&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Genieten van het najaar in de Dordogne

Langs kastelen en op jacht naar truffels

door THEA DETIGER

PÉRIGORD
Als het najaar aanbreekt, begint in de Dordogne het grote genieten. De vakantiefiles van juli en augustus zijn verdwenen. De temperatuur is nog steeds mild. De kastelen, middeleeuwse stadjes en prehistorische grotten zijn mooi en indrukwekkend als altijd. En als extraatje voor de liefhebber zijn er de truffelmarkten op woensdag en zaterdag met de heerlijkste producten van de streek.

Eindelijk is er de rust om royaal te proeven van specialiteiten als zwarte truffel en ganzenlever. Om volop te genieten van het goede leven zoals de inwoners van de Périgord dat al eeuwen lang jaar in jaar uit doen.

Château de Montréal in Issac, het trotse familiebezit van de Franse ambassadeur, graaf Bernard de Montferrand.

In dit deel van Frankrijk, waar vrijwel iedereen vist en/of jaagt, waar men in het najaar zijn eigen paddestoelen zoekt en voor de hele familie walnoten raapt, is het woord stress onbekend. De maaltijd is er nog steeds zo belangrijk dat werknemers tussen de middag rustig anderhalf tot twee uur pauzeren en zonder problemen dagelijks 50 tot 70 Franse francs (ƒ20) uitgeven voor een drie gangenmaaltijd met collega's.

Vaste klant

De Italianen hebben deze gunstige periode om de Périgord te bezoeken al ontdekt. Ze zijn vaste klant bij Loulou Bordas, een paté-maker van de oude stempel, die altijd wordt bezocht tijdens de speciale rondleidingen 'Architectuur en Gastronomie' (Patrimoine & Gastronomie) die van november tot maart worden georganiseerd door de VVV van Perigeux.

Markt met regionale producten.

Tijdens die stadstours wordt de truffelmarkt bezocht en maakt men kennis met een aantal specialiteiten. Wat je moet hebben geproefd is ganzenlever, geconfijte eend, diverse paté's, Cabeceou (de geitenkaas van de streek) en de beroemde notentaart al dan niet met kastanjesiroop. Als beste wijn uit de streek geldt de Pécharmant. En beroemd is de likeurwijn Monbazillac, die als aperitief en dessertwijn wordt genuttigd. Vreemd genoeg is hij bij ons minder bekend dan de Sauternes, terwijl hij over meer vierkante meter wijngaard beschikt.

Amerikanen zijn er ook dol op, op dat goede Franse leven, maar zij verlangen wat meer decor en boeken het liefst een kasteel met alles er op en eraan. Het eten moet natuurlijk perfect zijn, de kamers riant, maar daarnaast misstaat een golfbaan niet, liefst een de oever van een rivier.

Uitzicht over Périgueux.

"Zo'n zeventig procent van onze klanten zijn Amerikanen en Australiërs", zegt de manager van Domaine de Rochebois bij Vitrac, een 18de eeuws buiten dat aan alle eisen voldoet. Er zijn echter ook excentrieke Amerikanen die wel wat luxe willen inleveren voor een nachtje in een authentiek ingericht kasteel met 18de eeuwse hemelbedden en harnassen naast de deur. Dat kan in Château de Lanquais, dat van dezelfde architect is als kasteel het Louvre in Parijs.

De eetzaal van Château de Lanquais

Lanquais wordt geëxploiteerd door de ondernemende Vivier Gilles, die voor 1100 Franse francs (voor twee personen) ontbijt serveert in de 18de eeuwse speelkamer (met kaart- en schaaktafeltjes en een biljart), en diner in de grote eetzaal of de knusse 16de eeuwse keuken.

Zelf een kasteel kopen kan ook nog. De Dordogne wordt het land van de 1001 kastelen genoemd. Toen God de kastelen over de aarde verdeelde, zou hij hier de zak met overgebleven kastelen in één keer hebben omgekeerd. Omdat het onderhoud en de restauratie goud kosten, zetten eigenaren regelmatig hun kasteel te koop. Rijke Amerikanen, die zo'n kasteel kopen, wanen zich in een eigen Disneyland.

Verlicht

Het zijn de mooist verlichte kastelen in de Dordogne. Maar met de sjeik uit Saoedi-Arabië, die Château de Montfort kocht, is men minder te tevreden omdat er niemand meer binnen mag komen kijken. En de manier waarop een Senegalese minister Château de la Bridoire verwaarloost, heeft zelfs een protestcomité in het leven geroepen. Het kasteel dat op een steenworp afstand van Bergerac ligt, is volledig leeggeroofd en herhaaldelijk gekraakt. Het comité wil de toekomst veilig stellen.

V.l.n.r. Pascal Dupouy, directeur VVV Bergerac; Bert Vranken, specialist in de prehistorie; en Vivier Gilles, manager van Château de Lanquais, dat op de achtergrond te zien is.

Een eigenaar die uiterst zorgvuldig met zijn familiekasteel omspringt is de Franse ambassadeur in Den Haag, graaf Bernard de Montferrand. Of eigenlijk is het vooral zijn vrouw, die zich bekommert om het Château de Montréal in Issac. Het 16de eeuwse renaissancekasteel is gebouwd op de resten van een middeleeuws kasteel dat nog heeft toebehoord aan koning Filips de Schone (Montréal betekent: Mont Royal = berg van de koning).

In 1583 zou de toenmalige heer van het château, Claude de Pontbriant, zijn naam aan de Canadese nederzetting Montréal hebben gegeven. Sinds de 18de eeuw is het kasteel in het bezit van de familie De Montferrand, die een aantal kamers heeft ingericht en opengesteld voor het publiek.

Gezicht op het middeleeuwse stadje Brantôme aan de Dronne.

In het grind vindt onze Belgische gids Bart Vranken, die prehistorie doceert aan de universiteit van Bordeaux, een vuurstenen pijlpunt. Een bewijs dat deze streek, waar al 400.000 jaar mensen wonen, vol prehistorische vondsten zit. In de luwte van de kalkrotsen, die warmte afgeven en zorgen dat de temperatuur 15 graden hoger is dan op de vlakte, overleefde de mens hier de ijstijd. "Je kunt de vallei van de rivier de Vézère qua vondsten rustig vergelijken met de koningsvallei in Egypte", zegt hij.

Loulou Bordas, pâtémaker volgens de middeleeuwse traditie.

Officieel moet men de opbrengst van archeologische vondsten delen met de eigenaar van de grond. Dat geldt ook voor truffels en voor het zeer geliefde eekhoorntjesbrood (de paddestoel Sepp).

"Daarom zoekt men truffels niet meer opvallend met een varken of een afgerichte truffelhond, maar kijkt men heimelijk in het bos waar een zwerm kleine mugjes hangt. Als je daar graaft en de mugjes gaan hoger vliegen, kun je er zeker van zijn dat je het truffelaroma naar de oppervlakte hebt gebracht en dat je hier wat men noemt, de Zwarte Diamenten, zult vinden."

Informatie over de Dordogne bij Maison de la France, Prinsengracht 670, Amsterdam, geopend ma t/m vrij 10-17 uur. Per fax: 020-6203339. Per telefoon: 0900-1122332 (ƒ1 per minuut) ma-vrij 8-20 uur, za 10-17 uur. Voor vliegen naar 15 verschillende bestemmingen in Frankrijk: Regional Airlines 010-4627904.

Publicatiedatum = 31 oktober 1998

terug Frankrijk-intro