WK-voetbal en Tour de France ontwrichten verkeer

Advies Fransen:
maak gebruik van het openbaar vervoer

Toeristen in Frankrijk moeten deze zomer wel van hele goede huize komen, willen ze zich afzijdig houden van sportspektakels als het WK Voetbal en de Tour de France. Of ze moeten pas in augustus op vakantie gaan. Beide evenementen hebben nogal wat gevolgen voor het verkeer.

Met het openbaar vervoer kunt u ook de Arc de Triomph in Parijs zien.

Vooral tijdens de wedstrijddagen tijdens het WK (10 juni t/m 12 juli) verwacht de Franse verkeerspolitie grote drukte op de wegen naar en in de WK-steden (Bordeaux, Lens, Lyon, Marseille, Montpellier, Nantes, Parijs, Saint-Denis bij Parijs, Saint-Etienne en Toulouse).

De Fransen raden bezoekers zelfs aan om met het openbaar vervoer te komen en de auto thuis te laten. Voor Nederlandse toeristen is dat advies wat onpraktisch, maar het is zeker raadzaam om vanaf uw vakantiebestemming met het openbaar vervoer naar het stadion te reizen. Gedurende het gehele toernooi kunt u een speciale WK-openbaar vervoer kaart aanschaffen dat in alle WK-stedengeldig is. Dit ticket met de naam Mobifoot is zeker handig voor de mensen die de wedstrijden van Oranje in meerdere steden willen meemaken. Met een Mobifoot-ticket kunt u gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer zoals bussen, trams, metro's, lokale treinverbindingen en zelfs de RATP en RER verbindingen in de regio Parijs.

De Franse minister van Verkeer sprak begin dit jaar de vrees voor een verkeerschaos uit, als de voetballiefhebbers geen gebruik maken van het openbaar vervoer en toch met de auto naar de stadions komen.

Gedurende het WK is het overigens niet gemakkelijk om op de bonnefooi accommodatie in Frankrijk te vinden. Zeker niet in de omgeving van de WK-steden. De meeste hotels en populaire campings in die steden zijn inmiddels volgeboekt. Meer informatie over het WK kunt u onder andere vinden op het Internet, op de officile WK-site: http//:www.france98.com

Tourkaravaan steekt Kanaal over

De Tour de France begint vanwege het WK Voetbal dit jaar op 11 juli, een week later dan gebruikelijk. Bovendien worden de eerste etappes in Ierland verreden en verhuist de tourkaravaan pas op 14 juli naar Bretagne. Vervolgens trekken de wielrenners via de Limousin door de Dordogne, over de Pyreneen, door Languedoc naar de Franse Alpen. Na een kort uistapje via Zwitserland is de finish op 2 augustus in Parijs.

Frankrijk staat deze zomer in het teken van twee spectaculaire gebeurtenissen: vanouds de Tour de France, maar nu ook het WK voetbal.

De kilometers lange tourkaravaan maakt meestal gebruik van departementale wegen. Snelwegen en belangrijke Routes Nationales blijven normaal geopend. Toch kan het geen kwaad om u op de hoogte te stellen wanneer de tourkaravaan bij uw vakantiebestemming in de buurt komt. Want als u met de auto eenmaal vast komt te zitten bij een lokale wegafsluiting, kan het omrijden u uren kostbare vakantietijd kosten.

Tijdens de slotdag in Parijs moet u in het centrum van de hoofdstad rekening houden met afgesloten wegen en straten. Vooral rond de Champs Elysees is er zondag 2 augustus geen doorkomen aan. Wel blijft de rondweg van Parijs, de Boulevard Pheripherque, normaal open voor het verkeer.

'Jour Noir' in Frankrijk dit jaar op 1 augustus

Ieder jaar krijgt de ANWB veel vragen over de verkeersdrukte in Frankrijk tijdens de zomer. Veel leden willen weten in welk weekend de beruchte zwarte zaterdag valt. Wel, dit jaar is dat zaterdag 1 augustus. Miljoenen Fransen stappen dan in de auto, op weg naar hun vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk of Spanje. Files van vele tientallen kilometers zijn dan het gevolg, terwijl er ook ieder jaar veel verkeersdoden te betreuren zijn. Vandaar de naam 'jour noir', zwarte zaterdag.

Ook op vrijdag 31 juli en op zondag 2 augustus zullen veel vakantieroutes in Frankrijk muur- en muurvast staan. Beruchte knelpunten zijn de rondwegen van Parijs, Lyon en Bordeaux, de A6 tussen Chalon-sur-Sane en Lyon, de A7 tussen Lyon en Vienne, de A31 voor de aansluiting met de A6 en in het uiterste zuiden de A9, waar tussen Orange en de Spaanse grens files mogelijk zijn.

Als u naar het westen of het zuidwesten gaat wees dan beducht op files op de A11 tussen Chartres en Nantes en op de A10 tussen Parijs en Ablis. In het algemeen is de kans op files het grootst op vrijdagmiddag en -avond tussen 15.00 en 22.00 uur, op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Op zondagmiddag en -avond is het vooral in noordelijke richting druk, als veel weekendgangers huiswaarts keren. Raadpleeg voor de te verwachten verkeersdrukte de verkeerskalender in dit katern. Daaruit kunt u bovendien afleiden dat het veel slimmer is om op een doordeweekse dag naar uw vakantiebestemming af te reizen. U ontloopt zo de enorme drukte tijdens de weekeinden. Helaas bent u vaak afhankelijk van het tijdstip waarop de geboekte accommodatie vrijkomt, en dat is toch meestal in het weekend.

Franse politie sluit opritten bij grote drukte

Om het vakantieverkeer beter in banen te kunnen leiden haalt de Franse verkeerspolitie iedere zomer het 'Plan Palomar' uit de kast. Dat verkeersplan behelst een aantal rigoreuze maatregelen. Bij grote drukte op de snelweg (bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil) kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten of om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg aktuele informatie over de te volgen route.

Files ontwijken via de Itinraires Bis

Komt u onverhoopt toch in de file na alle bovenstaande adviezen dan is het goed om te weten dat er zoiets bestaat als Itinraires Bis" . Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen en u - zij het iets minder snel - filevrij naar uw bestemming brengen. De routes zijn aangegeven d.m.v. groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord Bis" in een geel vakje.

Publicatiedatum = 30 mei 1998

terug Frankrijk-intro