&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Pyreneeën Eldorado voor
de sportieve vakantieganger

door Jenny van der Zijden

GAVARNI
De Pyreneeën vormen niet alleen de grens tussen Frankrijk en Spanje, maar ook een prima reisdoel voor de sportieve vakantieganger. In dit 430 kilometer brede berggebied, waarvan het hart bestaat uit bergen met toppen tot bijna 3500 meter vindt je honderden ijskoude meren, woeste bergstroompjes, groene weiden, diepe kloven, watervallen en gletsjers. Oftewel een eldorado voor onder meer wielrenners, mountainbikes, abseilers, kanoërs, rivierrafters en natuurlijk voor bergwandelaars.

Niet alle wandelingen in de bergen zijn even eenvoudig te maken. Steenslag, sneeuw en de soms hoge temperaturen spelen een belangrijke rol. Eigen foto's

Wij trokken een paar weken met onze vouwcaravan door het Franse gedeelte van de Haut-Pyreneeën. Een gebied wat niet even snel met de auto is te doorkruisen. Dit komt onder meer doordat veel valleien zeer diep zijn ingesneden of beginnen met een 'cirque'; een doodlopend keteldal met steile wanden. Het bekendste keteldal van de Pyreneeën is het 'Cirque de Gavarni' aan het einde van de Vallee de Gavarni. Deze vallei telt veel hotels, mogelijkheden om kamers te huren en een groot aantal campings die merendeels worden bezet door trekkers met kleine tentjes.

Wandelroutes

Heerlijk wandelen kan ook bij Col du Tourmalet, rond het Lac de Gaube vlak onder Cauterets en in de omgeving van Pic de Tantes waar de weg doodloopt tegen de Spaanse grens. Je kunt dan bij Port de Boucharo de auto op een parkeerplaats achterlaten en vervolgens kiezen uit diverse wandelroutes. Wij liepen richting de Breche de Roland. Een schitterend zeer ruig pad over grotendeels keien, gruis en sneeuw een omgeving waar vooral de echte bergbeklimmers zich prima kunnen uitleven.

Minder ruig maar ook heel bijzonder is de wandeling naar de bekende Grand Cascade in het Cirque de Gavarni. Het eerste deel van deze drie uur durende wandeling kan ook per paard of ezel worden gemaakt. De rijdieren kunnen echter niet verder dan Hotel du Cirque. Vandaar is het nog ruim een uur heen en terug klauteren over keien en sneeuw en door ijskoude bergstroompjes naar het eind van het dal. Heel vermoeiend, vooral met 35 graden. Maar de aanblik van de waterval die hier vanaf een hoogte van zo'n 420 meter naar beneden stort om vervolgens ook zomers onder een dikke laag sneeuw te verdwijnen, is de inspanning echter meer dan waard.

Koeien boven een deken van mist.

Zo'n tocht moet je eigenlijk alleen maken met helder weer. Met mist, wat hier veel voorkomt, loont het de moeite niet. Dat geldt overigens niet voor alle tochten. Soms kan laaghangende bewolking prachtig zijn. Vaak is het bewolkt in het dal, terwijl een paar honderd meter hoger de zon schijnt.

Wolken

Zo liepen wij boven de wolken in de buurt van de Col d'Aubisque. Je kunt hier bij Gourette een kabelbaan pakken naar de 'Pene Blanque'. Met twee kabelbanen een keer overstappen kun je hier heerlijk uit de voeten op 2400 meter. Bomen en struiken groeien op deze hoogte niet meer, maar dit gemis werd ruimschoots goedgemaakt door de schitterende aanblik van de dikke laag mist onder ons, de ijskoude ronde meertjes, grillige kale rotsen en vooral door de grote hoeveelheid sneeuw.

Ook autorijden in de Pyreneeën is prachtig. Wel goed oppassen. Vaak zijn de wegen erg smal en stijl met veel haarspeldbochten en zeer diepe ravijnen. Tevens moet je er op bedacht zijn dat na iedere bocht loslopende koeien, paarden, schapen, geiten en zelfs bergmarmotten kunt tegenkomen.

Publicatiedatum = 19 september 1998

terug Frankrijk-intro