we in beide skidorpen kennis hebben gemaakt, hadden op een 'geheime' plek een zelf gebottelde fles Génépi (zonder vergunning is alcohol stoken verboden), die aan het einde van de avond op tafel kwam.

Volgens de verhalen zijn de kruiden voor Génépi alleen hoog in de bergen te vinden en moet je met gevaar voor eigen leven langs afgronden om het te kunnen plukken. Vandaar dat de fles pas op tafel komt als er vriendschap beklonken kan worden.Reiswijzer

De KLM-City hopper vliegt op Lyon. Vandaar loopt er een autoroute tot vlakbij Val Cenis en Valloire. Voor Valloire pakt men de A43 en voor Val Cenis behalve de A43 ook nog de A41. Vanaf de snelweg duurt de tocht door de bergen ongeveer een half uur.

Beide skidorpen hebben een treinstation op zo'n 20 kilometer afstand met een busverbinding naar het hotel, appartement of de camping.

Voor informatie over boekingen: Maison la France, Prinsengracht 670, 1017 KX Amsterdam, tel: 0900 - 1122332 (ƒ1.- per minuut), fax: 6203339.

Publicatiedatum = 28 november 1998

terug Frankrijk-intro